Sök:

?Det är klart jag tar hand om min mamma?. En delutvärdering av ett projekt mot anhörigvårdare till äldre med annat modersmål än svenska samt en undersökande studie av deras situation


Denna uppsats övergripande syfte har varit att undersöka hur deltagarna i ett projekt riktat mot anhörigvårdare till närstående med annat modersmål än svenska upplever och beskriver sin situation och hur projektet lyckats med att anpassa sig till målgruppens behov. För att besvara studiens syfte har vi genom kvalitativ metod genomfört en fokusgrupp och tre djupintervjuer. Vi har genom dessa försökt svara på hur deltagarna i projektet upplever sin livssituation och hur de påverkas av att vårda en närstående, hur projektet lyckats med att lyfta fram vårdgivarens behov samt om de planerade åtgärderna i projektet uppnått sitt mål genom att anpassa sig till målgruppens behov. Vårt resultat visar på hur anhörigas livssituation är påfrestande och tung. Omsorgsgivarna efterfrågar mer insatser från kommunen och de anser att de alternativ som finns inte är tillräcklig bra utformade för att möta de äldres behov för att utgöra ett alternativ till omsorgen. Antonovskys teori om känsla av sammanhang som förkortas KASAM visar att de anhöriga efterfrågar mer information och stöd för att kunna kompensera för de generella motståndsresurser de saknar. Den sociala utbytesteorin kan förklara anhörigvårdarnas motiv att ta hand om sin äldre och fortsätta omsorgen genom att de tidigare i livet fått omsorg av dem. Vidare visade resultaten att många efterfrågade en anhöriganställning för att kunna fortsätta utförandet av omsorgen och möta de krav de har från samhället att ha en sysselsättning.

Författare

Camilla Björk Eva Bertilsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..