Sök:

?En lycklig arbetsterapeut är en produktiv arbetsterapeut.? En studie om arbetsterapeuters psykosociala arbetsmiljö och arbetsförmåga i kommunal verksamhet.


Miljön är viktig för människans aktivitetsutförande och ett område där arbetsterapeuten kan göra nytta med sin specifika kunskap. Syftet med den här studien var att undersöka hur arbetsterapeuter inom kommunal verksamhet själva upplever sin psykosociala arbetsmiljö och om en eventuell förändring skulle påverka deras arbetsförmåga. Syftet var även att studera hur deras upplevda psykosociala arbetsmiljö påverkade deras arbetsförmåga enligt Karasek & Theorells krav- kontroll- stödmodell. För att besvara studiens syfte gjordes en enkätundersökning bland kommunanställda arbetsterapeuter där de fick besvara frågor som handlade om krav, kontroll och stöd. Resultatet visade att respondenterna upplevde en god psykosocial arbetsmiljö och efter det att resultatet analyserats enligt krav- kontroll- stöd modellen visade det att arbetsterapeuterna befann sig i den bästa kombinationen för att ha en bra arbetsförmåga. Det framkom även att en förändring i den psykosociala arbetsmiljön skulle påverka arbetsförmågan och det som påverkade arbetsförmågan mest var det sociala stödet från kollegor på arbetsplatsen.

Författare

Victoria Eneroth Heidi Van Darvé

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Avdelningen för arbetsterapi och gerontologi

Nivå:

"Övriga arbeten". Paper/studentarbete skrivna inom studentens första termin inom ett ämne (eller 1,5-30 högskolepoängsnivån)

Läs mer..