Sök:

Energi- och näringsmärkning på lunchrestauranger - en kartläggning av attityder hos personal på tre olika företag


Prevalensen av övervikt och fetma är hög både i Sverige och i övriga världen. Den främsta orsaken till detta är ett högt intag av energitäta livsmedel samtidigt som den fysiska aktiviteten har minskat. Allt fler måltider konsumeras utanför hemmet och lunchen utgör en stor del av dagens totala energiintag. Genom att förbättra tillgängligheten av näringsriktig mat på arbetsplatser ökar chansen att påverka människor till att göra mer hälsosamma matval. Åtgärder i syfte att bromsa övervikt- och fetmaproblematiken har vidtagits i USA, då en ny lag angående energi- och näringsmärkningar på restaurangkedjor har stiftats.Undersökningens syfte var att genom en kvantitativ enkätstudie kartlägga vilka attityder personal på tre olika företag i centrala Göteborg har till energi- och näringsmärkningar på lunchrestauranger. Enkäten var utformad som en attitydenkät där deltagarna fick ta ställning till 30 stycken olika påståenden med hjälp av en femgradig Likert-skala.Av de 110 personer som deltog i undersökningen hade 79 % en positiv attityd till energi- och näringsmärkning på lunchrestauranger. Resultatet visar att kvinnor läser energi- och näringsmärkningar i större utsträckning än män, och att frekvensen av att läsa näringsmärkningar ökar i samband med grad av utbildning. Det faktum att nästan hälften (49 %) av deltagarna inte anser sig veta hur man tolkar en energi- och näringsmärkning kräver en mer omfattande utbildning hos befolkningen för att informationen ska vara gynnsam. Ett alternativ till detta är en förenklad märkning som underlättar för konsumenten att göra hälsosamma matval.

Författare

Emelie Gunnarsson Magdalena Rubensson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..