Sök:

Handhygien i köket -

En strukturerad observationsstudie under undervisning i Hem- och konsumentkunskap

Bakgrund: Elever i grundskolan ska utveckla sina kunskaper om hygien hem- och konsumentkunskapslektionerna. Kunskaperna eleverna får är viktiga ur perspektiven hälsa, ekonomi och miljö. Studier visar på att antalet livsmedelsburna infektioner är ett ökande problem i samhället, därför är det viktigt att lära barn om hygien från en tidig ålder.Syfte: Att skapa en uppfattning om hur handhygienen sköts av elever i Hem- och konsumentkunskap (Hkk) under undervisningen.Metod: Fyra skolor valdes ut med hjälp av bekvämlighetsurval för strukturerad observation. Ett observationsschema användes där man observerade vilken typ av handtvätt deltagarna utförde efter fem olika typer av kontamination. Totalt observerades 45 deltagare från årskurs 5, 6, 8 och 9.Resultat: Deltagarna i årskurs 8-9 kontaminerades vid färre tillfällen i jämförelse med årskurs 5-6 samt var bättre på att utföra handtvätt efter dessa två kontaminationstillfällen:?tar i disktrasa/disksvamp? och ?byte mellan livsmedelsgrupper?. Deltagarna i årskurs 8-9 var bättre än årskurs 5-6 överlag på att torka händerna efter handtvätt. Vid kontaminationstillfället ?tar ovanför halsen? kontaminerades flickorna mer än dubbelt så många gånger än pojkarna. Vid endast ett tillfälle av dessa utförde en flicka handtvätt men då utan att torka sina händer. Flickorna var bättre på att tvätta händerna efter kontamination av livsmedelsrester på händerna, pojkarna var bättre på att tvätta händerna innan matlagning.Slutsats: Resultatet visar på att årskurs 8-9 var bättre än årskurs 5-6 överlag på att tvätta och torka händerna efter handtvätt. Mer undervisning om handhygien samt hur och när den ska utföras behövs fortfarande för att kontaminering inte ska förekomma.

Författare

Beatrice Wilhemsdotter Julia Jung

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Högskoleuppsats". Självständigt arbete (examensarbete) för att erhålla högskoleexamen

Läs mer..