Sök:

Hur bilden av den opålitlige klienten formar och formas av socialkontorets säkerhet. En kvalitativ undersökning om säkerheten på två socialkontor


Syftet med denna masteruppsats var att undersöka vilka idéer och faktorer som legat till grundför de säkerhetslösningar som finns på två socialkontor ? samt hur dessa förkroppsligas i ochgenom kontorens fysiska miljöer. Dessutom är syftet att undersöka vilka föreställningar omklienten som kan uttolkas ur detta. Studiens empiriska material består av sju kvalitativaintervjuer, som genomförts med tjänstemän som varit involverade i planeringen avsocialkontorens utformning och/eller tjänstemän med som har ett särskilt ansvar för kontorenssäkerhet. Empirin utgörs även av observationer som jag genomfört på socialkontoren.Materialet har analyserats och tolkats med hjälp av sociologen och filosofen Henri Lefebvresteori om hur (sociala) rum produceras, och filosofen Ian Hackings begrepp interaktivakategorier. Resultatet visar att den rådande föreställningen om klienten tycks vara att: han ellerhon är, eller åtminstone kan vara, opålitlig och/eller farlig. Denna föreställning, om klienten,verkar även ha förkroppsligats genom socialkontorens säkerhet. De många säkerhetslösningarna(låsta dörrar, larm, flyktdörrar för socialsekreterare, säkerhetsutrustade receptioner,specifika besöksrum med extra hög säkerhet etc.) som återfinns på de båda kontoren, indikeraratt det verkar finnas ett behov av att skydda socialsekreterare från klienter. Föreställningarnaom klienten som opålitlig/farlig, och underförstått anledningen till behovet av hög säkerhet,tycks ha tagit form genom en samverkan mellan tankesätt som tycks vara präglade av, vadUlrich Beck benämner som, Risksamhället; socialsekreterarnas rädslor för klienterna; och denallt mer rigorösa säkerheten som återfinns på socialkontoren. Trots att respondenterna, somdeltagit i studien, betonade att det mycket sällan inträffar allvarliga incidenter, vari hotoch/eller våld förekommit, tycks samspelet, mellan ovan nämnda element, bidra till att behovetav, och efterfrågan på, säkerhet successivt ökar.

Författare

Lowe Bergström

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..