Sök:

Angelägna omvårdnadsaspekter för att skapa känsla av trygghet och säkerhet för patienten i samband med EKG registrering.


En viktig del i sjuksköterskans arbete är patient bemötandet. Patienten befinner sig i ett utsatt läge som i vissa fall är helt främmande för patienten. Ett förtroende till att omvårdnaden är säker och trygg måste kunna byggas upp. Patientens medverkan ger oftast en positiv utveckling av tillfrisknad och känns här viktig för patientens värdighet, integritet och självbestämmande.En av sjuksköterskans många uppgifter är att registrera en patients hjärtfrekvens via ett elektrokardiogram (EKG) på ordination i diagnostiskt syfte. En oro hos patienten, illabefinnande eller en nedsatt förmåga att medverka i EKG registrering kan påverka kvaliteten på ett EKG och kräver ett professionellt bemötande av sjuksköterskan. Även en felaktig elektrod placering kan generera missvisande EKG-mönster och kvaliteten på signalen kan bli försämrad om sjuksköterskan inte har kunskap om hur man genomför en kvalitets kontroll av EKG.Den professionella sjuksköterskan ska arbeta med hög kvalitet avseende patientbemötande och patientsäkerhet vilket kräver uppmärksamhet och god kunskap inom många områden. Arbetet behöver därför struktureras för att kunna följas och utvärderas och då kan vårdprocessen med fördel användas som ett verktyg i kvalitetsgranskning.Sjuksköterskan kan ställas inför olika problem eller frågor som behöver lösas, och med en god observationsförmåga och kunskap ges möjlighet att se problemen.Ett vårdmöte mellan patient och sjuksköterska ska av god kvalitet präglas av bra bemötande, och öppenhet. När sjuksköterskan använder hela sin kompetens är chansen stor att patienten upplever trygghet och att ett bra vårdmöte kommer till stånd. Kravet på hög kvalité på ett registrerat EKG är stort för att kunna fastställa och ge en noggrann och tillförlitlig klinisk information.Syftet med denna litteraturstudie var att belysa angelägna omvårdnadsaspekter för att skapa känsla av trygghet och säkerhet för patienten i samband med EKG registrering för att EKG skall kunna bli tillförlitligt och vara av god signal kvalité.Studien resulterade även i ett PM som sjuksköterskan kan använda sig av vid kvalitets kontroll av EKG registrering. Studien visade att en variation i elektrodplacering finns mellan olika professioner men även mellan olika tillfällen som EKG registrerats av samma person. Denna variation visade sig kunna ge felaktiga diagnoser och beslut om behandlings val kunde därför grunda sig på felaktiga beslut. Behovet av ett samarbete mellan olika professioner i kvalitetskontroll har visat sig vara betydelsefullt.

Författare

Johanna Isberg

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..