Sök:

?Heart to feel somebody´s pain? - En kvalitativ studie om socialarbetares reflektioner gällande arbetet med kris och sorg på sjukhus i Indien.


Syftet med denna studie är att beskriva hur socialarbetare på två sjukhus i Indien arbetar med kris och sorg. Vi vill utifrån deras egna tankar och erfarenheter undersöka hur det psykosociala stödet ser ut för människor på dessa sjukhus. Vi fokuserar även på hur socialarbetarna själva resonerar kring kris och sorg, teoretiskt och praktiskt.Vi har genomfört åtta kvalitativa intervjuer med socialarbetare på sjukhus i Pune, Indien. Alla våra informanter har flera års erfarenhet av arbete med kris och sorg. Vi har analyserat vår empiri utifrån kris- och sorgeteorier, stödteori, psykopedagogiska metoder, den professionella relationen och religionens betydelse för sorgeprocessen med utgångspunkt från tidigare forskning.Studien visar att socialarbetarnas reflektioner om kris och sorg varierar. Ett exempel är resonemang om att sorgediskursen är densamma över hela världen men att sorgen uttrycks på skilda vis av olika personer. Vidare spelar de närstående en mycket stor roll i det emotionella och praktiska stödet för patienten. Dock visar resultatet att det sociala nätverkets stöd inte är lika självklart som förr. De professionella stödjer patienter och närstående på sjukhusen främst genom praktiskt stöd. Ekonomisk hjälp är av mycket stor vikt på grund av att många lever under stor fattigdom. Socialarbetarna har också en mycket betydelsefull funktion i att förmedla information och kunskap om sjukdomstillstånd och behandling. Detta beror på att många patienter och närstående saknar elementära kunskaper. Slutligen tror socialarbetarna att även religion fungerar som ett stöd för människor i kris och sorg i Indien.

Författare

Sara Hovbäck Jenny Thilander

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..