Sök:

Sökresultat:

44 Uppsatser om Naturgeografi - Sida 1 av 3

Analys av molnklotter inom det termala infraröda våglängdsområdet med IRST-data

Detta arbete har utförts tillsammans med FOA 3 i Linköping som en undersökning av molntextur och molnklotter i flygbilder som registrerar värmestrålning. I dessa sammanhang betyder klotter en slags spräcklighet i bilden, eller att det inte går att se några mönster och strukturer i den..

Igenväxande hagmarkers förekomst och tillstånd i västra Götaland : en utveckling av två arbetsmetoder

Detta examensarbete är gjort på uppdrag av skogsvårdsstyrelsen i Västra Götaland. Det övergripande syftet är att finna en metod som visar förekomsten av igenväxande hagmarker i Västra Götaland, samt ett sätt att beskriva tillståndet på dessa. Tillståndet skall beskrivas ur naturvårdssynpunkt och produktionssynpunkt. Tyngdpunkten ligger på naturvård. Även rådgivning om de praktiska åtgärderna behandlas..

Översiktlig buller- och luftföroreningsinventering i Burlövs kommun år 1994 med hjälp av geografiska informationssystem : möjligheter och begränsningar

Det är framförallt två övergripande frågor som vi har försökt besvara med denna studien: Hur är situationen vad gäller väg- och tågtrafikinducerade buller- och luftföroreningar i Burlövs Kommun 1994 och hur många av kommunens invånare påverkas av för höga halter/nivåer? Är den översiktliga metoden som vi har valt att arbeta med, i kombination med tillgänglig data, lämplig och tillräckligt exakt för att beskriva den aktuella miljösituationen i Burlövs Kommun?.

Termohalin cirkulation i Nordatlanten

Den termohalina cirkulationen är en global havscirkulation driven av densitetsskillnader, som gör att varmt vatten transporteras mot polerna och kallt vatten mot ekvatorn. Densiteten påverkas av temperatur och salinitet (och tryck, som vanligtvis ignoreras). Därför heter cirkulationen termohalin. Saliniteten minskar när vatten tillförs genom nederbörd, havsissmältning eller landavrinning. Saliniteten ökar genom avdunstning och isbildning.

Aerosolers dygnsvariationer och långväga transporter

This work aims to obtain information on diurnal variations of aerosol concentrations in thecity of Lund (Sweden) and trying to locate the origin of the aerosols long distance transports.The study shows that the aerosol concentrations varied quit strongly over the entiremeasurement period, reflecting air masses of different degrees of pollution, mainly as a resultof the diurnal rhythm of the traffics. Trajectories reveals that air masses originated inSoutheastern and Eastern Europe contains higher aerosol concentrations compared to other airmasses..

En studie av landskapsindex för kvantifiering av rumsliga landskapsmönster

Syftet med uppsatsen är att utvärdera två landskapsindex: ett formindex som beräknar formen för varje markanvändningsyta ( eng. "patch"); ett diversitetsindex, som beskriver de olika markanvändningarnas relativa utbredning. Formindexet beräknas på två olika sätt, beroende på om dess storleksberoende inkluderas eller ej. Utvärderingen körs för ett landskap på cirka 50 km2, men även för tre mindre områden i landskapet: åkerbygd, mellanbygd samt skogs-bygd. Samtliga områden jämförs sedan i två olika skalor, flygbild respektive satellitbild..

Sårbarhetskartering av bekämpningsmedelsläckage till grundvattnet : tillämpat på vattenskyddsområdet Ignaberga-Hässleholm

Målsättningen med detta arbete är att ta fram en metod för att kartera och analysera den rumsliga variationen av landskapets sårbarhet för miljögifter, samt att visa hur geografiska informationssystem (GIS) kan underlätta denna rumsliga kartering och analys. Analysen utfördes inom vattenskyddsområdet Ignaberga-Hässleholm i Hässleholms kommun. Först studerades sårbarheten utifrån markens förutsättningar med hjälp av modellen DRASTIC och sedan studerades var de mest mobila bekämpningsmedlen har använts i förhållande till resultaten från DRASTIC..

Markvattenhalt och temperatur i sandig jordbruksmark vid Ilstorp, centrala Skåne : en mätnings- och modelleringsstudie

Vinderosion på jordbruksmark har länge varit ett välkänt faktum trots att någon utförligare undersökning om dess omfattning och skadeverkan inte tidigare genomförts. Mot bakgrund av detta har därför ett nordeuropeiskt projekt, WEELS (Wind Erosion on European Light Soils), dragits i gång som syftar till kartlägga vinderosionen på sandig jordbruksmark i norra Europa och som man i slutändan hoppas ska kunna resultera i en vinderosionsmodell. Detta har genomförts med SOIL modellen, en matematiskt fysikaliskt baserad modell för simulering av vatten och värmeflöde i en skiktad jordmånsprofil..

Kväveläckage inom Tolångaåns dräneringsområde : modellering och åtgärdssimulering

Under de senaste 300 åren har jordbrukslandskapet i Sverige genomgått stora förändringar. I början av 1900-talet introducerades konstgödslet och efter andra världskriget ökade gödslingen dramatiskt i syfte att maximera produktionen. Detta har lett till att överskottet av kväve har spolats ut i vattendragen. I detta arbete har stor vikt lagts vid att skapa en egen kvävemodell i syfte att simulera kväveläckaget från jordbruksmarken i Tolångaåns dräneringsområde..

Geografi - kunskapens bro

Vårt syfte med detta arbete har varit att undersöka hur samverkan mellan geografiämnet och övriga ämnen i skolan ser ut. Vi har undersökt om lärarens teoretiska definition av och undervisning i geografiämnet har betydelse för i vilken utsträckning detta ämne integreras med övriga skolämnen. I undersökningen har vi använt oss av kvalitativa intervjuer samt, för undersökningen, relevant litteratur. Resultaten visade att en övervägande majoritet av lärarna kan hänföras till en ämnesbunden undervisning, vilken utgår från en traditionsstyrd och begränsad del av geografiämnet, nämligen kulturgeografin. En slutsats av resultaten i undersökningen är att undervisningen i geografi inte svara mot skolans främsta uppgift, att skapa förutsättningar så att eleverna utvecklar kunskaper och färdigheter, för att kunna navigera och agera i sin omvärld..

Geografi, det lilla ämnet med det breda spektrumet

Uppsatsen undersöker geografiundervisningen på gymnasienivå. Undersökningen genomfördes med enkäter till geografilärare på gymnasienivå. Resultaten analyserar med en kvalitativ innehållsanalys. Resultaten visar att många olika arbetsmetoder används för att undervisa geografi och elevernas deltagande i undervisningen har varit en viktig punkt i lärarnas arbetsmetoder. I flera gymnasier finns det någon form av tvärvetenskapligt samarbete men majoriteten av gymnasierna har inte det på grund av en blandning av orsaker som tid, pengar och skolkulturen.

Miljökonsekvensbeskrivning med stöd av geografiska informationssytem (GIS) : bullerstudie kring Malmö-Sturup flygplats

Den övergripande målsättningen med denna uppsats är att visa hur GIS kan fungera som stöd i en MKB. För att exemplifiera detta genomförs i denna uppsats en specificerad studie kring flygbullerpåverkade områden vid Malmö-Sturup flygplats. Flyg-bullerkartor erhölls från Luftfartsverket (LFV). Analyser gjordes för olika startriktningar om flygbullrets interferens med bland annat människor, naturvård, kulturmiljö, friluftsliv, fastigheter (egendomar) samt med några tätorters expansionspotential. Jämförelser genomfördes mellan flygplanstyperna McDonell Douglas MD80 och McDonell Douglas DC9.

Högfrekventa tryckvariationer under de senaste århundradena

Long time-series of pressure measurements often have high quality because the early instrumentsare more or less the same as the modern ones. A time-series from Lund consisting of three dailymeasurements from 1780-1997 has been homogenised and is therefore suitable for analysingpossible influences of the enhanced greenhouse effect. According to a two-layer model of theatmosphere one finds a shift in the frequency of baroclinic instability due to an increasedtemperature gradient caused by the increasing CO2. Baroclinic instability over the Atlantic Oceanis the main cause for frontal zone production, causing cyclonic activity over the southern part ofScandinavia. Changes to the baroclinic instability would therefore be traceable in the time seriesfrom Lund.

Skånska småvatten nu och då : jämförelse mellan 1940, 1980 och 2000-talet

Populärvetenskaplig sammanfattning: Småvatten i form av dammar och våtmarker har en viktig funktion i både den terrestraoch akvatiska miljön. De fungerar till exempel som buffert för näringsämnen från attflöda ut i havet och dem ökar den biologiska mångfalden bland växter och djur.De flesta antropogena småvattnen har sitt ursprung från 1800-talet och 1900-taletsbörjan, då näringsrik märgellera grävdes upp från åkrar och hålen på åkrar fylldes uppmed nederbörd. I samband med jordbrukets effektivisering så jämnades många avdessa märgelhålor och antalet småvetten minskade avsevärt. Sedan mitten på 1980-talet har småvatten och våtmarker uppmärksammats i en rad olika miljöprojekt iSkåne.Syftet med denna magister uppsats i ämnet Naturgeografi är att uppskatta samt att i ettlängre perspektiv få reda på hur dessa småvatten förändringar skett de senaste 60 årenoch vilka effekter det haft för omgivningen. Metoden som användes var fjärranalys ikombination med fältbesök samt skärmdigitalisering i ett GIS.

Kvalitetskontroll av servicedatabasen Sisyla

Sisyla is a joint project between the counties of Skåne, Blekinge, Jönköping, Kronobergand Kalmar in Sweden. A geographic database has been built with the aim to study theservice situation of the area. The main purpose of this thesis is to find a method toinvestigate the quality of the Sisyla database and to apply it. The method is adjusted tothe standard ISO 19114. The agreement between the database and reality was studied ina test sample.

1 Nästa sida ->