Sök:

Den orena revisionsberättelsens betydelse - Vilka är konsekvenserna för ett företag som får en oren revisionsberättelse?


Syfte: Syftet med uppsatsen är att undersöka konsekvenserna för ett företag som uppvisar en oren revisionsberättelse. Metod: Kvalitativ metod har använts för att uppfylla uppsatsens syfte. Primärdata har samlats in genom semistrukturerade intervjuer med representanter från var och en av intressegrupperna, kreditgivare, skatteverket och ekobrottsmyndigheten. Teori: För att besvara frågeställningen tas utgångspunkt i den institutionella teorin. Resultatredovisning: Totalt har sju intervjuer genomförts med representanter från var och en av intressegrupperna samt med revisorer. Svaren presenteras utifrån: Intressenters användning av revisionsberättelsen, Olika typer av anmärkningar, Konsekvenserna av en oren revisionsberättelse och Förändringar i revisionsbarättelsen. Slutsats: Samtliga intervjuade intressegrupper anser att en oren revisionsberättelse är allvarlig för ett företag. Kreditgivare, skatteverket och ekobrottsmyndigheten reagerar dock olika beroende på vilken typ av anmärkning företaget får. En anmärkning kan leda till att ett företag får sämre finansieringsmöjligheter, har större risk att utsättas för skatterevision samt större risk att bli anmälda för ekonomisk brottslighet. Ett företag som visar upp en oren revisionsberättelse flera år i rad kommer med största sannolikhet få problem att fortsätta sin verksamhet.

Författare

Edward Odevall Lotta Hagman T Mas Hilmarsson

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..