Sök:

Sökresultat:

547 Uppsatser om Fetma - Sida 1 av 37

Att vara drabbad av övervikt eller fetma. Barn och ungdomars upplevelser

Fetma är ett samhällsproblem i alla åldersgrupper på många håll i världen. Fetma och övervikt hos barn och ungdomar kan ge både fysiskt och psykiskt negativa effekter. Det finns flera orsaker till att Fetma uppkommer, olika faktorer som livsstil, miljö, och arv kan samverka i utvecklingen av Fetma. I det svenska samhället är risken för Fetma ökad eftersom det finns nästintill obegränsad tillgång till fett- och energirik kost samt att de individuella kraven på fysisk aktivitet är låga..

Faktorer som kan påverka sjukvårdspersonals sätt att möta personer med fetma inom sjukvården.

Bakgrund: Det är inte ovanligt att träffa på Fetma i sjukvården. Fetman är ett växande problem inte bara i Sverige utan i världen och synen på Fetma associeras negativt. Därför är det viktigt för sjukvårdspersonal att möta Fetma på ett bra sätt eftersom personer med Fetma ofta kommer i kontakt med sjukvården på grund utav följdsjukdomar. Syfte: Att belysa några av de faktorer som kan påverka sjukvårdspersonals sätt att möta personer med Fetma inom sjukvården. Metod: 8 artiklar har använts i en litteraturstudie.

Faktorer som kan påverka sjukvårdspersonals sätt att möta personer med fetma inom sjukvården.

Bakgrund: Det är inte ovanligt att träffa på Fetma i sjukvården. Fetman är ett växande problem inte bara i Sverige utan i världen och synen på Fetma associeras negativt. Därför är det viktigt för sjukvårdspersonal att möta Fetma på ett bra sätt eftersom personer med Fetma ofta kommer i kontakt med sjukvården på grund utav följdsjukdomar. Syfte: Att belysa några av de faktorer som kan påverka sjukvårdspersonals sätt att möta personer med Fetma inom sjukvården. Metod: 8 artiklar har använts i en litteraturstudie. Analysen genomfördes enligt Graneheim och Lundman (2004) metod för analys. Resultat: Tre kategorier presenteras i resultatet: Motivation, Kunskap och Svårigheter att samtala om Fetma. Slutsats: Resultatet visar att motivation är viktigt i en förändring.

BVC-sjuksköterskors erfarenheter av att arbeta med övervikt och fetma bland barn under 5 1/2 år

Övervikt och Fetma är ett ökande problem bland barn i tidig ålder. Syftet var att belysa BVC-sjuksköterskorserfarenheter av att arbeta med övervikt och Fetma bland barn under 5 ½ år. Nio BVC-sjuksköterskor intervjuades. Texten analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visade att BVC-sjuksköterskorna inte beskriver Fetma och övervikt som ett stort problem.

BVC-sjuksköterskors syn på arbetet med övervikt och fetma hos barn - en kvantitativ studie

Syftet med studien var att undersöka BVC-sjuksköterskors syn på arbetet med övervikt och Fetma hos barn. Studien var kvantitativ i form av en enkätstudie och genomfördes i ett län i södra Sverige. På BVC arbetar distriktssköterskor som är specialiserade i öppen hälso- och sjukvård samt barnsjuksköterskor med utbildning i hälso- och sjukvård för barn och ungdomar. Resultatet visade att mer än hälften av BVC-sjuksköterskorna upplevde övervikt och Fetma hos barn som ett stort problem. Barnsjuksköterskor ansåg i högre utsträckning än distriktssköterskor att övervikt hos barn behöver åtgärdas.

Fetma och dess konsekvenser : preventionsprogram eller gastric bypass operation?

Fetman i Sverige har under de senaste två decennierna ökat kraftigt. Till följd av detta är hälsokostnaderna relaterat till Fetma ansenliga och förväntas öka ytterligare om ingenting görs åt problemet. I denna studie studeras prevention och gastric bypass som alternativa behandlingsmetoder mot Fetma sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Tre hypotetiska kohorter utvecklas; status quo, effektiv prevention i ungdomsåren samt individer som utvecklar svår Fetma opereras med gastric bypass. Dessa kohorter följs under åldern 20-64 år där kostnader och effekter observeras med hjälp av en beslutsträdsmodell.

Självskattad hälsorelaterad livskvalitet hos kvinnor och män med fetma

Fetma utgör ett folkhälsoproblem. Fokusering på vikt och olika risker med Fetma är otillräckligt för att förstå hur personers hälsorelaterade livskvalitet påverkas. Studiens syfte var att beskriva självskattad hälsorelaterad livskvalitet hos personer med Fetma. Kvantitativ ansats valdes och 100 personer med ett BMI mer än 30 besvarade ett självskattande instrument, SF-36. Dataanalys genomfördes med korrelations test för att få styrkan i samband mellan variabler.

Erfarenheter av omvårdnadsinterventioner för livsstilsförändringar bland vuxna med fetma: en litteraturöversikt

Fetma ökar i samhället och specifika omvårdnadsinterventioner finns för att behandla och förebygga Fetma. Omvårdnadsinterventioner som stöd till beteendeförändring, kostråd och råd till fysisk aktivitet är de som denna studie tar upp. Personer med Fetma stigmatiseras även på olika sätt ute i samhället och även inom vården. Syftet var att beskriva erfarenheter av omvårdnadsinterventioner för att uppnå livsstilsförändring bland vuxna med Fetma. I studien ingick även att beskriva vårdpersonalens attityder till Fetma.

Erfarenheter av omvårdnadsinterventioner för livsstilsförändringar bland vuxna med fetma: en litteraturöversikt

Fetma ökar i samhället och specifika omvårdnadsinterventioner finns för att be-handla och förebygga Fetma. Omvårdnadsinterventioner som stöd till beteende-förändring, kostråd och råd till fysisk aktivitet är de som denna studie tar upp. Personer med Fetma stigmatiseras även på olika sätt ute i samhället och även inom vården. Syftet var att beskriva erfarenheter av omvårdnadsinterventioner för att uppnå livsstilsförändring bland vuxna med Fetma. I studien ingick även att beskri-va vårdpersonalens attityder till Fetma.

Behandling av övervikt och fetma

Denna studie syftade till att undersöka vilka behandlingsmetoder som används mot övervikt och Fetma. Författarna finner detta område intressant då övervikt och Fetma har blivit ett växande folkhälsoproblem i Sverige. I bakgrunden definierades övervikt, Fetma, orsaker till övervikt och Fetma, läkare och sjukvård samt tidigare studier. Studien var en kvalitativ undersökning och designen var en beskrivande studie. I denna studie genomfördes semistrukturerade intervjuer med två patienter som lider av Fetma, en läkare, en dietist, en studentsköterska och en diabetessköterska.

Obesitas, en litteraturstudie om hälsorelaterad livskvalitet och med vilka attityder människor med fetma blir bemötta av vårdpersonal

Fetma är ett aktuellt folkhälsoproblem som ökar kraftigt. Omkring 500 000 människor i Sverige är drabbade av Fetma och 2,5 miljoner anses vara överviktiga. Fetma leder till ökad risk för ett flertal hälsoproblem t.ex. diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdom och cancer, som i sin tur leder till förtida död. Fetma kan också leda till psykisk lidande.

Sjukgymnasters möte med och erfarenheter av att behandla patienter i vuxen ålder med diagnosen fetma

Syftet med studien var att beskriva sjukgymnasters möte med och erfarenheter av att behandla patienter i vuxen ålder med diagnosen Fetma. Studien genomfördes genom intervjuer av åtta sjukgymnaster i Norrbottens län. Intervjutexterna analyserades med kvalitativ innehållsanalys och resulterade i tre kategorier. Sjukgymnasternas erfarenheter av möten med patienter som har Fetma, sjukgymnasters erfarenheter av samverkan med andra yrkesgrupper och sjukgymnasters erfarenheter av behandling av patienter med Fetma. Resultatet visade att det var sällan som sjukgymnasterna fick en remiss med diagnosen Fetma men att de trots det hade erfarenhet av att möta patienter med Fetma i samband med att patienterna sökte sjukgymnast för besvär i rörelse och stödjeorganen.

Upplevelse av hälsa hos vuxna med övervikt och fetma : En litteraturöversikt

Bakgrund: Sett över världen har förekomsten av Fetma nästintill fördubblats sedan 1980-talet. Runt om i världen dör årligen 3,4 miljoner vuxna människor till följd av övervikt och Fetma. Utöver det dör människor av diabetes, hjärt- kärlsjukdomar och cancer som många gånger kan kopplas till deras kroppsvikt. Syfte: Syftet är att beskriva hur vuxna med övervikt och Fetma upplever sin hälsa. Metod: En litteraturöversikt av 12 vetenskapliga artiklar med kvalitativ metod.

Hälso- och sjukvårdspersonals attityder gentemot personer med fetma

Bakgrund: Antalet människor som lider av Fetma ökar ständigt, och har globalt sett mer än fördubblats sedan år 1980. Då Fetma ofta leder till flera följdsjukdomar innebär det att denna patientgrupp blir allt vanligare inom hälso- och sjukvården. Detta ställer i sin tur krav på hälso- och sjukvårdspersonlens attityder gentemot personer med Fetma. Syfte: att belysa hälso- och sjukvårdspersonals attityder gentemot personer med Fetma och den vård som erbjuds den här patientgruppen. Metod: En systematisk litteraturstudie som i första hand baserades på Kristenssons (2014) metodbeskrivning. Resultat: Litteraturstudien identifierade två kategorier; attityder till personer med Fetma samt attityder gällande vård av personer med Fetma. Både positiva och negativa attityder påvisades hos hälso- och sjukvårdspersonal, bland annat beskrevs personer med Fetma i negativa ordalag, med ord som lata, själviska och oattraktiva. Även attityder om att personen har låg motivation och viljestyrka syntes.

Interventioner vid övervikt och fetma hos barn och ungdomar

Övervikt och Fetma växer sig allt större runt om i världen. Ca 25 % av 10-åringarna i Sverige är överviktiga och 4 % lider av Fetma. Denna litteraturstudie belyser interventionsprogram mot övervikt och Fetma samt upplevelser kring övervikt hos ungdomar och erfarenheter av arbete med övervikt och Fetma . Denna studie visar att beteendemodifierad behandling med fokus på kost- och aktivitetsråd var den vanligaste strategin. Interventionsprogrammen erbjuder föräldramedverkan och utbildning av olika slag.

1 Nästa sida ->