Sök:

Sökresultat:

14 Uppsatser om Streckkoder - Sida 1 av 1

Användning av handdatorer med streckkod och alternativa teknologier inom livsmedelsföretag

Tekniska hjälpmedel inom livsmedelsbranschen har funnits sedan en tid tillbaka hos de större företagen. Idag letar de sig ut hos de mindre. Matric Italgross AB är en italiensk matgrossist som använder affärssystemet Navision, där IT och management företaget Softronic AB står som leverantör för detta.De tekniska hjälpmedel som berörs i rapporten arbetar med scanning av Streckkoder som finns på varorna. Den vanligaste streckkoden är EAN-13 som är i princip bara artikelnumret. En EAN-128 kod innehåller mycket mer information, så som partinummer och bäst före datum vilket är den kod man eftersträvar.

Grafisk representation av ljud

De senaste decennierna har en rad streckkodstekniker utvecklats för att grafiskt representera digital information. Gemensamt för dessa är en strävan efter hög densitet, det vill säga kapacitet att lagra mycket data på en liten yta. Densiteten begränsas emellertid av kravet på precision vid tolkning av den digitala datan, eftersom felaktigheter i digital data kan resultera i omfattande informationsförlust.Analog information, exempelvis ljud, är däremot inte beroende av exakthet hos underliggande data i samma utsträckning. En analog ljudsignal kan beskrivas och återges approximativt, och ändå tolkas korrekt av en lyssnare. Detta faktum gör att det finns fördelar med att representera ett ljud utifrån dess analoga egenskaper.

Träpaketshantering: Elof Hansson Bygg-Gross AB

De två byggvarugrossisterna Bengtsson & Gedelius AB och Timber Trading AB ska i januari 2006 bilda Elof Hansson Bygg-Gross AB. I samband med sammanslagningen skall även affärssystemen sammanfogas. Syftet med examensarbetet är att, med tonvikt på informationsflöden, undersöka, beskriva och jämföra träpaketshanteringen på Bengtsson & Gedelius AB och Timber Trading AB. Undersökningen har resulterat i förbättringsförslag som kan vara till hjälp vid sammanslagningen av de två företagen. Jämförelsen av teori och nuläge resulterade i ett idealfall vilket i sin tur synliggjorde förändringsbehoven.

Utveckling av lagerhanteringsapplikation för handterminal : Development of storage management application for PDA

This exam paper has been a collaboration between the writers and System Anderson AB. The assignment was about completing a client application, running on a PDA, and a server application, running as a web service. The web service handles the communication with System Anderssons existing database. The main goal for the application is that it will be used to increase efficiency in storage management. The client application will hold functions for withdrawal, purchase, delivering and inventory.

Förändringsförslag förABB:s godshantering : ? Utvärdering av existerandeautomatiska datafångstmetoder

Examensarbetet utfördes på uppdrag av ABB i Ludvika. ABB vill öka effektiviseringen förhanteringen av inkommande gods. Detta för att det mesta sker manuellt i dagens läge och det tarmycket tid och kan resultera i felkällor.Arbetet har två syften. Det första syftet är att förändra del av verksamheten, genom att kommamed ett förändringsförslag när det gäller godshanteringen. Det andra syftet är att jämföraStreckkoder och RFID för att se vilket alternativ som passar bäst.För att få fram ett förändringsförslag har vi jobbat med FA/SIM-metoden.Vi har tagit fram ett antal förändringsförslag nedan följer ett urval av dessa:? Ställa krav på leverantörerna att de skall använda Streckkoder med rätt standard Code128.? Utforma tydliga och enkla kravspecifikationer för att enklare kunna ta till sig.? Förbättra nuvarande kundrelationer.

Självscanning med mobiltelefon : Mobilapplikation för självscanning i butiker

Självscanning introducerades i butiker för ett antal år sedan och finns nu i butiker som Ica Maxi och Coop Forum. Investeringskostnaden för ett sådant system är dock hög och butiker med lägre omsättning har därmed inte råd att köpa in detta system. Detta projekt syftade till att utveckla ett alternativ, med en applikation till Android för scanning. Tanken var att kunderna då kan använda sina mobiltelefoner som scannrar vilket skulle minska investeringskostnaden för butikerna.Genom att studera existerande system, togs en lösning bestående av två delar fram, dels applikationen men även en server med en databas för lagring av kundernas varukorgar. För testning av lösningen utvecklades även en testmiljö bestående av en prisdatabas och en kassa i form av ett datorprogram.

Hantering av orderinformation i tillverkande processer: En studie på Atlas Copco Construction Tools

Globaliseringen och den ökade konkurrensen ställer större krav på företagen vilket har medfört att arbetet med logistik har utvecklats från att enbart förknippas med transporter av varor till att idag förknippas med effektiva flöden inom hela försörjningskedjan. Flödena inom försörjningskedjan består av material-, betalnings- och informationsflöden, där det finns en stark koppling mellan alla tre. En väsentlig skillnad mellan de tre flödena är att materialflöde och betalningsflöde representerar kapitalbindning i motsats till informationsflöde som inte hanterar ett direkt ekonomiskt värde. Det bidrar ofta till att informationsflödet förbises i effektiviseringsprocesser. Eftersom ett informationsflöde kan stå för avgörande indirekta värden är det en viktig pusselbit för att försörjningskedjan skall kunna nyttja sina resurser optimalt.

Införande av truckdatorer på Pharmasia & Upjohn Consumer Healthcare AB

Målet med detta examensarbete har varit att på bästa möjliga sätt finna ett truckdatorsystem som kan förbättra arbetssituationen och säkerheten i Movex på förrådet hos Pharmacia & Upjohn Consumer Healthcare i Helsingborg.Truckdatasystemets främsta egenskaper skall vara enkelhet, smidighet, lätt utbyggbarhet för framtida behov, samtidigt som det skall fungera med det nuvarande Movex systemet.Riktlinjerna som drogs upp för projektets genomförande:? Materialflödesanalys genomfördes och overheadmaterial skapades? Information inhämtades om tänkbara leverantörer på marknaden? Selektering av leverantörer mot upprättad kravspecifikation? Inhämtning av offerter och besök på referensanläggningar? Demonstration och uppkoppling mot Movex på Pharmacia? Prisförhandling, egenskapsbedömning - ordervinnande faktorer? Val av slutgiltig leverantör? ImplementeringsplanDet slutliga valet som truckdatorsystemleverantör föll på Teklogix. Fördelarna med deras system var bland annat följande:? kompakt, lättplacerad terminal? personalens favorit? stor potential att utveckla ett bra system med inläsning av Streckkoder på ett rationellt sätt? kort svarstid mellan terminal och Movex? bakåtkompatibelt samtidigt som systemet har stora framtidsmöjligheter.

Avkodning av streckkoder i mobila enheter

The most common method for identifying merchandise in the commerce is by barcodes. Symbian OS is an advanced operating system aimed at cell phones and the most commonly used in smart phones. Opportunities to a full range of new services are given through barcode recognition in a Symbian OS based device. Therefore the purpose of this degree project was to create an application which would contribute to a future solution aimed at shopping where the cell phone constitutes a reader of items? identification numbers.

Automatisk identifiering med RFID. Utvärdering och möjligheter inom Holmen Paper AB.

Automatisk produktidentifiering, s.k. Auto-ID, har funnits länge inom många skiljda tillämpningsområden. Det mest välkända systemet idag är streckkodssystemet, vilket blanda annat används i den studerade försörjningskedjan hos Holmen Paper AB. Anledningen till detta examensarbete har varit att undersöka förutsättningarna och möjligheterna till identifiering och spårbarhet med hjälp av RFID, en teknologi som utnyttjar radiofrekvenser för att läsa av produkternas identitet. På det sättet är förhoppningarna att produktions- och leveransprocesser ska kunna effektiviseras, samt att höja informationstillförlitligheten i systemen.I den första teoridelen presenteras generellt betydelsen av RFID för olika typer av applikationsområden och försörjningskedjor.

Marknadsundersökning av tänkbara system för fordonskontroll på Pan Nordic Logistics

Detta examensarbete har utförts på Pan Nordic Logistics (PNL) i Bromma, Stockholm. PNL är ett konceptföretag som erbjuder sina kunder att skicka paket från, till och inom Norden och dessa transporter köper företaget av leverantörer. Ordet koncept- kommer ifrån engelskans concept, alltså begrepp, idé. I PNL:s fall innebär detta att företaget inte har någon egen fysisk distribution utan distributionen sker efter avtal med dess parter. Företaget ser idag ett problem i att det inte har full kontroll på hur leverantörerna sköter sina transportuppdrag gentemot PNL.

Hur RFID kan påverka logistisk effektivitet : en studie av den svenska dagligvarubranschen

Radio Frequency Identification, RFID, är en teknik för spårning och informationsbärande som har funnits i över 50 år. Det är dock inte förrän på senare år som användandet av tekniken har fått en bredare spridning. I Sverige finns idag ett flertal företag som har implementerat lösningar som bygger på RFID-teknik men samtliga är begränsade till att endast användas inom ett företag i ett slutet system. På frågan hur RFID-teknik och dess standard EPC påverkar företag i en supply chain, det vill säga i ett öppet system, finns inget klart svar utan detta bör undersökas för respektive bransch där ett införande kan vara intressant. Denna studie är en sådan undersökning, genomförd inom den svenska dagligvarubranschen, med följande syfte:Syftet med denna studie är att, på aktivitetsnivå, kartlägga flödet av fem utvalda produkter i dagligvarubranschen samt att för företag som ingår i dessa flöden skapa scenarier där RFID-teknik utnyttjas.

Effektivisering av interna varuflöden vid ICA: s
logistikenheter

För att kunna dra nytta av skalfördelar har trenden inom många branscher under senare år varit att skaffa sig allt större och mer centraliserade lager. Detta gäller i hög grad för livsmedels- och detaljhandelsbranschen, och även ICA har gått från många små till färre men större lager som täcker allt vidare geografiska områden. För att kunna jämföra enheternas prestationer och göra det möjligt att använda samlade resurser vid effektiviseringar har, sedan ett par år tillbaka, gemensamma processbeskrivningar ? LICA ? implementerats på samtliga lager. ICA anser nu att det är dags att uppdatera dessa beskrivningar för att anpassa dem till nya förutsättningar samt hitta ytterligare effektiviseringspotential i dagens processer, och därför pågår idag arbetet med vad som kallas LICA II.

QuaySpeed - effektivare hantering av transportenheter vid hamnterminaler med hjälp av RFID

RFID innebär, vid sidan av Streckkoder, ytterligare ett sätt att identifiera föremål. Fördelen med RFID är bland annat att identifikation kan göras utan fysisk eller visuell kontakt och med avstånd på flera meter. Ett eventuellt användningsområde för RFID skulle kunna vara på transporter vid inchecknings- och bordningsprocessen till färjetransporter för att snabba upp logistikflödet.De potentiella mervärden som detta skulle kunna medföra är bland annat snabbare incheckning och avlämning/avhämtning av transportenheter, bättre spårning av transportenheten, ökad säkerhet och effektivare arbete på kajen. Ett antal frågeställningar sattes upp inom tre huvudområden: allmän orientering av RFID-teknik, mervärden och investeringsanalys. Dessutom tillkom några andra intressanta frågeställningar kring bland annat alternativa identifieringsverktyg, tillämpningar i andra sammanhang och säkerhet.´Fokus på arbetet har dock legat på att försöka visa på mervärden och fördelar med att använda RFID-tekniken.Som grund för att besvara frågeställningarna har en nulägesbeskrivning gjorts över det studerade systemet från terminal - färjetransport ? terminal, där Schenker och Stena Line varit de inblandade aktörerna.