Sök:

Den prestigefyllda stjärnan - Uppfattningar om att ha en stjärna i Guide Michelin


Under vår utbildning har vi hört talas om Guide Michelin. Guiden anses vara det viktigastebedömningssystemet inom restaurangbranschen. Vilka de exakta kriterier är eller hur maninom branschen uppfattar detta bedömningssystem, är frågor som studien ämnar besvara. Ibakgrunden tar vi upp restauranghistoria som kort beskriver restaurangbranschens framväxtunder 1900-talet och hur samhällets syn på serveringsyrket förändrats under samma tidsepok.Det finns ett antal faktorer som påverkar hur en måltid upplevs. Dessa har stor betydelse idagens samhälle då vi har gått från tillverkningsindustri till upplevelseindustri. Dennautveckling har en direkt påverkan på tjänstedominerade verksamheter som till exempelrestauranger. I och med detta betonas tjänstekvalitet och kvalitetssäkring i företagensmarknadsföring. Inom restaurangbranschen ses bedömningssystem som ettkvalitetssäkringsverktyg. Guide Michelin, Uteätarna (GP) och White Guide tas upp ochbeskrivs för att förtydliga detta. Syftet med vår studie var att undersöka de upplevdauppfattningarna av att ha en stjärna på krogen. Undersökningen gjordes urägarens/personalens perspektiv. Hur upplever samt påverkas personalen/krögaren av dennautmärkelse samt vilka effekter har den på krogen. Metoden bestod av kvalitativa intervjuermed ägare och personal på fyra av de krogar som har en stjärna. Första kontakten medrespondenterna skedde via missivbrev sedan per telefon då tid och plats bokades förintervjuerna. Sammanlagt genomfördes sex intervjuer. Intervjuerna spelades in ochomarbetades till textmaterial, vilket ligger till grund för vårt resultat. Resultatet visar att detfinns variationer i de upplevda uppfattningarna om fenomenet att ha en stjärna.Respondenterna upplever stjärnan som en positiv utmärkelse som dessutom höjer krogensstatus, de är alla stolta över att arbeta på en sådan krog. Samtidigt medger två respondenteratt pressen, för att inte tappa stjärnan, på deras respektive arbetsplats är relativt stor.Respondenterna upplever att i samband med krogens utmärkelse höjs gästernas förväntningar.Tre av sex respondenter upplever det även som svårare att få en stjärna i Sverige änexempelvis i Frankrike.

Författare

Nonglak Jaila Isabelle Sarge

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..