Sök:

HR-avdelningens arbetsområden under en sammanslagnings-/uppköpsprocess sett ur köparens eller initiativtagarens perspektiv


Syftet med denna studie var att undersöka hur HR-avdelningen arbetarunder en sammanslagnings-/uppköpsprocess ett företag går igenom.Detta undersöktes med hjälp av kvalitativa intervjuer med sex personersom arbetade med HR-frågor på sex olika företag. I intervjuernaanvändes en intervjuguide med fyra frågeområden vilka utarbetats i enförstudie. Intervjuutskrifterna tolkades utifrån en tematisk analysmetod.I resultatet framgår att det HR-avdelningen arbetar med under ensammanslagnings-/uppköpsprocess är informationsinsamling avseendepersonalfrågor, ta fram underlag för fackliga och individuellaförhandlingar om avtal samt samarbetar med chefer i att ta fram ettintroduktionsprogram och genomföra detta. HR-avdelningen är ocksådelaktig i att sprida information under hela processens gång. Resultatethar kunnat kopplas med god överensstämmelse till tidigare forskninginom området. Studien anses användbar då sammanslagningar ochuppköp blir allt vanligare i arbetslivet och således påverkar ett alltstörre antal individer. Det är viktigt ur ett mänskligt perspektiv attföretag, och i de ligger också en HR-avdelning, har strategier för atthantera dessa processer.

Författare

Gabriella Karlsson

Lärosäte och institution

Stockholms universitet/Psykologiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..