Sök:

Sökresultat:

40 Uppsatser om Korn - Sida 1 av 3

Sådd av perenner. En dokumentation av tre metoder på tre plantskolor

Uppsats för avläggande av filosofie kandidatexamen i Kulturvård, Trädgårdens hantverk och design, 15 hp 2015..

Kvantifiering av kornformsförändring vid materialkvalitetstestning av ballast

Vägar och järnvägar är viktiga transportsystem som har stort påverkan på vårt vardagliga liv. Att fortsätta utvecklingen för att skapa större förståelse för hur dessa konstruktioner påverkas av nedbrytning är viktigt för att inte skapa långlivade konstruktioner som inte uppfyller morgondagens förändrade krav. Hos konstruktioner som består av ballastmaterial beskrivs nedbrytning orsakad av yttre laster främst som förändringar på jordmassans egenskaper. Ett steg i riktningen för att bättre förstå nedbrytning är att beskriva de Kornformsförändringar som uppkommer. Ett antal beskrivande storheter för Kornform presenteras: soliditetcirkularitet, aspect ratio, roundness och .

Protein i korn : En torkstudie utförd med etablerade analysmetoder på tre kornsorter

A study was performed to evaluate whether established methods of analysis of protein content in barley (Kjeldahl, Dumas, or NIT (short for Near Infrared Transmittance)) gives different results for wet and dried barley. This was carried out because there are concerns regarding the well-worn NIT prediction model giving different results for these conditions and that such an error causes significant price fluctuations on the market. By performing analyses of samples, both before and after drying, of the three different barley varieties Tipple, Prestige, and Quench, with all the techniques, data was obtained that could be analyzed statistically. The study showed that the NIT prediction model gives results for wet barley that is about 0.29 percentage points higher compared to dried barley. This difference was also statistically significant when a t-test was performed.

Vomnedbrytningsprofil av fiber i helsäd - effekt av gröda, skördetidpunkt och metodik :

Syftet med detta projekt var att studera inverkan av gröda och skördetidpunkt på kemisk sammansättning och vomnedbrytning av neutral detergent fibre (NDF) och torrsubstans (TS) i helsäd samt att jämföra ANKOM DaisyII in vitro-metoden med in situ-metoden med avseende på nedbrytningsförloppet i vommen av NDF och TS i helsäd. Havre, Korn, rågvete och vårvete odlades i storrutor med tre upprepningar i fält. Hela försöket upprepades under två år (2002 och 2003). Varje storruta delades upp i två smårutor, som skördades vid tidig mjölkmognad respektive tidig degmognad. In vitro-inkubering skedde med ANKOM DaisyII-inkubator av 48 prover från båda åren.

Utfodring av torr eller stöpt hel kärna av korn, raps, åkerböna och ärt : effekt på träckegenskaper hos ickeproducerande tackor

Syftet var att studera hur utfodring av torra eller stöpta hela frön/kärnor av Korn, raps, åkerböna och ärt påverkade förekomsten av hela frön/kärnor och foderpartiklar ? 1 cm i träcken, näringsinnehåll i träcken samt vikten och hullet hos ickeproducerande tackor.En hypotes var att tacKorna skulle tugga sönder de hela fröna/kärnorna så bra att de kom åt näringen i kraftfodret på ett tillfredsställande sätt. En annan var att tacKornas utnyttjande av de hela fröna/kärnorna skulle vara högre för stöpt än för torrt foder.Tjugofyra sinlagda tackor (finull/dorset-korsningar) delades upp i individuella boxar fördelade på de sammanlagt åtta foderstaterna så att den genomsnittliga vikten var jämn över behandlingarna. Försöksperioden föregicks av en tre-och-en-halv veckor lång tillvänjningsperiod, under vilken tacKorna utfodrades försöksfodermedlen torra. Under försöksperioden utfodrades tacKorna med begränsade givor grovfoder och kraftfoder.

Kvalitéer, uttryck, arbetssätt och skillnader i det analoga- och digitalafotografiet : En studie och jämförelse av de båda teknikernas arbetssätt och slutprodukter; fotografiet

Texten jämför det analoga- och digitalafotografiet. Disskutioner kring arbetssättet, uttrycket i fotografiet, uppfattningen av det, de olika tekniska asspekterna och känslan i fotografiet är områden som berörs i texten. Även kamerans och fotografiets historia i allmänhet tas upp..

Fuktig spannmål inokulerad med jäst och mjölksyrabakterier till växande grisar

En stor del av energikostnaderna inom lantbruket går åt till att torka spannmål. Ett alternativ till torkning och ett sätt att minska kostnaderna är att lagra in och använda fuktig spannmål. Problemet med det kan vara att fuktig spannmål är en gynnsam miljö för skadliga mikroorganismer och kan ge stora problem om något går fel under fermenteringssprocessen och om lagringen inte blir stabil. Tidigare forskning med jästen Wickerhamomyces. Anomalus har visat på positiva egenskaper som bland annat hämmande av skadliga mikroorganismer och ökad tillgänglighet av fosfor.

Den romerska arméns logistik - utifrån verk av Caesar, Tacitus och Ammianus Marcellinus

Uppsatsens syfte är att undersöka hur den romerska arméns logistik fungerade och vad för slags mat den romerska legionären åt i fält. Den tidsperiod uppsatsen behandlar är 50 f. Kr, 100 e. Kr och 350/70 e. Kr.

Den romerska arméns logistik - utifrån verk av Caesar, Tacitus och Ammianus Marcellinus

Uppsatsens syfte är att undersöka hur den romerska arméns logistik fungerade och vad för slags mat den romerska legionären åt i fält. Den tidsperiod uppsatsen behandlar är 50 f. Kr, 100 e. Kr och 350/70 e. Kr.

Livscykelanalys av en flaska whisky

Målet med detta examensarbete är att i samarbete med Mackmyra Svensk Whisky undersöka miljöpåverkan från deras whisky. Utöver detta undersöks även vilka delprocesser av produktionsprocessen som orsakar mest miljöpåverkan, och hur påverkan på miljön kan minskas. Generellt sett används stora mängder resurser inom livsmedelsindustrin, vilket kan ge stor påverkan på miljön. För att identifiera och mäta denna påverkan används i detta examensarbete metoden livscykelanalys. Ett viktigt steg i början av livscykelanalysen är att välja en eller flera funktionella enheter för vilka miljöpåverkan ska beräknas. Denna studie har två funktionella enheter.

Från kärna till öl

Korn, vatten, humle och jäst är råvarorna för att göra ett gott öl. Innan man kan använda Kornet blöts det i vatten och får ligga under värme för att gro. Detta kallas mältning och enzymet för att ombilda stärkelse i Kornet till socker bildas. I kölnan torkas malten (Kornet) med varmluft och transporteras till bryggeriet för bryggning. Malten krossas och blandas med vatten till en mäsk som värms upp.

Ett sjungande kroppsspråk: Studium i kroppsspråk för klassisk solosång

Det att en jords mekaniska egenskaper påverkas av Kornens form är något som konstateras i ett stort antal publikationer. Det råder enighet om att skjuvmotståndet är högre i en grovjord utgjord av kantiga och råa Korn, än i en med runda och släta. Vidare är det känt att Kornform påverkar ett antal andra jordegenskaper. Trots detta kan konstateras att Kornformen sällan beaktats vid karaktärisering av geotekniskt material. I föreskrifter ? exempelvis Eurokod 7 och RIDAS 2008 ? i vilka Kornform nämns, råder otydlighet i fråga om varför Kornform ska beaktas, samt hur.

Fäst vid keramik : En experimentell undersökning av lipidrester i keramik, med GC-MS-metod, efter nedbrytningsförsök

Thisis an experimental study of lipid residues within the field of laboratoryarcheology. Pottery was made in a time like manner and used to cook grain and Icelandmoss and exposed to an organized biodegradation experiment inside an incubatorfor later analyzes with the GC-MS-method. Tests were also taken from pottery,grain and Iceland moss that had not been exposed for a biodegrading attempt.The grain is a domesticated cereal and the Icelandic moss fungi-alga mix. Thetest results showed mostly saturated fatty acids, sterols and monoacylglycerolsof saturated fatty acids. Within the laboratory archeology, ergosterol has beensuggested as a possible biomarker for yeast and alcohol fermentation.

Friktionsjords kornform: Inverkan på geotekniska egenskaper, beskrivande storheter och bestämningsmetoder

Det att en jords mekaniska egenskaper påverkas av Kornens form är något som konstateras i ett stort antal publikationer. Det råder enighet om att skjuvmotståndet är högre i en grovjord utgjord av kantiga och råa Korn, än i en med runda och släta. Vidare är det känt att Kornform påverkar ett antal andra jordegenskaper. Trots detta kan konstateras att Kornformen sällan beaktats vid karaktärisering av geotekniskt material. I föreskrifter ? exempelvis Eurokod 7 och RIDAS 2008 ? i vilka Kornform nämns, råder otydlighet i fråga om varför Kornform ska beaktas, samt hur.

Fusarium och mykotoxiner i spannmål - utbredning, konsekvenser och möjliga åtgärder

Vissa Fusarium-arter är växtpatogener som orsakar stora skador hos grödor runt om i världen. De påverkar grödor kvantitativt då de kan sänka skördemängden, men är kanske mest kända för förmågan att ändra grödans kvalitativa egenskaper då de kan producera mykotoxiner. Mykotoxiner är sekundära metaboliter som kan påverka människors och djurs hälsa negativt. Syftet med arbetet är att sammanställa litteratur som tar upp Fusarium och mykotoxiner. Arbetet är främst inriktat mot vårsäd i framför allt Norden.

1 Nästa sida ->