Sök:

Framtidsvägen - hur blir den framgångsrik? Föreslagna organisationsförändringar till följd av Gymnasieutredningen Framtidsvägen SOU 2008

27


Syfte:Syftet är att undersöka organisationsförändringar som kan behövas hos gymnasieskolor medgymnasieutredningens (SOU 2008:27) förslag som grund.Gymnasieutredningen ställer många gymnasieskolor inför stora förändringar, bland annat såändras fokus och näringslivet inträder på ett mer organiserat sätt på skolans arena genomprogramråd och nationella råd. 15 veckors praktik (APU) blir obligatoriskt och möjligheternaatt ha specialutformat program och lokala kurser begränsas kraftigt. Det intressanta är då attundersöka hur dessa förändringar kan organiseras och hanteras. Hur bör skolorna arbeta föratt kunna nå intentionerna i gymnasieutredningen och vilka nya yrkesroller kommer attbehövas?Teori:Jag har använt en organisationsteoretisk modell som grund.Metod:Materialet har samlats in genom intervjuer av några personer som har skrivit remisser tillgymnasieutredningen. De här intervjufrågorna har varit öppna i sin form och har sedananalyserats kvalitativt med hänsyn till organisationsteoretiskt forskning.Resultat:Den organisationsförändring som behövs framförallt i skolan är att skapa ett nätverk för attutveckla samarbetet mellan näringsliv och gymnasieskola genom att bygga upp programrådoch utveckla APU:n (som kallas APL i utredningen) både till innehåll och kvalitet. Att arbetaom programstrukturen och innehåll i kurser så att examensmålen kan nås och utbildningenblir mer holistisk. När resultatet kopplas till organisationsteoretiska modeller tycksmatrisorganisationen var mer ändamålsenlig eftersom skolan då kan behålla sinbasorganisation och arbeta med förändringar inom skolans struktur genom att tillsätta projektför att nå sina nya mål. Dessutom följer inte gamla strukturer och konflikter med in i de nyaprojektgrupperna. Både rektor, handledare på APL och yrkeslärare kommer att få enförändrad yrkesroll och den blir en helt ny yrkeroll ? examensansvariga lärare.

Författare

Hanna Leissner

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik och didaktik

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..