Sök:

Sökresultat:

36 Uppsatser om Gjutning - Sida 1 av 3

Undersökning av inneslutningsstatusen i en stålsort före och efter gjutning

Ett 10 poängs examensarbete om bildandet av inneslutningar under Gjutning och stelning har utförts på Uddeholm Tooling AB. Syftet har varit att titta på vilka inneslutningar som bildas under Gjutning och stelning samt att undersöka om ett gjutpulver med lägre svavelhalt påverkar segringen nära ytan. Försöket har gjorts på ORVAR 2M som är det största stålet tonnagemässigt på Uddeholm Tooling AB. Prover har tagits från ugnen innan Gjutning, under Gjutningen och på stelnat material. Stora mängder aluminiumoxid löstes in under gjutförloppet p.g.a att Gjutningen inte var skyddad av argongas, vilket den i normala fall är. I försöket med lågsvavelhaltigt gjutpulver kunde man se att det inte gav någon svavelhöjande effekt på ytan..

Bild- och formlära : Gjutning och digitala läromedel i bildämnet

Studiens syfte var att skapa ett digitalt läromedel inom Gjutning i skolämnet bild och form samt att undersöka hur lärarstudenter och en nyutexaminerad lärare såg på det skapade läromedlet och blogg som läromedel. De frågeställningar som studien utgick ifrån var ?hur kan en blogg som läromedel i Gjutning utformas?? och ?vad tycker lärarstudenter och nyexaminerade lärare i bildämnet om det färdiga läromedlet??. För att besvara dessa frågor genomfördes ett gestaltande arbete genom att utforma en blogg som ett läromedel i skolan. Temat på detta läromedel var Gjutning, där två Gjutningstekniker presenterades; tvådelad gipsform och alginatform.

Kvalitetssäkring av gjutgods till verktyg och utrustningar för karosstillverkning inom bilindustrin

Detta examensarbete är ett försök att skapa en enkel handbok, där man lätt kan slå upp fakta om olika typer av gjutlegeringar. Samtidigt är det en undersökning om hur man kan förbättra kvalitetssäkringen av gjutgods. För att uppnå det förstnämnda har grundliga litteraturstudier utförts och resultatet har blivit ett antal avsnitt som tar upp det viktigaste om Gjutning och gjutgods. I dessa avsnitt kan man läsa om olika gjuttekniker, legeringars gjutegenskaper, olika typer av värmebehandlingar, gjutdefekter, vanliga metoder för kontroll etc. Undersökningen av kvalitetssäkringen, och om dess förbättring, möjliggjordes genom kontakt mellan olika företag och genom att prova tekniker, såsom finita element beräkning (FEM) och gjutsimulering, och dra slutsatser från dessa resultat.

Kostnadseffektiv gjutning av grundfundament för kontaktledningsstolpar utmed järnvägen

Jämförelser av metoden prefabricerad och i fältfabrik platsgjutna grundfundament har analyserats utifrån ekonomi, tid och miljö. Det har även gjorts en förbättring av dagens arbetsmetod för att effektivisera montaget av grundfundamenten. .

Tillverkning av salutkanon

 Målet med examensarbetet omfattas av simuleringar av formfyllnads-, stelningsförlopp samt mekaniska egenskaper av gjutna salutkanoner. Detta för att komma fram till ett lämpligt material och gjutprocess för att tillverka en salutkanon.Sverige var Europaledande i både utveckling och tillverkning av kanoner under 1700-talet. Många av styckebruken som tillverkade kanoner finns kvar än idag. Kanontillverkningen har nästan helt försvunnit, idag ägnar sig styckebruken åt andra typer av produkter. Kanoner har historiskt sett varit en av de gjutna produkter som drivit utvecklingen inom Gjutning i Sverige.Genom att utföra olika simuleringar och utvärdera parametrar såsom sugningar, porbildning och turbulens kommer ett lämpligt ingjutssystem utformas för att ge en salutkanon som uppfyller de satta kraven.

Effektivisering av flödesprocess, metodval och materialanvändning vid gjutning av motorblock

SammanfattningDenna rapport behandlar temat resurseffektivisering med avsikt att finna effektiviseringar kring tillverkningsprocessen vid Gjutning av motorblock. Aspekter vi valt att fokusera på är gjutmetoder, materialval och flöden. För att kunna undersöka detta har teori hämtats från redan existerande litteratur samtidigt som en fallstudie gjorts mot Scanias gjuteri. Vid studierna av tillverkningsmetoder har sandGjutning, precisionsGjutning, gravitationsGjutning och pressGjutning undersökts. GravitationsGjutning är den metod som används av Scania och därför används denna som referensmetod när jämförelser ska göras.

Krympning och krypning av STT/F-bjälklagselement : en jämförelse mellan verkliga effekter och beräkning enligt Eurocode 2

Detta examensarbete behandlar STT/F-bjälklagselementens krympning och krypning. Arbetet har utförts på uppdrag av Strängbetong AB, med Örjan Pettersson som initiativtagare och handledare.STT/F-bjälklagselement är en prefabricerad förspänd betongprodukt bestående av två spända balkar med en ovanpåliggande armerad platta. De används som bjälklag i yttertakskonstruktioner och har, tack vare tunna balkliv och en sadelformad platta, låg vikt och kan uppnå spännvidder närmare 30 meter.Förspända element förändras efter Gjutning på grund av krympning, krypning samt stålets relaxation. Förutsättningarna varierar med bland annat olika betongkvalitet, förspänningsnivå, temperatur och luftfuktighet. Vid dimensionering tas hänsyn till dessa parametrar för att säkerställa maximal spännvidd och upplagslängd.

Utsättning av hus med totalstation och GNSS: en jämförelse

Totalstation är den traditionellt mest använda metoden vid utsättning av husgrunder inför Gjutning då millimeterprecision krävs. Syftet med rapporten är att jämföra och belysa skillnaderna som uppkommer då totalstation och GNSS används för samma utsättning. Under produktionen av husgrunder på Jägarkolan etapp 1 i Kiruna gavs jag möjligheten hösten 2013 att utföra denna studie. Resultatet visar att GNSS är en mer ekonomisk och tidsmässigt effektivare metod medan totalstationen är den metod som ska väljas då millimeterprecision krävs..

Jämförelse av kostnadseffektivitet för grundläggningsmetoder

Syftet med det här examensarbetet är att undersöka fyra grundläggningsmetoder och komma fram till vid vilket djup till fast berg den ekonomiska brytpunkten ligger. Detta utfördes genom att skapa två modeller baserade på pågående projekt på Sweco Structures AB. Studien innefattade kostnader för projektering, material och produktion. Projekteringskostnader togs fram i samarbete med Sweco Structures AB,medan kostnader för material och produktion kartlagts genom intervjuer av entreprenörer och leverantörer. De grundläggningssätt som har studerats i detta examensarbete är pålning med borrade stålrörspålar, slagna betong- och stålrörspålar samt Gjutning av betongplintar efter schaktning ner till fast berg.

Självkompakterande betong : Ytjämnhet utan efterbehandling

BetongGjutning är ett tungt moment inom byggproduktion och entreprenörer har länge använt betong med flyttillsats för att få en mer lättarbetad betong. Ändå har det krävts långa arbetspass och många tungarbetade moment. Efter lasernivellering, vibrering, slodning och glättning har man kunnat uppnå en yta som nästan är helt jämn. Dock ej så jämn att avjämningsmassa kunnat elimineras för att inte få sviktande parkett eller buktande plastmattor.Självkompakterande betong (SKB), eller vibreringsfri betong som man först kallade den, forskades fram på 80-talet i Japan och dök upp i Sverige i slutet på 90-talet. Det är en betong som innehåller en flyttillsats och en så kallad filler vars gemensamma egenskaper ger en betong som har bibehållen homogenitet samtidigt som den fyller ut formen och omsluter armering endast genom gravitationskraften.

Legeringsintervallets påverkan på dem mekaniska egenskaperna på aluminiumlegeringen EN AB-46000

Undersökningens syfte är att kvantifiera legeringsintervallets påverkan på hållfastheten hos två olika aluminiumlegeringar som tillverkas av återvunnet aluminium, EN AB-46000 och en modifierad variant av denna, Modifierad 46000. Examensarbetet har utförts i samarbete med Stena Aluminium (SA) i Älmhult som återvinner aluminium från skrot. Detta har genomförts genom Gjutning av provstavar, mekanisk provning samt mikroskopering. Gjutningen gjordes på Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH), dragprovningen på Linnéuniversitet (LNU) och mikroskoperingen både på LNU och SA. All data som samlades in analyserades sedan för att kunna sammankoppla legeringssammansättning med hållfasthetsvärden och mikrostruktur..

Produktutveckling av flytbarhetsutrustning

Detta examensarbete omfattar produktutvecklingen av en komponent till en mätutrustning som ska mäta flytbarheten hos smält metall. Arbetet har utförts hos Bryne AB och har lett fram till koncept-, material- och tillverkningsförslag för komponenten. Arbetet har även utvärderat ett för gjuteribranschen nytt formmaterial som alternativ till dagens gjutsand. Tester har gjorts för att se om återvunnet (material x) går att använda som formmaterial till högtemperaturapplikationer..

Klämskydd : Minimering av klämrisk

På uppdrag av uppdragsgivaren skall ett konstruktionsförslag på ett klämskydd tas fram. Detta efter rekommendationerifrån Boverket om att förbättra klämsäkerheten i dörrar. Rekommendationerna baseraspå en rapport från Konsumentverket. Rapporten åskådliggör att cirka 50 % av alla klämskador sker pålåssidan, samtidigt finns det få lösningar för minimering av klämrisken på låssidan.En produktjämförelse genomförs för att se vad marknaden erbjuder för lösningar. Praktiska tester av dörrstängningarutförs samt observationer av dörrstängningar.Konceptframtagning inleds där skisser på koncept tas fram.

SKB "Den tysta revolutionen": framtagning av recept för
effektivt brobyggande

Byggbranschen förknippas ofta med en långsam utveckling eftersom det finns en viss tradition i branschen, vilket leder till att nya arbetsmetoder inte alltid får chansen att utvecklas. En utveckling inom byggbranschen, genom nya produktionsmetoder, kan till en början ge en ökad produktionskostnad och förlust men kan leda till en minskad produktionskostnad och vinst på lång sikt. Syftet med examensarbetet, som utförts i samarbete med Svevia och Betongindustri, var att studera och sammanställa olika recept av självkompakterande betong (SKB) till brobyggnationer. Blandningarna av SKB skulle anpassas för de olika brodelarna: pelare och fundament, vägbana samt lutande vägbana. Att öka användningen av denna typ av betong skulle leda till en utveckling inom produktionen.

Produktionsmetodens påverkan på cementspaltens tjocklek - en pilotstudie på singelkronor i kobolt-kromlegering

Syfte: Syftet med studien var att utröna huruvida produktionsmetoden påverkar passformen för singelkronor i kobolt-krom (Co-Cr) och samtidigt undersöka vilken produktionsmetod som ger det minsta utrymmet för cement. De produktionsmetoder som undersöktes var fräsning-Gjutning (FG, motsvarande engelska term: milled wax ? lost wax), fräsning (F) samt lasersintring (LS). Metod: Undersökningen utfördes med replikametoden. Metoden som sådan är allmänt vedertagen och uppvisar tillförlitlighet vad avser att skapa en avbildning av cementfilmens tjocklek. SilikonavGjutningarna, tio stycken för varje produktionsmetod, snittades och undersöktes under ett ljusmikroskop vid 31 gångers förstoring.

1 Nästa sida ->