Sök:

Sökresultat:

162 Uppsatser om Leksaker - Sida 1 av 11

Dockor, bilar och klossar - vilken syn har pedagoger på leksaker i förskolan

Studien belyser pedagogers syn på Leksaker i förskolan, dels ur ett genusperspektiv och dels vilket utbud som finns på förskolan. Den belyser även pedagogiska Leksaker och krigs- och våldsrelaterade Leksaker. Studien jämför en kommunal förskola med en Montessoriförskola. Vi valde att göra observationer på flickor och pojkars val av Leksaker och vilket utbud förskolorna hade vad gällde Leksaker och material..

Ska vi leka med nå't? : - En studie om leksaksutbudet på två förskolorsamt två pedagogers argument kring valet avleksaker.

Följande studie handlar om leksaksutbudet på två förskolor i Småland. Leksaksutbudet harkartlagts och pedagogernas argument kring sina val av Leksaker, har undersökts. I min studiehar jag valt en kvalitativ forskningsansats där jag har observerat leksaksutbudet samtintervjuat pedagogerna på förskolorna. Tidigare forskning ger en överblick på hurleksaksutbudet såg ut för ca 20 år sedan och beskriver vikten av att förskolepersonal gör ettaktivt val då Leksaker köps in. Det finns olika syn på vilka Leksaker som lämpar sig bättre änandra.

Spindelmannen i förskolan? En studie av sex pedagogers förhållningssätt till populärkulturella leksaker.

Många av de Leksaker förskolebarn leker med på sin fritid är kopplade till populärkulturen. Samtidigt ser man inte populärkulturella Leksaker i förskolan. Syftet med studien var att genom kvalitativa intervjuer undersöka sex förskollärares förhållningssätt till barns populärkulturella Leksaker. Vi ville undersöka om barns populärkulturella Leksaker ses som redskap i den pedagogiska verksamheten och om pedagogerna anser att de ska finnas i förskolans leksaksutbud. I vårt arbete antar vi ett sociokulturellt perspektiv.

Förskolan en frizon från trendleksaker? - en studie om fem förskollärares syn på leksaker

Syftet med vår studie är att få en inblick i förskollärares tankar om barns Leksaker i förskolan. Studien är baserad på intervjuer av fem förskollärare, verksamma på fyra olika förskolor, som delat med sig av sina tankar kring Leksaker. I vår studie kom vi fram till fyra teman för hur förskollärare värderar Leksaker: Saker som finns runtomkring, Bra Leksaker, Dåliga Leksaker samt Datorn. Vår slutsats är att rolleken och kreativiteten prioriteras i förskolan vilket innebär att de Leksaker som främjar detta får en central plats i verksamheten. Vi kan även se att förskollärarna ser förskolan som en frizon från trendLeksaker och framhåller att förskolan ska inneha de ?klassiska? Leksakerna som till exempel klossar.

Leksaker i fokus , En studie om barns tankar kring förskolans leksaker

Syftet med denna rapport är att undersöka hur barn ser på förskolans Leksaker. Detta arbete kommer att utgå ifrån ett barnsperspektiv. I litteraturdelen skriver vi bland annat om olika tolkningar vad en leksak är, barns val och på vilket sätt de leker med Leksaker ur ett genusperspektiv. Lekmiljöer tar vi upp sist i litteraturdelen. För att få svar på våra frågeställningar gjordes intervjuer med barn i åldrarna fyra och fem år, dessa intervjuer genomfördes på en förskola i norra Skåne.

Genus och leksaker : En intervjustudie om barns uppfattning av leksaker ur ett genusperspektiv

Syftet med denna studie var att undersöka om barn är så djupt rotade i traditionella genusmönster som samhället och tidigare forskning vill påstå. Har barn en stereotyp uppfattning om Leksaker? Kan intryck från syskon påverka barns uppfattning? För att undersöka bland annat detta, genomförde jag en kvalitativ intervjustudie med tolv barn i år F-2, sex flickor och sex pojkar. Studiens fokus var att undersöka barns uppfattningar om traditionella Leksaker och Leksaker som vi vuxna anser som överskridande utifrån den traditionella könskodningen. Intervjuerna utgick från bilder, två genustraditionella, en genusneutral samt två manipulerade bilder.

Leksakernas betydelse ur ett barn och föräldrarperspektiv

Mitt syfte med examensarbetet var att genom intervjuer samt enkätundersökningar undersöka Leksakernas betydelse för barn och deras föräldrar. Leksaker stimulerar fantasin och får barnet att utvecklas. Jag har valt att intervjua barn på en förskola och till enkätundersökningen valde jag föräldrar på en annan förskola. Resultatet jag kommit fram till är att Leksaker betyder mycket för barnen och att barnen även har liknande tankar och åsikter om Leksaker. Föräldrarnas resultat varierade men i de allra flesta fall hade de likande åsikter om Leksaker.

Leksaker - saker att leka med? : Hur resonerar pedagoger i förskola och förskoleklass kring leksaker?

Arbetet handlar om hur pedagoger resonerar kring Leksaker; vad de tar hänsyn till vid inköp, vilka Leksaker barnen bör ha och även hur de förhåller sig till barnens egna Leksaker.För att finna svar på ovan nämnda frågor har vi bedrivit studier av såväl svensk som utländsk litteratur. Vi har även genomfört kvalitativa intervjuer med nio förskollärare i Norrköpings kommun. Kontakten med dessa pedagoger togs per telefon och intervjuerna genomfördes på plats på respektive enhet.Med litteraturens hjälp har vi målat upp en bild av hur Leksaker har figurerat i ett historiskt perspektiv. I arbetet går det även att läsa om hur pedagoger använder sig av Leksaker och hur dessa Leksaker kan påverka barn.Det går inte att ge ett entydigt svar på frågan om vilken slutsats vi kan dra. Pedagogernas uppfattningar varierade och pekade på en hel del skilda tankar.

Lek och leksaker, Hur använder sig barn av leksaker i den fria leken i förskolan

Abstract Vår undersökning handlar om lek och Leksaker i förskolan. De barn som medverkat i vår undersökning är alla mellan ett och fem år och går på en kommunal förskola i södra Sverige. Syftet med vår underökning är att ta reda på hur barn leker på förskolan och hur de använder sig av Leksaker i den fria leken. Vi har utgått ifrån följande frågeställningar: Vilka Leksaker använder barnen i den fria leken? Hur använder barnen Leksakerna i de olika åldrarna? Vilka lekar förekommer i den fria leken? Hur leker barnen i de olika åldrarna? De metoder vi har använt oss av för att få svar på våra frågeställningar är observationer och intervjuer.

Bilar för pojkar och dockor för flickor? ? barns tankar om leksaker

BAKGRUND: Den tidigare forskningen visar att pojkar och flickor i mycket storutsträckning väljer Leksaker utifrån typiska könsmönster, vilketbetyder att Leksaker är med och påverkar barns tankar om könsroller.Orsaken till hur barn väljer Leksaker utgörs av två huvudinriktningar,dels de biologiska förutsättningarna och dels socialisationenspåverkan. Vi har även beskrivit hur forskningen delar upp Leksaker ikategorierna flick, - pojk, - och neutrala Leksaker.SYFTE: Syftet med vår undersökning är att ta reda på hur barn tänker ochresonerar kring Leksaker utifrån ett genusperspektivMETOD: Undersökningen genomfördes genom att intervjua 26 stycken barn påtvå olika förskolor. Till vår hjälp hade vi bilder på Leksaker, somskulle utgöra ett diskussionsunderlag. Det var 18 bilder jämntfördelade mellan kategorierna flick, - pojk, - och neutrala Leksaker. Vihar i den här studien utgått ifrån en kvalitativ undersökning.RESULTAT: Resultatet visar att merparten av barnen associerar Leksaker till kön.

Leksakernas betydelse - om lärares och föräldrars syn på leksaker

Syftet med arbetet är att studera lärares och föräldrars syn på Leksaker samt hur de ser på leksaksreklam riktad mot barn. Litteraturdelen tar bland annat upp lekens betydelse för barn och om vad en leksak egentligen är. Där beskrivs pedagogiska Leksaker och Leksaker ur ett genusperspektivet. Till sist finns det avsnitt som berör massmedias samt lärarens och förälderns påverkan. Uppsatsen är en kvalitativ studie där intervjuer används som metod då det är intressant att komma närmare vad människor har för tankar kring Leksaker.

Leksaker baserade på teknik sedda ur ett genusperspektiv : En studie om 6-åringars preferenser och användande av könsstereotypa konstruktionsleksaker

Genom kvalitativa intervjuer med barn i förskoleklass och genom enkätundersökningar hos pedagoger har jag fått svar på mina frågeställningar som handlar om pojkar, flickor och deras leksaksval då det gäller teknikbaserade Leksaker. Syftet var att försöka se om det fanns skillnader i valet och användandet av dessa Leksaker och i så fall försöka tydliggöra dem, och dessutom ta reda på varför barnen är olika i sina leksakspreferenser.Resultatet påvisar att för barnen i denna förskoleklass är konstruktionsLeksaker ett frekvent val i verksamheten. Alla barn leker med dessa Leksaker, dock skiljer sig preferenserna åt beroende på om man är flicka eller pojke, både i hemmet och i förskoleklassen. Hur barnens preferenser uppkommer finns det delade meningar om, dock är huvudteorin enligt de forskarna/författare jag tagit del av, socialt betingat.Pedagogiska slutsatser är att som pedagog måste man arbeta på ett målmedvetet sätt då det gäller Leksaker och genus, man skall alltid ha med sig att leken har stor betydelse i barnens utveckling.Nyckelord: genus, Leksaker, preferenser, teknik.

"Vi önskar oss bara killgrejor, eller hur?" ? ett arbete om könsroller och leksaker

Denna uppsats, "Vi önskar oss bara killgrejor eller hur"? ? ett arbete om könsroller och Leksaker, skriven av Åsa Arvidsson och Eva Hansson, är baserad på en undersökning som genomförts på två förskolor. Syftet med uppsatsen är att beskriva hur Leksaker uppfattas och behandlas av barn och vuxna. För att kunna få fram ett resultat av vår undersökning har vi tagit fram fyra frågeställningar: - Vad väljer föräldrar och andra vuxna i barnets närhet för kategori av Leksaker till barn beroende på kön? - Vilka och vad för slags Leksaker väljer barnen själv att leka med? - Hur leker flickor och pojkar med samma leksak? - Hur tänker pedagogerna på förskolan kring Leksaker? Vi har utgått ifrån tidigare studier kring Leksaker och könsroller. Vi tror att den omgivning och de sociala kontakter barnet kommer i kontakt med har betydelse för barnets könsrollsidentitet.

Flick- och pojkleksaker: pedagogens inflytande på barns val
av leksaker

Denna uppsats handlar om att beskriva vilka Leksaker flickor respektive pojkar lekte med på en förskola och hur de lekte med dessa, samt genom ett påverkansförsök ge en förståelse för hur vi som pedagoger kunde påverka barnen till könsöverskridande val av Leksaker. I arbetets bakgrund använde vi oss av forskningslitteratur som behandlade syftets olika delar. Som metod för att uppnå vårt syfte, har vi använt oss av ostrukturerade observationer som vi utfört i en barngrupp på en förskola inom Luleå kommun. Observationerna har utförts vid sexton olika tillfällen under en femveckors period, och har pågått i femton minuter vardera. I vår undersökning kom det fram att det fanns skillnader mellan flickor och pojkars val av Leksaker.

Genus i förskolan : Studie om en Reggio Emilia- och icke Reggio Emilia inspirerad förskola

Vi är intresserade av genus i förskolan för att vi anser att det är ett relevant ämne för barn och pedagoger. Pojkar och flickor väljer olika Leksaker att leka med på förskolor. Vår studie behandlar två förskolor där vi har tittat på pojkars och flickors Leksaker samt på miljöns uppbyggnad för att se om det förekommer skillnader mellan en Reggio Emilia och icke Reggio Emilia inspirerad förskola. I vår studie har vi använt oss av en kvalitativ undersökning där vi har observerat sex avdelningar och intervjuat två pedagoger. Resultatet av studien visar att pojkarna på båda förskolorna var i byggrummet eller i lekhallen medan flickorna var i dockrummet.

1 Nästa sida ->