Sök:

Sökresultat:

3 Uppsatser om Volymbyggnad - Sida 1 av 1

Skivverkan i volymbyggda trähus

Syftet med denna rapport är att åskådliggöra en mängd olika alternativ för hur skivor kan monteras på träregelväggar. Förbindarmönster och skivmaterial varieras för att slutligen presentera olika alternativ för produktion av volymbyggda flervåningshus i trä. För plywoodskivor finns två möjligheter till infästning i regelstommen om stommen är högre än 2400 mm, detta p.g.a. dess begränsade dimensioner: - En kortling monteras i regelväggen och två väggskivor kan monteras på höjden. Den dimensionerande bärförmågan för väggenheten uppgår till den minsta bärförmågan av de två ingående skivorna.

Global stabilisering av volymbyggda trähus

År 1994 fick Sverige en ny byggnorm som tillåter obegränsad användning av trä i bärande stommar om funktionskraven uppfylls (Östman et al., 1999). Innan dess hade trä som bärande system tillåtits i upp till två våningar, vilket var en följd av att bränder orsakat stora problem i flera svenska städer. Dagens byggande strävar mer och mer mot att bygga så effektivt som möjligt med så kort byggtid som möjligt. Ett sätt att bygga effektivt och få kort tid på byggarbetsplatsen är att använda sig av prefabricerade volymer som monteras ihop till flervåningshus på byggarbetsplatsen. Idag finns en efterfrågan på flervåningshus i trä högre än fyra våningar och branschen anpassar sig snabbt till kundens önskemål.

Redovisning av tekniska lösningar för trävolymbyggande: uppfyllande av funktionskrav för brand-, ljud- och fuktsäkerhet

Det finns en strävan efter att effektivisera byggindustrin genom att förändra traditionella produktionsprocesser och industrialisera byggandet. Samtidigt har regeringen infört åtgärder för att främja en ökad användning av trä i byggandet och då framför allt när det gäller uppförandet av flervåningshus samt offentliga lokaler. Byggsystemet träVolymbyggnad är en del i denna utveckling. Systemet innebär att färdiga vägg- och bjälklagselement sätts samman till hela volymer på fabrik innan de transporteras till byggplatsen för att monteras ihop till färdiga byggnader. Trävolymbyggaren ansvarar för allt från projektering till färdig produkt, vilket har lett till en viss osäkerhet kring systemet bland beställare i branschen.