Sök:

Hur påverkar kvigors utfodring köttets marmorering?


I följande examensarbete undersöks hur kvigors utfodring påverkar marmoreringen. Under undersökningens tid har nio nötköttsproducenter intervjuats. Samtliga hade under 2011 levererat kvigor för slakt till Team Ugglarps anläggning i Hörby. Intervjufrågorna berörde främst hur producenterna hade utfodrat kvigorna, men även information om stalltyp och betesdrift noterades. Syftet med undersökningen var att få mer kunskap om hur utfodringen kan påverka köttets marmorering, samt att se om det fanns någon speciell utfodringsstrategi som ska följas för att få bra marmorering. Marmorering på nötkött påverkas av flera faktorer. Olika raser har olika egenskaper för att få bra marmorering på kött. Men även djurets ålder, kön och djurkategori påverkar marmoreringen. Fodret är också viktigt. Olika foder har egenskaper som kan påverka marmoreringen. Under 2011 bedömde Team Ugglarp marmoreringen på alla djur som slaktades. Sextio producenter, jämnt fördelade mellan producenter med genomsnittligt högt eller lågt marmorerningsresultat blev tillfrågade via ett brev om de ville delta i undersökningen. Nio producenter svarade varav sex hade högt marmorerningsresultat och tre lågt marmoreringsresultat. Tillsammans hade producenterna skickat 107 st kvigor till slakt. Intervjuerna genomfördes och resultaten analyserades. Resultatet från undersökningen visade att producenter med högt marmoreringsresultat oftare arbetade med sin nötköttsproduktion på heltid. Deras kvigor var oftast korsningar av flera raser. Stallen var väldigt varierande men majoriteten hade sina kvigor i lösdrift med liggbås. Grovfodret utfodrades ofta två eller fler gånger om dagen och var oftast kort hackat och de flesta producenterna utfodrade också kraftfoder till sina kvigor. Producenter med lågt marmoreringsresultat hade ofta ett jobb vid sidan om sin nötköttsproduktion. De använde sig av tyngre raser. Stallarna var kalla lösdrifter med djupströbädd. Grovfoder och kraftfoder utfodrades endast en gång om dagen. Hacklängden på grovfodret var mer varierade mellan producenter med lågt marmorerningsresultat. Slutsatsen från arbetet var att vallfodret inte påverkade kvigornas marmorering något nämnvärt. Producenter som gav kraftfoder i fri tillgång fick bra marmorering även vid användning av tyngre raser. Främst var det rasernas marmoreringsegenskaper som påverkade då endast vallensilage utfodrades. Mer information behövs till nötköttsproducenter om hur de själva ska kunna påverka marmoreringen. Men även slakterierna behöver ändra sin betalning efter köttets marmorering, annars lär nötköttsproducenter inte sluta producera tunga djur med låg marmorering.

Författare

Stefan Petersson

Lärosäte och institution

SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231)

Nivå:

"Högskoleuppsats". Självständigt arbete (examensarbete) för att erhålla högskoleexamen

Läs mer..