Sök:

Sökresultat:

16 Uppsatser om Prognosmodell - Sida 1 av 2

Är prognosmodell framtidens verktyg mot gråmögel i jordgubbar? : Can we use forecasting as a tool to reduce grey mould, Botrytis cinerea, in strawberry?

Fältförsök gjordes 2010 på tre olika platser i Sverige. För att utröna ifall man kan minska infektionsrisken av gråmögel i jordgubbar (Fragaria x ananasa), orsakad av Botrytis cinerea, genom att använda ett prognos program som beslutsunderlag för när man ska göra bekämpning. Idag sker kontroll av B. cinerea i huvudsak genom kemisk bekämpning som utförs efter ett rutinprogram. Användandet av en Prognosmodell innebär att man bara sprutar när klimatet är gynnande för B.

Prognosmodell för svenska läns bruttoregionalprodukt (BRP) : En komparativ analys av bayesian model averaging, best subset selection och en longitudinell modell.

Föreliggande uppsats har som främsta syfte att skapa en Prognosmodell för bruttoregionalprodukten (BRP) för Sveriges 21 län. Behovet av en Prognosmodell motiveras av att Statistiska centralbyrån (SCB) i dagsläget redovisar de definitiva siffrorna av BRP med två års fördröjning. Det kan därmed finnas ett intresse hos regionala beslutsfattare att få en uppfattning om hur BRP utvecklats under de två senaste åren. Metoden som används är bayesian model averaging (BMA), vilken kommer att utvärderas samt jämföras med två andra metoder: En multipel linjär modell som skattas med minsta kvadratmetoden där variabelselektion utförs med best subset selection (BSS). Den andra metoden är en tidsseriemodell och kallas här för en longitudinell modell (LM).

Prognostisera realiserade kapitalvinster -framtagande av prognosmodell åt Finansdepartementet

Syftet med uppsatsen är att skapa en potentiell ny Prognosmodell för realiserade kapitalvinster åt Finansdepartementet. Modellen skall prognostisera skatteutfallet för realiserade kapitalvinster efter att aktuellt inkomstår har passerat. Genom att dela upp realiserade kapitalvinster i delarna realiserade Finansiella kapitalvinster, realiserade Reala kapitalvinster samt realiserade Övriga kapitalvinster skall bättre prognoser för totala realiserade kapitalvinster genereras jämfört med Finansdepartementets nuvarande modell. Denna uppdelning av realiserade kapitalvinster har ej tidigare genomförts.För att kunna bedöma om den framtagna modellen (som presenteras i denna uppsats) är av värde kommer den att jämföras mot Finansdepartementets nuvarande modell. Jag kommer använda utvärderingskriterierna Absolutsumma avvikelsefel och Kvadratsumma avvikelsefel.Efter genomförd jämförelse kan slutsatsen dras att den framtagna modellen är bättre än den nuvarande Prognosmodellen som Finansdepartementet använder..

En prognosmodell för potentiell värdeutveckling : Investeringsunderlag för kontorsfastigheter på den svenska fastighetsmarknaden

Fastigheter liknar mer och mer en handelsvara. En transparent marknad är därför ett måste för att skapa en effektiv marknad och för att locka internationella såväl som nationella investerare.Den svenska fastighetsmarknaden har länge kännetecknats för sin transparens, men den senaste tiden har utvecklingen gått i motsatt riktning. För att bibehålla transparensen behöver aktörer på fastighetsmarknaden tillräckligt med underlag för att fatta korrekta investeringsbeslut. Prognoser baserade på kvantitativ historisk data är ett verktyg som inte används i stor utsträckning idag, men som kan föra utvecklingen av investeringsunderlag framåt.Denna rapport beskriver en Prognosmodell vilken kan användas för att prognostisera framtida potentiell värdeutveckling för kontorsfastigheter. Prognosmodellerna baseras på flertalet multipla regressioner över paneldata.

Kommasköldlusen Lepidosaphes ulmi (Linnaeus) i svensk äppelodling : livscykel och naturliga fiender

Lepidosaphes ulmi ? kommasköldlusen har dykt upp som skadegörare i svenska äppelodlingar de senaste åren. Svenska äppelodlare har efterfrågat mer information kring kommasköldlusen och dess naturliga fiender, och därför gjordes denna litteraturstudie. Kommasköldlusen är en pansarsköldlus med ett hårt skyddande skal. Även äggen läggs under skalet och de är därför svåra att bekämpa.

Inflationsprognoser i Sverige: Vilket gapmått bör användas?

Syftet med denna uppsats är att undersöka huruvida BNP-gap kan förutspåinflationen bättre jämfört med arbetslöshetsgap. Svensk kvartalsdata från1993 till och med 2005 har använts. Gapmåtten skapas med två olika metoder,en linjärregression och ett HP-filter. En direkt Prognosmodell används föralla prognoser med out of sample metodik. Prognoshorisonterna somanvänds är ett kvartal, fyra kvartal samt åtta kvartal.

Spotpriset på El : Kan dess förändringar förklaras av funda-mentala faktorer?

Denna uppsats undersöker vilka faktorer som påverkar förändringar i elspotpriset på Nord Pool. Avsikten är att resultatet skall ligga till grund för en prisuppskattningsmodell för Lunds Energikoncernen AB. Faktorerna bestämdes genom en förstudie där viktig litteratur om elmarknaden studerades samt samtal med Lunds Energikoncernen AB. De faktorer som undersöks i denna uppsats är priset på utsläppsrätter, nettoexport till Tysk-land, temperatur, nederbörd, priset på kol och villaolja samt konjunkturutveckling i Sve-rige.Undersökningen av faktorerna bestod av en multipel regressionsanalys med undersökta faktorer som oberoende variabler och elspotpriset på Nord Pool som den beroende va-riabeln. Faktorerna blev indelade i två grupper dagsgruppen och månadsgruppen, grunden till uppdelningen är som namnen antyder att statistiken var observerad dygnsvis och må-nadsvis.

Prognostisering av småbolagsindex

Analysarbetet av finansiella data i samband med prognostisering blir snabbt omfattande, både ur ett teoretiskt och ur ett empiriskt perspektiv. Prognosteorierna står mot varandra. Är marknaden starkt effektiv eller finns det prognosmöjligheter? Att genomföra en empirisk prognosstudie resulterar snabbt i krävande beräkningsintensiva Prognosmodeller. Då prognoser för flera tidpunkter behövs så måste beräkningarna upprepas och använda olika delmängder av tidsserierna som beräkningsunderlag.

Lagerhantering : En optimering av Elpress varulager

Syftet med undersökningen har varit att hitta en optimal nivå för etturval av Elpress varulager samtidigt som leveransförmåga och därmedkonkurrenskraft bibehålls eller förbättras. Elpress lageromsättning hardessutom jämförts med de största konkurrenterna. Resultatet baseras påen optimeringsmodell som konstruerats för att minimera den totalakostnaden för varje produkt. En statistisk analys har genomförts för atthitta optimala säkerhetslager givet rådande variation i efterfrågan.Samtliga produktkostnader för respektive produkt har beräknats och entestimplementering av olika Prognosmodeller har genomförts. Undersökningenhar visat att Elpress i dag använder den Prognosmodell somger den minsta absoluta avvikelsen, dvs.

Utvärdering av ett mikrobiologiskt kriterium : kontrollmyndighet, fiskanläggningar och Listeria monocytogenes

Sverige hade sitt högsta antal anmälda fall av listerios 2010 samt sitt högsta antal fall av listeria hos gravida kvinnor sedan 1992 (Ivarsson, 2010) Under 2010 genomfördes en EU-baslinjestudie gällande Listeria i kylda risklivsmedel. Livsmedelsverket satte igång ett riksprojekt för att kunna komplettera EU-baslinjestudien. I riskprojektet var andelen positiva resultat störst i fiskkategorin och 0,6 % av proverna för fiskprodukterna hade värden som överskrider det mikrobiologiska kriteriet (Livsmedelsverket 2010c). I förordning (EG) nr 2073/2005 om mikrobiologiska kriterier för livsmedel är gränsen för Listeria monocytogenes 100cfu/g vid förtäring.Denna studie följer upp hur producenter och kontrollmyndigheter tillämpar det mikrobiologiska kriteriet för Listeria monocytogenes för att identifiera behov av förbättrande åtgärder och stöd. Information samlades in genom djupintervjuer, och med hjälp av en Prognosmodell illustreras tillväxten och hållbarheten av fiskprodukter om den skulle bli kontaminerad med Listeria Monocytogenes.Av de 14 intervjuade företagen var det endast hälften som kände till det mikrobiologiska kriteriet och av de 7 intervjuade kontrollmyndigheterna var det endast 5 som kände till det.

Prognostisering av efterfrågan : En fallstudie på Getinge Disinfection AB

Bakgrund: För företag är logistikverksamheten ett område som är av stor betydelse för lönsamheten. Lönsamheten förbättras genom att öka antingen vinstmarginalen eller kapitalomsättningshastigheten, där det senare kan erhållas genom att minska lager-nivåerna. Lager leder till ett antal kostnader, bland annat kapitalbindning. En viktig faktor inom lagerstyrningen är prognoser. Företag använder prognoser för att uppskatta produkternas framtida efterfråga i syfte att planera sin verksamhet.

Äpplestekel (Hoplocampa testudinea Klug) : prognos och övervakning i svenska äppelodlingar

Denna studie genomfördes i samspel med en forskargrupp inom området växtskyddsbiologi, avdelningen för integrerat växtskydd på SLU Alnarp. Undersökningen gick ut på att övervaka Äpplestekelns flygningsperiod utifrån en Prognosmodell baserad på en temperatursumma samt att validera modellen under svenska förhållanden. Studien genomfördes tillsammans med sex odlare för att samla underlag hur stekelns flygningsperiod förhåller sig mellan olika odlingar samt för att se om äpplestekeln har enkel- eller dubbeltopp i flygningen. En dubbel topp eller en utdragen svärmning kan innebära att det finns ett behov för en upprepad behandling. I försöket skedde övervakningen av äpplestekeln på Trädgårdslaboratoriet i Alnarp med hjälp av 8 vita klisterfällor (Rebell bianco) för daglig avräkning. 6 Rebell fällor skickades även in succesivt av sex odlare lokaliserade i södra Sverige för avräkning och sammanställning.

Lagerstyrning baserad på produktsegmentering och säsongsvariation: en fallstudie vid Plannja AB

Byggbranschen i Sverige är en väldigt säsongsvarierad bransch. Detta medför att företag tillverkar mot lager under sen höst och vinter för att klara av att möta en hög efterfrågan under sommarhalvåret. Samtidigt menar Lars Olofsson, platschef på Plannja i Järnforsen, att det är viktigt att hålla leveransöverenskommelser eftersom byggprojekt vanligtvis samordnar beställningar av material tillsammans med hjullastare, plåtslagare, grävmaskiner etc. i en detaljplan. Om leveranser då försenas kostar det väldigt mycket pengar när övriga aktiviteter och resurser blir stående.

Analys av information för förbättrad kapacitetsplanering: en
fallstudie vid Grundfos Electronics

Under hösten år 2005 implementerade Grundfos Electronics ett nytt ERP- system, vilket innebar en uppgradering från SAP/R2 till SAP/R3. I och med denna uppgradering fick Grundfos Electronics även tillgång till Grundfos Business Warehouse, vilket är en kombination av databaser som innehåller kvantitativ data från produktions- och försäljningsbolag i Grundfos- koncernen. Genom övergången till SAP/R3 och tillgången till Grundfos Business Warehouse öppnades det nya möjligheter till att ta fram information om Grundfos Electronics försörjningskedjor. Syftet med examensarbetet har varit att undersöka vilken information som finns tillgänglig i Grundfos Business Warehouse som kan användas för att skapa förståelse över hur Grundfos Electronics försörjningskedjor fungerar. En analys av informationen utfördes med syfte att förbättra kapacitetsplaneringen vid Grundfos Electronics.

Företagsvärdering - En undersökning om hur företagsvärdering tillämpas i praktiken

Syftet med denna undersökning är att undersöka och visa hur en företagsvärdering kan genomföras i praktiken. Utifrån syftet har två frågeställningar utvecklats. Den första frågeställningen är av studerande slag och inriktad mot att undersöka hur yrkesverksamma värderare genomför en företagsvärdering, medan den andra frågeställningen är av beskrivande slag och inriktad mot att visa hur en företagsvärdering kan genomföras i praktiken. Undersökningen kan anses vara intressant för någon som avser att göra en värdering av ett företag. Den kan även fungera som en introduktion till ämnet företagsvärdering för någon som vill få insikt kring hur en företagsvärdering kan genomföras i praktiken.

1 Nästa sida ->