Sök:

"Det är dom duktigaste av dom duktigaste som vågar komma till oss"

En studie om läkares tankar om val av arbetsort samt upplevelse kring yrkesrelaterade och lokala förutsättningar i glesbygdskommuner


Med anledning av rekryteringsproblematiken av läkare i Norrbottens läns glesbygdskommuner har denna studie genomförts på uppdrag av Norrbottens Läns Landsting. Till följd av en stadig avfolkningstendens bland de yngre ökar andelen äldre i glesbygdsområden, försörjningen av vårdpersonal kommer således troligtvis att bli särskilt viktig i dessa delar av landet. Syftet till denna studie var att förklara vilka bidragande orsaker som finns till att läkare väljer att arbeta i glesbygd. Samt beskriva vilka fördelar respektive nackdelar som kan främja eller hindra detta val. En jämförelse har även gjorts avseende orsaker mellan de som har valt att flytta tillbaka till och de som flyttat till orten. Teoretiskt underbyggs resultatet av bland annat struktureringsteorin med stöd av begrepp som individualisering, attityder och handlingsutrymme.Studien är av kvalitativ art då den baseras på intervjuer med nio läkare verksamma på hälsocentraler på sex olika orter i glesbygdsområden. Det transkriberade datamaterialet från intervjuerna analyserades genom kodning. Vidare presenteras resultatet med hjälp av rika citat i syfte att låta informanterna göra sina röster hörda. En översikt av kommunerna i vilka informanterna är yrkesverksamma redovisas också, avseende vissa demografiska och geografiska förhållanden. Syftet med översikten är att beskriva avfolkningstendensen samt geografiska avstånd till länets sjukhus. Resultatet visar att hinder kan utgöras av låg bemanning vilket leder till hög arbetsbelastning, svårigheter till råd och stöd av kollegor samt få arbetstillfällen till läkares partner.Centrala främjande orsaker att välja arbetet på en hälsocentral i glesbygd är att arbetet upplevs som brett och varierat, vilket ger goda möjligheter till yrkesmässig utveckling och utmaningar. Nära relationer eller social trygghet, samt ett gott mottagande av enhetschefer och personal bidrar ytterligare. De som flyttar till orten anger även att man flyttar bort från sämre ofta yrkesrelaterade förhållanden. Samt att man kan har upplevt en positiv föreställning om vad glesbygden är innan en flytt.

Författare

Rebecca Larsson

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..