Sök:

Effekter av kakao på blodtrycket


Resultat från epidemiologiska studier har antytt att flavonolrik kakao sänker blodtrycket. Detta sker troligen genom att flavonoider i kakao leder till aktivering av eNOS som sedan katalyserar NO-syntesen i kärlendotel vilket leder till vasodilation och sänkt blodtryck. En nyare studie har funnit att kakao dessutom inhiberar enzymet ACE. Mycket tyder även på att NO-koncentrationen är kopplad till ACE-aktiviteten då dessa faktorer visat sig följa varandra inverst vid varierande doser. Det finns också ett samband mellan ACE-genotyp och serumnivåer av ACE. Någon dosberoende effekt av kakao på blodtrycket har inte påvisats, men ihållande dosering med kakao över en längre period visar på en progressiv sänkning av blodtrycket. Inga biverkningar har rapporterats, men fett och socker i kakao kan leda till diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Syftet med blodtrycksbehandling är prevention av nyss nämnda sjukdomar och adekvat blodtryckssänkning krävs därmed för att en behandling ska kunna övervägas. Än så länge ses endast en signifikant men inte en tillräcklig blodtryckssänkande effekt av kakao. Dessutom saknas studier som visar att kakao förebygger kardiovaskulära händelser, exempelvis hjärtinfarkter. Vidare studier krävs innan kakao kan rekommenderas som behandling.

Författare

Jonna Wistman

Lärosäte och institution

Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..