Sök:

En jämförande studie av venture capitalmarknaderna i Sverige, Storbritannien och USA- med tyngdpunkt på investeringsbeteenden


Syfte: Syftet med denna uppsats är att genom en komparativ studie jämföra venture-capitalmarknadens utveckling i Sverige, Storbritannien och USA. Med denna internationella jämförelse vill vi undersöka huruvida några trender kan urskiljas med avseende på investeringsbeteendet och därefter belysa bakomliggande orsaker och händelser till dessa eventuella trender. Metod: Vi har genomfört vår uppsats genom kvantitativa och kvalitativa studier i form av insamling av data och intervjuer. Teoretiskt perspektiv: Teorierna utgörs av en beskrivning av riskkapital i stort, transaktionskostnadsteorin samt intressentteorin. Empiri: I vår empiri ingår dels data över investeringsbeteendet, dels beskrivning av de olika venture-capitalmarknaderna i Sverige, Storbritannien och USA. Slutsatser: De amerikanska och brittiska marknaderna har flest likheter och de karaktäriseras av stora och välutvecklade marknader. Staten spelar en aktiv och viktig roll för främjandet av venture-capitalinvesteringar. Sveriges marknad är ung och mindre utvecklad. Staten har ännu inte givit tillräckligt med incitament för att marknaden ska kunna utvecklas fullständigt. Trender i investeringsbeteendet kan urskiljas på alla marknader och i alla grafer. Trenderna går mot en ökade aktivitet på marknaderna och mot att större investeringar görs i senare skeden. De främsta bakomliggande orsakerna till trenderna är det konjunkturella läget. Politiska åtgärder har också inverkan på trenderna men kan inte lika tydligt härledas till grafernas utseende.

Författare

Cecilia Cederstrand Patrik Dreveborn Anders Larsson

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..