Sök:

Att vara ett stöd för sitt barn under sjukhusvistelse. En pilotstudie om upplevelser hos föräldrar vars barn har ett komplext medfött hjärtfel


Inledning:På Barnhjärtcentrum i Göteborg vårdas barn och ungdomar med medfött hjärtfel i sambandmed hjärtkirurgi. Operationen Total cavopulmonary connection (TCPC) som genomförs i 3-4-årsåldern och ofta kräver flera veckors sjukhusvård innebär många för barnet iblandobehagliga procedurer. Vissa familjer klarar av att hantera de flesta situationer i dennasjukhusvistelse utan problem medan andra uppvisar tecken till stress i de situationer därbarnet inte klarar av att hantera upplevelsen själv. Som teoretisk referensram användsAntonovskys Känsla av sammanhang och Orems egenvårdsteori.Syfte:Syftet med denna studie var att belysa vilket stöd föräldrar kan vara för sitt barn under denspecifika sjukhusvistelsen i samband med TCPC-operationen.Metod:Kvalitativ induktiv metod har använts. För att pröva metoden genomfördes en pilotstudie.Urvalet bestod av föräldrar vars barn genomgått en TCPC-operation på Barnhjärtcentrum desenaste två åren. Datainsamlingen skedde via fokusgruppsintervju. Analys av det utskrivnatextmaterialet från denna skedde med kvalitativ innehållsanalys. Materialet bearbetadesutifrån syftet för att hitta koder, subteman och teman.Resultat:Analysen resulterade i sju subteman och två teman. Det första temat, processen att bliförälder, beskriver föräldraskapet som grunden till att kunna vara ett stöd för sitt barn. Detbestår i föräldraskapets utveckling, hur föräldrarna turas om att vara oroliga och stöttandemen även hur sjukhusvistelsen kan hindra föräldraskap. Det andra temat som framkom varagerande som leder till en hållbar situation. Föräldrarna reflekterar inte alltid över hur deagerar som stöd. Här beskrivs dock hur föräldrarna balanserar mängden information till barnetoch hur de med en positiv fokusering och ett agerande i närvaro lyckas få barnet att upplevasjukhusvistelsen som något positivt.Diskussion:Föräldrarna utgör ett kontinuerligt stöd för sitt barn både före, under och eftersjukhusvistelsen. Stödet utvecklas parallellt med föräldraskapet. Med stor egenvårdskapacitetanpassar föräldrarna sitt agerande via stark närvaro och en positiv fokusering för att barnetoch hela familjen ska nå en hanterbar situation.

Författare

Sofi Andersson Stavridis

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..