Sök:

Alla svanar är inte vita. En litteraturstudie om bemötande av patienter med alkoholproblem i primärvården och på somatiska vårdavdelningar.


Bakgrund: Alkoholism är en sjukdom som orsakar två och en halv miljon dödsfall varje år runtom världen. Alkohol skadar själen och kroppen från topp till tå. Bra bemötande av patienter med alkoholproblem är en av förutsättningar för att stödja patient i hälsofrämjande arbete. Syftet med denna studie är att belysa hur bemötande till patienter med alkoholproblem är bland personal inom primär vård och inom somatiska vårdavdelningar. Metoden var en litteraturöversikt med viss systematik inspirerad av Willman et al (2011) sju steg. Tio vetenskapliga artiklar var utvalde i studien efter sökningar i databas CINAHL, PubMed och PsychInfo. Resultatet visade att bemötande av patienter med alkoholproblem inom primärvården och inom somatiska vårdavdelningar beror på organisation, attityder och personalens egenskaper. Stigmatisering av patienter samt brister i resurser och internutbildning ledde till dålig bemötande av denna patientgrupp. Empatisk förmåga hos personalen samt positiva attityder till patienter ledde till bra bemötande av patienter med alkoholproblem. Bemötande av patienter med alkoholproblem kan förbättras genom utbildning om alkohol.

Författare

Polina Christensen Hanna-Sofia vonSydow Licke

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..