Sök:

Balans- och benstyrketräning för personer i åldersgruppen 65 år och äldre i syfte att förebygga fall. - en litteraturöversikt


Bakgrund: Fall är den vanligaste orsaken till varför personer 65 år och äldre skadar sig. Orsaken kan t ex vara nedsatt balans- och benmuskelstyrka. Balans- och styrketräning för nedre extremiteterna kan avsevärt minska förekomsten av fallhändelser. Syfte: Syftet med litteraturstudien var att klargöra vilka metoder som används för personer i åldersgruppen 65 år och äldre med avsikten att förbättra balans, benmuskelstyrka, gång- och förflyttningsförmåga och därmed minska risken för fall. Metod: Litteratursökning utfördes i de medicinska databaserna PubMed, CINAHL och Proquest. Ämnesord för respektive databas tillämpades, och t ex i PubMed: resistance training, weight lifting, exercise therapy, postural balance och accidental falls. Sökorden kombinerades till ?sökblock?. Totalt inkluderades 13 artiklar utifrån avgränsningar och kriterier. Artiklarna kvalitetsgranskades enligt PEDro scale. Resultat: Metoderna Tai chi, balans-, gång- och benstyrketräning visar i flera fall signifikanta resultat på balans- och benstyrka samt minskar risken för fall. Det går inte i översikten att fastställa vilken metod som har största enskilda effekt. Det som ändå är gemensamt för metoderna och som visat signifikanta resultat, är att de har utförts progressivt, högintensivt och utmanande. Konklusion: Tai chi, balans- gång- och benstyrketräning har många gånger en positiv inverkan på balans- och benstyrka samt minskar risken för fall hos personer 65 år och äldre. Gemensamt för de ingående studierna, med signifikanta resultat har varit att träningen utförts progressivt, intensivt och utmanande. För att mera säkert kunna besvara frågeställningarna krävs det fler studier med hög metodologisk kvalitet och signifikanta resultat.

Författare

Katarina Lindgren

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..