Sök:

Animaliska livsmedel i skolundervisningen

Lärares resonemang kring kostrelaterad undervisning i Idrottoch hälsa, Biologi och Hem-och konsumentkunskap


Syftet med studien är att undersöka hur lärare i Idrott och hälsa, Biologi och Hem ochkonsumentkunskap resonerar kring animaliska livsmedel i anknytning till sin undervisning, samt hurlärarnas läromedel förhåller sig till animaliska livsmedel. Empirin bygger på halvstruktureradekvalitativa intervjuer med fem grundskolelärare; två lärare undervisar i Idrott och hälsa, en lärareundervisar i Biologi och två lärare undervisar i Hem- och konsumentkunskap. Jag har även genomförten läromedelsanalys med utgångspunkt från en kritisk diskursanalys. Intervju- och textmaterialetanalyseras utifrån en kritisk teori och en kritisk djurteori. Analysen av studiens resultat understrykeren prioritering av animaliska livsmedel i läromedlen varpå den vegetabiliska kosten konstrueras somett icke fullvärdigt alternativ. Specifika begrepp och språkliga uttryck i läromedlen beskriver andradjur som objekt, vilseleder köttet ursprung och normaliserar brukandet, dödandet och ätandet av andradjur. I intervjuerna framkommer resonemang som förstärker förtryck av andra djur. Det finns dockuttalanden från intervjuerna som indikerar en motsatts inställning, men att exploateringen av andradjur som en norm ändå genomsyrar språket. Lärarnas resonemang saknar en problematisering avätandet och dödandet av djur. Där emot poängterar ett flertal av lärarna en koppling mellananimaliekonsumtion och en negativ påverkan på hälsan och miljön. Vidare framställs en vegetabiliskkost, liksom i läromedlen, ibland som icke fullvärdig. Resonemangen från läromedlen och intervjuernagenomsyras av sociala konstruktioner som konstruerar och upprätthåller animaliekonsumtionen ochproduktionen som en norm. Samtidigt visar resonemangen att det finns möjligheter för enskolundervisning som berör andra djur som en förtryckt grupp samt animaliers negativa påverkan påmiljön och hälsan. Det har även synliggjorts en konflikt i både läromedlen och intervjuerna mellan ettnormativt och utmanande förhållningssätt till animaliekonsumtionen och produktionen.

Författare

Röjås Irina

Lärosäte och institution

Stockholms universitet/Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..