Sök:

?A toxic environment

Making the unhealthy choice easier?


Bakgrund: Fetma är ett folkhälsoproblem som fortsätter att eskalera världen över. En betydande orsak till detta är den så kallade toxiska miljön vilken medför att människor ständigt exponeras för energität mat och dryck, vilket kan påverka ätbeteendet. Denna studie är viktig att genomföra då det saknas studier som undersöker människors egna upplevelser av miljöstimulis inverkan på ätbeteenden.Syfte:Att undersöka människors upplevelser av att exponeras för ett stort utbud av energirik mat och dryck, hur de upplever att denna exponering påverkar deras och andras ätbeteende samt vilka hälsosamma alternativ de upplever finns i deras närmiljö.Metod:Eftersom det som beskrivs i denna studie är upplevelser av miljöstimuli valdes en explorativ kvalitativ ansats. Som urvalsmetod användes variationsurval för att få en så stor variation som möjligt bland deltagarna. Som datainsamlingsmetod användes halvstrukturerade intervjuer. Analysmetoden i denna studie är innehållsanalys enligt Graneheim och Lundman (2004). Femton informanter deltog i denna studie.Resultat:Dataanalysen resulterade i nio kategorier samt ett övergripande tema; En kamp mellan externa miljöstimuli som styr ätbeteendet och en önskan om att ha kontroll över sitt eget ätbeteende. Kategorierna är; exponering, priser, lättillgänglighet, tidsbrist, synergi, seder, kognitiva faktorer, självkontroll och hälsosamma val. Samtliga informanter upplevde en ganska stark påverkan av externa miljöstimuli, både på andras och det egna ätbeteendet.Slutsats:Miljön underlättar för människor att göra ohälsosamma val då det både finns ett stort utbud av ohälsosamma alternativ och stimuli som påverkar folk att välja det ohälsosamma alternativet, medan utbudet för hälsosamma alternativ i miljön är begränsat. Ett av de viktigaste målen med folkhälsoarbete är således att öka kunskapsnivån hos människor i samhället, då ökad kunskap kan frambringa en ökad efterfrågan på hälsosamma produkter. Ett annat viktigt mål med folkhälsoarbete är att skapa hälsofrämjande miljöer, exempelvis via lagstiftning. Det framtida forskningsbehovet är att utvärdera interventioner som syftar till att påverka ätbeteenden.

Författare

Ulrika Sandahl

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Nivå:

"Masteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng (med vissa undantag) utfört för att erhålla masterexamen.

Läs mer..