Sök:

Sökresultat:

15 Uppsatser om Byggnadsinformationsmodell - Sida 1 av 1

Praktisk nytta av en byggnadsinformationsmodell

Byggbranschen befinner sig i dagens läge i ett paradigmskifte mellan ett traditionellt sätt att bygga och projektera och till att utveckla ett mer industriellt sätt att bygga och projektera. Från att använda ?ointelligenta? 2D-modeller börjar allt mer intelligenta byggproduktmodeller där information som rör hela byggnadens livscykel användas i större omfattning. Branschen går mer och mer mot att all information ska kunna samlas och vara tillgänglig på ett och samma ställe, genom en gemensam IT-plattform för branschens aktörer och intressenter samt genom Byggnadsinformationsmodeller (BIM). Ett sätt att göra en sådan plattform möjlig är med hjälp av en internationell standard, IFC (Industry Foundation Classes), som är ett oberoende filformat som ska kunna läsas oavsett digital programvara. För projektörerna i branschen utvecklas ständigt olika program för ändamål som möjliggör att så mycket information som möjligt samlas i en och samma fil.

Implementering av byggnadsinformationsmodellering i byggproduktionen

De större företagen i Sverige använder alltmer Byggnadsinformationsmodellering (BIM) i sina byggprojekt. Examensarbetets syfte är att kartlägga i vilken utsträckning BIM påverkar effektiviteten i produktionsfasen på två byggarbetsplatser, Fortnox Arena och Myresjöhus Arena, båda i Växjö. Rapporten belyser BIM, med dess möjligheter respektive svårigheter samt hur det kan användas i produktionsskedet. Utgångspunkten för analysen är intervjuer av olika entreprenörer som medverkade i något av de två nämnda byggprojekten. Intervjuerna visade att BIM tillämpas till viss del på arbetsplatsen och BIM anses bidra till tidsbesparing i projekten.

Styvhetsförhållande mellan bottenplatta och pålar : -En jämföresle mellan traditionellt pålberäkningsprogram och FEM-program

Målet med examensarbetet är att svara på frågan: "Är det resurssparande att öka detaljeringsgraden i BIM-modellen genom virtuellt uppreglade gipsväggar?" Rapporten behandlar en BIM-laboration som genomförts i samarbete med NCC i projektet Signalfabriken i Sundbyberg. Med programmet Lindab Revit Tools (LRT) reglades gipsväggar upp virtuellt och adderades till projektets Byggnadsinformationsmodell (BIM). Materialet kvalitetssäkrades vid samgranskningsmöten och användes för att generera A3-handlingar för test i produktion. Testet och handlingen diskuterades med representanter från olika delar av byggprocessen och en reviderad handling utvecklades samt godkändes. Laborationen upprepades med syftet att effektivisera processen och erfarenheterna från detta ledde till att frågeställningen fick följande svar: Ja, om endast komplicerade områden modelleras.

Ökad detaljeringsgrad i ByggnadsInformationsModellen : BIM-laboration om virtuell uppregling av gipsväggar som ett sätt att spara resurser

Målet med examensarbetet är att svara på frågan: "Är det resurssparande att öka detaljeringsgraden i BIM-modellen genom virtuellt uppreglade gipsväggar?" Rapporten behandlar en BIM-laboration som genomförts i samarbete med NCC i projektet Signalfabriken i Sundbyberg. Med programmet Lindab Revit Tools (LRT) reglades gipsväggar upp virtuellt och adderades till projektets Byggnadsinformationsmodell (BIM). Materialet kvalitetssäkrades vid samgranskningsmöten och användes för att generera A3-handlingar för test i produktion. Testet och handlingen diskuterades med representanter från olika delar av byggprocessen och en reviderad handling utvecklades samt godkändes. Laborationen upprepades med syftet att effektivisera processen och erfarenheterna från detta ledde till att frågeställningen fick följande svar: Ja, om endast komplicerade områden modelleras.

Sammanlänkning av material- och informationsflöde med RFID och BIM: Fallstudie av informationsöverföring

Byggbranschen ser att det är viktigt att kunna följa ett materialflöde genom byggprocessen för att kunna effektivisera materialflödet. Genom att kopplaspårning av material i byggproduktion med projekteringsmodell ges möjlighetatt minimera slöseriet, vill säga effektivisera materialflödet och effektivisera byggprocessen.Examensarbetet utreder behov gällande spårning av objekt i byggprocessen med hjälp av radiofrekvensidentifikations (RFID) taggning och dess sammanlänkning med en Byggnadsinformationsmodell (BIM).Genom att märka objekt i en projekteringsmodells objektspecifika littera ochfysiska objekt med RFID taggar skapades en sammanlänkning mellan dessa. Det fysiska objektets framfart i förhållande till projekteringsmodellen kunde dåföljas.Simulering av en fallstudie av detta genomfördes genom att simulera enarmeringsleverans och dess materialflöde vid ett projekt hos NCC Teknik i Göteborg.I fallstudien praktiserades överföringen manuellt med hjälp av en FTP-serversamt Excel och manuell överföring till projekteringsmodellen. Denna process var ineffektiv och krävde mycket tid i förhållande till informationen. En teknisk lösning för att effektivt kunna överföra information frånmaterialflödesspårning till BIM vore ett sätt att effektivisera processen.

Datorsimuleringar och visualiseringar för byggnadsindustrin. En studie av BIM-teknikens möjligheter

BIM har varit ett hett ämne på byggmarknaden de senaste åren. Några företag har varit snabba och vågat satsa på den nya tekniken sedan flera år tillbaka. Andra företag står fortfarande i startgroparna och överväger fördelar mot nackdelar. Andra företag väljer att inte utnyttja den nya tekniken alls.Förkortningen BIM står för Byggnadsinformationsmodellering (Building Information Modeling) och begreppet har en bred definition. En Byggnadsinformationsmodell utgörs av en 3D-modell som förutom det visuella även innehåller information om de olika objekten i modellen.

Hållbara projekteringsverktyg : Från byggnadsinformationsmodell till simulering ? en utvärdering av Revit och Virtual Environment

This study examines the use of building modeling and energy simulations in the design process  of  a  building.  The  take-off  point  is  the  notion  of  energy  simulations  being needed early and throughout the building design process, and that the lack of energy simulations may be explained by the fact that they are time consuming and therefore often too expensive. A greater interoperability between software tools used by relevant disciplines,  such  as  the  architect  and  the  energy  specialist,  would  create  smoother workflows, which would reduce this cost and open up for more frequent and iterative energy  simulation  processes.  The  study  is  an  assessment  of  the  modeling  tool  Revit and  the  simulation  tool  Virtual  Environment  and  whether  they  can  create  smoother workflows, and make leeway for a more frequent use of energy simulations throughout the  design  process.  It  also  investigates  the  limitations  of  what  can  be  examined  by simulations in Virtual Environment. This will hopefully help clarify the future role of energy  simulations  in  design  processes.  The  method  is  a  trial  by  error  approach  of testing the two software tools by building and simulating a model. The results of these tests  show  that  the  workflow  is  not  optimal  (and  therefore  time  consuming)  for frequent  and  iterative simulations  throughout the  design  process,  but  it  also  reveals some  great  possibilities  of  what  can  be  performed  with  these  two  powerful  tools  at hand.  Further  development  with  regards  on  platform  independency  of  the  building information  model,  including  seamless  exporting  and  importing,  seems  necessary  to strengthen the future role of energy simulations..

Virtuellt byggande

Kostnaderna att bygga blir allt högre, man tror att byggkostnaderna väntas öka med 25 procent inom de närmaste tre åren. Mest stiger byggherrekostnaden och kostnaderna för byggmaterial och inget tyder på att detta kommer mattas av. Därför ligger det på byggföretagen att effektivisera och optimera projekteringen för att sänka kostnaderna. För att sänka produktions- och projekteringskostnaderna vill byggbranschen gå från hanteringen av traditionella 2D-ritningar till intelligenta 3D-modeller, BIM ? Byggnads Informations Modell.BIM är en metod för att lagra komplett information om en byggnad i en datormodell.

Effektivare produktionsplanering med BIM

Den här studien syftar till att göra en jämförelse och mellan traditionellproduktionsplanering och planering med datorhjälpmedel ochbygginformationsmodeller (BIM). Jämförelsen görs som en fallstudie där enmodell över ett redan avklarat projekt övertas tillsammans medbygghandlingar. Bygghandlingarna används som underlag till den traditionellaproduktionskalkylen medan modellen används för att ta ut samma information ikalkyleringen med datorhjälpmedel. Tidigare examensarbeten inom områdethar visat på att användandet av BIM avtar eller stannar upp helt närbyggnadsprojekt kommer till produktionsfasen. Orsakerna beror bland annat påokunskap och oerfarenhet med att arbeta med BIM bland entreprenörer somupplever att programmen är komplicerade och svåra att använda.

VDC i husbyggnadsprojekt

Denna studie syftar till att kartlägga VDC-arbetet i ett husbyggnadsprojekt ochdärmed bidra till ökad förståelse för hur byggprojekt kan genomföras med VDC.Användningen av VDC i bygg- och fastighetsbranschen drivs internt av krav påeffektivisering och externt av krav på högre kvalitet och produktvärden (ISO, 2012).En fallstudie gjordes hos ett svenskt byggföretag för att få förståelse för hurhusbyggnadsprojekt genomförs med VDC. Fallstudiens mål var att klargöra orsakertill att VDC-specifika aktiviteter upphörde i det specifika byggprojektet.Datainsamlingen utgjordes av intervjuer med personer som varit involverade i detstuderade projektet. Internationella, nationella och företagsspecifika riktlinjer förVDC-arbete sammanställdes till en analysmodell som sedan jämfördes medfallstudiens resultat. Utifrån analysen drogs slutsatserna att VDC-specifikaaktiviteter kopplade till utredningsstadiet utfördes till viss del. Aktiviteter koppladetill produktbestämningsstadiet utfördes i stor utsträckning.

BIM i förvaltningsskedet

Syftet med den här studien är att förbättra informationsflödet från projektering och produktion in i förvaltningen. Detta för att väcka ett intresse hos förvaltare och för att visa att det finns pengar att spara genom att ta hand om informationen från projekteringen och produktionen.Tidigare studier inom området BIM visar att stor fokus läggs på projektering och produktion men det är ett väldigt litet fokus på förvaltningen när man talar om BIM.Målet är att konkret kunna visa vad informationen är värd och att visa vilken information förvaltare använder och var den finns i byggprocessens skeden före förvaltningen.Rapporten bygger på en litteraturstudie, intervjuer och beräkningar. Förvaltare har blivit tillfrågade vilken information de använder i förvaltningen och sedan har projektör och entreprenör blivit tillfrågad ifall denna information finns att tillgå i projekteringen och produktionen. Värderingen av informationen har sedan gått till på två sätt. Det ena sättet är att bedöma kostnaden av att uppdatera information mot kostnaden att ta fram information på nytt.

Byggprocessen i förändring - Visionen om BIM

Det primära syftet med detta examensarbete kan sägas vara att skapa en uppfattning hos Skanska Väg & Anläggning Sydost, som är initiativtagare till detta examensarbete, om vad BIM (Building Information Model) är och hur det lättast kan implementeras i deras arbetsprocesser. Det skulle vara omöjligt att täcka in alla aspekter av BIM under den korta tid som funnits till förfogande och inom ramen för detta examensarbete, därför har de aspekter som ansetts vara viktiga för företaget samt författaren lyfts upp för utredning.För att kunna nå dit har examensarbetet till uppgift att kartlägga och synliggöra de skillnader som finns mellan dagens byggprocess och BIM (Building Information Model) och utifrån det föreslå möjliga sätt att implementera denna arbetsmetod hos Skanska Väg & Anläggning Sydost.I examensarbetets första kapitel ges en kort introduktion och bakgrund till hur byggprocessen förändrats under tidens gång. Ett syfte och en frågeställning formuleras och en avgränsning för examensarbetets omfattning görs.I examensarbetets andra kapitel ges den teoretiska bakgrunden till dagens byggprocess. Viktiga aspekter av dagens byggprocess lyfts fram och förklaras. Därefter följer en presentation av begreppet BIM och vad det innebär.

BIM för Hållbart Byggande

The purpose of this study is to facilitate sustainable building by the use of BIM. The goal is to determine which aspects of sustainable building, which can be analyzed mainly with BIM tools, but also other aids.The study is based on literature studies and interviews. The literature review examines aspects important for sustainable building by studying environmental certification systems applicable in Sweden, as well as the BIM tools available on the market to analyze these aspects. The literature also includes the concepts of BIM and sustainability in order to provide a clearer view of its meaning. The interviews have brought the study's overall understanding of the industry and guidance on the subject.The results are presented in a table, where the aspects relevant to sustainable building are listed.

Byggnadsinformationsmodeller i anläggningsprojekt: En intervjustudie av utvecklingsmöjligheter och hinder

Idag är byggbranschen i stort behov av effektivisering och förnyelsen av processer och produkter går långsamt framåt. Bristfällig kommunikation och ostrukturerad information utgör några hinder som behöver lösas för att få fart på utvecklingen. Byggnadsinformationsmodeller, BIM, diskuteras mycket och har börjat användas för att förbättra informationshanteringen mellan aktörerna i byggprojekt.I Sverige är erfarenheten av hur BIM tillämpas liten i anläggningsprojekt. Användningen av BIM är mer utbredd i husbyggnadsprojekt där undersökningar har visat på stora förbättringar effektivitetsmässigt. För anläggningsprojekt väntas liknande förbättringar kunna framträda.Detta examensarbete är utfört åt Trafikverket i Luleå och genomfördes som en intervjustudie med totalt 12 olika aktörer från beställar-, konsult- och entreprenörorganisationer i branschen.

Analys av BIM-processen i ombyggnadsprojekt

Idag används BIM, Byggnadsinformationsmodellering, i fler och fler nybyggnadsprojekt och det finns mängder med information att inhämta om detta både i tryckta tidskrifter och på internet. En obesvarad fråga är dock hur arbetsgången ser ut när BIM ska användas i ombyggnadsprojekt. Informationen som går att finna om detta är begränsad trots att ombyggnadsprojekt utgör en betydande del av byggverksamheten, såväl i Sverige som internationellt. Målet med denna rapport är därför att undersöka hur ombyggnadsprojekt i dagsläget utförs med BIM som arbetssätt. Processen att arbeta med BIM har undersökts i detalj för att klargöra hur den ser ut idag och för att identifiera den problematik som just ombyggnationer medför.