Sök:

Aha... är det så de tänker! En studie av hur lärare i ett arbetslag förändras när ett nytt koncept tas in i den naturvetenskapliga undervisningen


Detta är ett arbete som visar utvecklingen hos lärare i ett arbetslag som under två terminer har arbetet med temaenheter i NTA-projektet. NTA, Naturvetenskap och Teknik för Alla, är ett projekt som skall locka elever till ett naturvetenskapligt in-tresse. I projektet finns handledning till läraren och all materiel som behövs för arbete under tio veckor med en temaenhet. Syftet med arbetet är att undersöka vilka förändringar som sker inom ett arbetslag när ett nytt koncept tas in i den naturvetenskapliga undervisning. Tidigare forskning visar att framtidens lärare måste vara flexibla och kunna planera undervisningen efter en målstyrd läroplan. För att lyckas med det måste lärare se utveckling och kunskapstörst som en livs-lång procedur. För att uppnå syftet med arbetet har intervjuer genomförts med lä-rare i ett arbetslag som sedan våren -02 deltagit i NTA-projektet. Bearbetning och analys har gjorts kvalitativt. Resultatet visar att lärare som deltar i projektet har hittat ett nytt sätt att arbeta i den naturvetenskapliga undervisningen. De har fått mer ämneskunskaper, de ser hur eleverna lär och de reflekterar på ett annat sätt över sin egen un-dervisning. De har också blivit starkare i sin roll som lärare och vågar mer, samt slipper leta efter materiel.

Författare

Maria Karlsson

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Institutionen för tematisk utbildning och forskning

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..