Sök:

Sökresultat:

9 Uppsatser om Materialplanering - Sida 1 av 1

Planer är inget, Planering är allt : En kvalitativ studie hos SMF i norra Sveriges inland

Denna studie har som mål att ta fram en teoretisk modell för hur små- till medelstora företag i norra Sveriges inland på ett enkelt sätt kan arbeta för att effektivisera sina logistikflöden kopplat till distribution och Materialplanering. Syftet med denna studie är att undersöka hur SMF och deras kapitalbindning påverkas av deras lokalisering och att utifrån det formulera en teoretisk modell som ska hjälpa denna typ av företag att förbättra användandet och utveckla sina resurser med avsikt att reducera bundet kapital. Modellen kommer att grundas på de problem vi finner hos dessa företag samt på befintliga teorier..

Förbättrad försörjningskedja med hjälp av materialplanering : En fallstudie hos PEAB

BakgrundJohan Andersson som är inköpschef på PEAB menar att det finns förbättringsmöjligheter för beställningsprocessen av betong. Informationsflödet i hela försörjningskedjan, som består av PEAB, Swerock och BASF, är bristfällig som enligt parterna leder till kapacitet- och ledtidsproblem i försörjningskedjan.SyfteSyftet med den här uppsatsen är att undersöka hur beställningsprocessen av betong ser ut i försörjningskedjan, samt att lokalisera vilka delar i processen som har förbättringspotential med avseende på information-, kapacitet- och ledtidsproblem. Även att undersöka vilken Materialplaneringsmetod som är mest lämplig i försörjningskedjan under de nuvarande förutsättningarna och om någon förutsättning måste ändras för att en implementering ska vara genomförbar. Likaså är syftet att undersöka vilken inverkan den eventuellt nya Materialplaneringsmetoden får på försörjningskedjan.SlutsatsDet återfinns förbättringspotential i försörjningskedjan med hänseende på informationsflödet. För att den valda täcktidsplaneringen ska kunna implementeras i försörjningskedjan måste några av de nuvarande miljöplaneringsfaktorerna ändras..

Analys av reservdelstillverkning inom Autoliv Sverige AB

Bakgrunden till detta arbete är att man inom Autoliv (Vårgårda) tillverkar reservdelar dels när en bilmodell fortfarande går i serieproduktion, men också upp till 15 år efter det att bilmodellen gått ur serieproduktion. Utifrån en nulägesanalys konstaterades att problemen kunde delas in i två områden, vid övergången från serietillverkning till reservdelstillverkning (EOP) och vid tillverkning av reservdelar. Problemen upplevdes främst vara hur mycket reservdelar som kommer att efterfrågas de kommande åren (d.v.s. behov av komponenter och kapacitet i produktionsutrustning, behov av lagerplatser m.m.). Samt i vissa fall problem med kompetens när gamla artiklar åter skall produceras.

Metodikmodell för styrning vid inköp

The work with this report has been focused on developing a methodology model for control at purchase. The methodology model covers parts classification, dispatching systems, batch shaping and more. The aim with the methodology model is that it will be used as an aid for a cost effective material planning to increase the value for customer.The work covers also a description of the present situation and the purchase process at Company X. Six parts have been applied, two from each class (A, B and C), in the methodology/model. The parts that have been applied are included in the flow between Company X and their supplier Company Y.Data have been collected trough literature studies, interviews and the company?s business system.

Hur kan Electrolux Laundry Systems, Ljungby, uppnå ett effektivt monteringsarbete?

SammanfattningElectrolux Laundry Systems är världens ledande tillverkare av professionell tvättutrustning.ELS har produktionsanläggningar i Frankrike, Danmark och Sverige. Det pågår ett förändringsarbeteinom organisationen som innebär en flyttning av produktionen i Danmark tillSverige.Fyra nya produktgrupper ska börja produceras i fabriken i Sverige vilket innebär en nymonteringsanläggning. Den första produktgruppen T4190 kommer inom en snar framtidatt börja produceras i Sverige.Syftet med arbetet är att ge förslag på hur lagring, hantering samt beställning av komponenterkan ske inom monteringsanläggningen för torktumlare för att uppnå ett effektivt monteringsarbete.Utifrån syftet har följande problemformulering utarbetats.? Hur kan komponenter hanteras och lagras på ett sätt som underlättar vid monteringenav torktumlare. Denna huvudfråga delar vi in i ett antal under frågor som:? Hur kan ingående komponenter lagras för att effektivisera tillverkningen av torktumlare?? Vilken lagertyp kan tillämpas?? Hur stora bör partistorlekarna vara för att uppnå effektiv tillverkning?? När och hur bör beställningen av komponenter ske?Med utgångspunkt i studiebesök i fabrikerna i Danmark och Sverige inhämtades relevantinformation genom egna observationer och intervjuer.

Byggnadslogistiskt arbete för minskat slöseri ? En studie över arbetsfördelningen vid innerväggsmontage på Tuve Bygg AB:s projekt Stapelbädden etapp 3

The production costs have steadily increased within the construction industry during the 21st century. Voices are raised meaning that the construction industry is too unsuccessful in making the production more efficient and to develop it?s way of working. One way to deal with the production costs is to minimise the waste, with waste meaning activities that doesn?t add value to the finished product.

Effektivisering av arbetsplatslogistik: en fallstudie vid NCC Construction Stockholm/Mälardalen

I dagens högkonjunktur råder brist på utbildad personal inom speciella kompetensområden som byggarbetare. Det har även blivit svårare att få tag på material. Undersökningar visar även att byggindustrin halkat efter produktivitetsmässigt jämfört med andra industrier. Med detta som bakgrund är logistik idag ett hett ämnesområde i byggbranschen. Genom att effektivisera logistiken kan en rad fördelar uppnås. Syftet med detta projekt är att studera hur det går att effektivisera logistiken på byggarbetsplatserna.

Effektivisering av arbetsplatslogistik: en fallstudie vid
NCC Construction Stockholm/Mälardalen

I dagens högkonjunktur råder brist på utbildad personal inom speciella kompetensområden som byggarbetare. Det har även blivit svårare att få tag på material. Undersökningar visar även att byggindustrin halkat efter produktivitetsmässigt jämfört med andra industrier. Med detta som bakgrund är logistik idag ett hett ämnesområde i byggbranschen. Genom att effektivisera logistiken kan en rad fördelar uppnås.

En utvärdering av SCOR modellens tillämpbarhet inom byggbranschen

2005 gick startskottet för ett samarbete mellan Linköpings Universitet, Katrineholms kommun och Peab med syfte att förena byggindustrins och samhällets erfarenhet med akademisk forskning. Detta resulterade i forskningscentrumet Brains & Bricks. En forskningsgren kom att bli bygglogistik, vilken sedan utvecklades mot att arbeta med SCOR-modellen för att utreda dess anpassningsbarhet till byggbranschen.Examensarbetet har genomförts inom ramen av uppdragsgivarna Peab och Linköpings Universitets önskemål om att utreda de logistiska flödena på Peabs byggarbetsplats Bläckhornet i Nyköping. Detta görs med syfte att undersöka SCOR-modellens anpassningsbarhet till byggbranschen samtidigt som förbättringsförslag kopplade till det dagliga arbetet på byggarbetsplatsen utreds. Fokus för studien läggs på produktions- och returprocesserna, men övriga områden som även anses ha stor inverkan på dessa undersöks.De fyra problemområden som valts ut och där fokus har lagts är:Godsmottagningen: Anledningen till området valts är att det idag inte finns någon strukturerad leveranskontroll eller leveransmätning.