Sök:

Sökresultat:

39 Uppsatser om Materialegenskaper - Sida 1 av 3

Utformning och dimensionering av ett flyttbart miljöhus i Växjö stad

Befolkningstillväxten medför att fler och större skolverksamheter blir aktuellt i Sverige. Byggnationer medför att den befintliga källsorteringen kan förhindras vilket skapar ett behov av ett tillfälligt miljöhus under byggnationen.Rapporten presenterar ritningar, beräkningar samt en enkätundersökning om miljöhus i Växjö stad. Innehållet byggs på teori kring bygglov, sopsorteringens historia, renhållningens råd och rekommendationer, egenskaper hos material samt beräkningsmetoder.För miljöhusets konstruktionselement används trä som takstolsmaterial och stål för resterande bärande element. Miljöhuset ska med enkla hjälpmedel kunna förflyttas inom Växjö stad. Utformningen och de förutsättningar som krävs för ett tillfälligt bygglov för miljöhuset presenteras..

Laborativ utvärdering av utrustning för bestämning av tryckhållfasthet hos sprutbetong

I dagens läge vid användning av sprutbetong så tas vanligtvis ingen hänsyn till att struktur och Materialegenskaper hos sprutbetong är annorlunda än för motsvarande gjuten betong. Dessa olikheter i struktur och egenskaper beror dels på användningen av acceleratorer, högre cementhalt och en mindre ballaststorlek i sprutbetongen. Tidigare har mer eller mindre standardiserade recept för sprutbetongen använts vilket har haft liten variation oavsett de geologiska förutsättningarna. Detta har i vissa fall gett stora konsekvenser t.ex. i form av sprickbildning på grund av krympning.

Möjligheter till förbättrad valsekonomi

Den största enskilda verktygskostnaden för tillverkning av varmvalsade band är kostnaden för valsar. Valsarna slits under valsningsprocessen och måste med jämna mellanrum slipas för att tillfredställande produktegenskaper skall innehållas. Livslängden för en vals bestäms av dess belastning, geometri och Materialegenskaper, när de inte uppfyller kravet på mått eller hållfasthet måste de skrotas och ersättas. Kostnaden för valsar liksom produktiviteten påverkas således av flera faktorer. Valsmaterial, tillverkningsteknik för valsar, valsslipmaskiner, mätmetoder liksom metoder att utnyttja valsarna utvecklas hela tiden.

Minskning av ändeffekter vid valsning i fristående trimvalsverk

Den största enskilda verktygskostnaden för tillverkning av varmvalsade band är kostnaden för valsar. Valsarna slits under valsningsprocessen och måste med jämna mellanrum slipas för att tillfredställande produktegenskaper skall innehållas. Livslängden för en vals bestäms av dess belastning, geometri och Materialegenskaper, när de inte uppfyller kravet på mått eller hållfasthet måste de skrotas och ersättas. Kostnaden för valsar liksom produktiviteten påverkas således av flera faktorer. Valsmaterial, tillverkningsteknik för valsar, valsslipmaskiner, mätmetoder liksom metoder att utnyttja valsarna utvecklas hela tiden.

INVERKAN VID VAL AV DRAGSKIVETYP & DRAGSKIVEVINKEL PÅ YT- OCH MATERIALEGENSKAPER AV ETT USKILJNINGSHÄRDBART ROSTFRITT STÅL

Detta projekt har haft till syfte att få en ökad förståelse för materialet och dess egenskaper vid dragning. Det har utförts sex olika försök, vilka har genomförts med två olika ingångsvinklar, 12° och 18°, hos sten, liten nibs samt stor nibs. Försöken har genomförts i produktion där prover har tagits ut för att sedan ha analyserats i labb. Resultat från dragprov, hårdhetsprofil, martensithalts- samt smörjmedelsmängdsmätning har studerats och lett fram till slutsatser.Slutsatserna som dragits visar på att ytan på tråden dragen med ingångsvinkel 12° hade färre defekter än tråd som var dragen med 18°. Defekter som hittades på tråd dragen med stor nibs 18° bestod till stor del av tvärsprickor.

Kvalitetsprovning av låskulor till hydrauliska snabbkopplingar

Ett företag som tillverkar hydrauliska snabbkopplingar har genom regelbundna kvalitetsprover upptäckt att vissa låskulor till snabbkopplingarnas låsmekanism plötsligt fått en bristande kvalité och spricker vid belastning. Låskulorna är gjorda av rostfritt stål och har en viktig funktion i låsmekanismen. Om de spricker vid användning kan det leda till konsekvenser med materiella skador eller personskador. Företaget vill förekomma eventuella kvalitetsproblem och måste därför säkerställa att låskulorna har rätt hållfasthet. Låskulorna köps in från en underleverantör och företaget vill därför utveckla en provmetod som provar låskulornas Materialegenskaper när de levereras till fabriken.

Teknik i förskolan : En studie om hur 4 - 5 åringars uppfattningar om material och dess egenskaper kan utvecklas genom en pedagogisk aktivitet

The purpose of this work is to investigate how 4-5 year olds perceptions of materials and material properties can be developed through an educational activity. The study is based on two interviews with eight children in that age category. The interviews were conducted before and after an activity where the children were first introduced to the subject by the tale of The three little pigs (Harris, 2009) and then given the opportunity to explore various materials related to the book. The kids got to experiment and explore how water affected materials and to compare different materials properties. The children were also attracted to build and create the material that was offered during the activity.

En jämförelse mellan kräppat tissuepapper och okräppat papper innan brottbelastning

Kräppat pappers kraft och töjningskurva är mer dragstyv till 5 % töjning för att sedan bli mindre dragstyv. Vid tillverkningens kräppningsprocess veckas pappret det borde göra det mindre dragstyvt i början av kraft och töjningskurvan för att sedan bli mer dragstyv när fiber ? fiber ? bindningarna tar upp last. För att få mer förståelse för fibrerna kontra kräppningens betydelse för kräppats pappers Materialegenskaper, har en jämförelse mellan kräppat och okräppat papper gjorts.Arbetet har genomförts genom att observera kräppat papper och okräppat papper i en dragprovare under tiden har det spelats in av en usb ? mikroskops - kamera.

Datorsimuleringar och visualiseringar för byggnadsindustrin. En studie av BIM-teknikens möjligheter

BIM har varit ett hett ämne på byggmarknaden de senaste åren. Några företag har varit snabba och vågat satsa på den nya tekniken sedan flera år tillbaka. Andra företag står fortfarande i startgroparna och överväger fördelar mot nackdelar. Andra företag väljer att inte utnyttja den nya tekniken alls.Förkortningen BIM står för byggnadsinformationsmodellering (Building Information Modeling) och begreppet har en bred definition. En byggnadsinformationsmodell utgörs av en 3D-modell som förutom det visuella även innehåller information om de olika objekten i modellen.

Modell för att prediktera när tertiära glödskalsproblem uppstår

SSAB Tunnplåt har i Borlänge en produktionsanläggning innehållande varmvalsverk, kallvalsverk, normaliseringsanläggning, betsträckor, spaltsträckor, klippsträckor och ytbeläggningslinjer m.m. Genom hela varmvalsningsprocessen bildas oxid på den varma stålytan s.k. glödskal. Under pågående processer avlägsnas glödskalet för att ej påverka slutproduktens ytfinish och Materialegenskaper. Fastän ytan spolas ren från glödskal före varje valsning händer det att det finns glödskalsproblem i form av grov yta på de färdiga banden.

AKA Denim - En studie om möjligheterna till svensk denimproduktion

Den svenska jeansmarknaden blomstrar, så gör även intresset för närproducerade varor. I denna uppsats undersöks möjligheten att kombinera dessa två rådande fenomen genom att väva denim i Sverige. Initiativet som tagits eftersträvar också att främja den textilindustri som fortfarande existerar i Sverige. Utifrån en studie i befintliga denimvävar från Japan och USA har en kravspecifikation upprättats för att på samma vis framställa en fysisk produkt med liknande egenskaper. Tack vare Textilhögskolan i Borås maskinpark har detta varit möjligt.

Zinklegering i åldrat och kylt tillstånd : Identifiering av parametrar som förändrar materialegenskaperna i Zamak5

Bilsäkerhet är en viktig fråga i dagens samhälle. Det enklaste sättet att skydda sig vid en bilfärd är genom att använda säkerhetsbälte. En säkerhetsbältesrulle är uppbyggd av flera olika komponenter, en av dessa kallas torque tube som tar energi när kroppen fångas upp av bältet vid en eventuell kollison. Säkerhetsbältet ska skydda passagerarna i bilen i många år och vid olika temperaturer. Torque tuben är i detta fall gjuten i en zinklegering som heter Zamak5 som förändrar sina Materialegenskaper i åldrat och kylt tillstånd.

Produktionssystem av komposit sidopanel på enstadsbil

En teoretisk studie av möjliga produktionssystem för framtida produktion av en sidopanel ikompositmaterial på en stadsbil har utförsts. Studien har ägt rum inom Team H2politO på TekniskaHögskolan i Turin i Italien. Tre olika produktionsvolymer har analyserats med avseende pådimensionsgränser, ekonomi, produktionstid, maskineri, material och miljö. Dessa har valts till 1 000,10 000 respektive 100 000 komponenter/år. Tidigare studier inom ämnet har analyserats,kombinerats och använts som underlag för att komma fram till lämpligt val av produktionsmetod förde olika produktionsvolymerna.

Nyttan av att använda planeringsprogram vid masstransporter för vägprojekt. : En fallstudie av Riksväg 73 (Nynäsvägen)

Den här uppsatsen har undersökt om det går att genomföra effektivitetsförbättrandeåtgärder i samband med traditionellt vägbyggande genom att utnyttjamoderna datorprogram för att planera masstransporter. Detta skullekunna resultera i minskad energiförbrukning och därmed också mindre koldioxidutsläpp.Uppsatsen består av två delar, där den första delen är en litteraturstudiesom ger en bakgrund till hur traditionellt vägbyggande går till. Deområden som beskrivs är planering, produktion, Materialegenskaper och statligreglering. Uppsatsens andra del består av en fallstudie av Riksväg 73, mellanStockholm och Nynäshamn, där ett datorplaneringsprogram (DynaRoad)har använts. Programmet har utnyttjats för att göra en optimering av masstransporternavid byggandet av delsträcken Överfors - Lässmyran.

Vägen till effektivisering genomvärdeflödesanalys

Försvarsmakten har köpt in en ny typ av ammunition till Ak 5 och Ksp 90,miljöammunition. Den nya ammunitionen har en stålkärna istället för en blykärna. Föratt vikten på projektilen skall vara den samma har projektilen gjorts något längre.Eftersom stål har andra Materialegenskaper än bly kommer den nya projektilen (5,56mm sk ptr 5B stkprj) att studsa, rikoschettera annorlunda än den gamla.Rikoschetter utgör en risk för såväl egna förband som tredje person vilket gör att det ärav största vikt att förstå fenomenet, försöka minimera sannolikheten för att rikoschettska uppstå och att uppdatera säkerhetsföreskrifterna. Försvarsmakten har under 2011initierat ett rikoschettprojekt på FOI med inriktning mot finkaliberammunition ochriskområdesberäkningar. Inom ramen för detta behövs modeller för att kunna förutsägarisken för rikoschett mot olika målmaterial.Detta examensarbete syftar till att ge en analys av tillgängliga rikoschettmodeller medfokus på vilka fall som kan hanteras, vilka indata som krävs och vilka resultat modellenkan förutsäga (t.ex.

1 Nästa sida ->