Sök:

?Alla vill inte vara med? En studie om förutsättningar för delaktighet vid förändringsarbete i en svensk grossistverksamhet


Följande kandidatuppsats i personalvetenskap syftar till att undersöka vilka förutsättningar fördelaktighet anställda i en svensk grossistverksamhet har vid förändringsarbete. För att uppnåsyftet har dessa forskningsfrågor använts: ?Hur ser anställda i en grossistverksamhet pådelaktighet i förändringsarbete??, Hur ser de organisatoriska förutsättningarna för delaktigheti förändringsarbete ut för anställda i en svensk grossistverksamhet? samt ?Vilka försvårandeomständigheter och förhållningssätt för delaktighet finns hos anställda igrossistverksamheten??. För att besvara frågorna har teori om organisationsformer,delaktighet i organisationsförändringar och livsmål använts. Teorin har kompletterats ochproblematiserats genom tidigare forskning av bland annat Geraldine O?Brien och WilliamPasmore & Mary Fagans. Studien är kvalitativ och resultatet utgörs av åtta intervjuer gjordamed chefer, tjänstemän och kollektivanställda i en svensk grossistverksamhet. Intervjuformenvar kombinerat semistrukturerad och öppen och genomfördes på respondenternas arbetsplats.Studiens resultat visar på att de organisatoriska förutsättningarna för delaktighet ärgynnsamma men begränsade. Rutiner och ledningssystem i organisationen är utformade på ettför medarbetarna underlättande sätt för delaktighet. Organisationens struktur gör dockmedarbetarna begränsade till att vara delaktiga i mindre förändringar. Det har vidareframkommit att medarbetarnas har ett bristande engagemang till att delta i förändringsarbete.Det bristande engagemanget försvårar medarbetarnas förutsättningar för delaktighet ochorganisationens förutsättningar att göra dem delaktiga i förändringsarbete. Medarbetarna ärvidare positiva till delaktighet då det medför bekräftelse men tenderar samtidigt att varaovilliga att delta eftersom det kräver ett ökat engagemang.

Författare

Lars Eriksson Emil Gustafsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Personalvetarprogrammet

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..