Sökresultat:
6052 Uppsatser om Vetenskapliga bibliotek - Sida 13 av 404
Bibliotekariers syn på Open access : Enkätundersökning bland bibliotek med inriktning teknik, naturvetenskap, medicin och farmaci
Open access to scientific literature on Internet is a concept which is supposed to change librarians' work. The aim of the thesis was to examine librarians' perception of Open access. A questionnaire survey was conducted among librarians at libraries with specialisation in technique, natural sciences, medicine and pharmacy in Sweden. Even though Open access can be regarded as an alarming for librarians' work, the results of the survey showed that the future of the librarians' profession can be positive if they flexibly adopt their work routines according to changes in publication forms and library users' needs..
Att planera för stadsmässighet
När man planerar för nya områden idag är ett av de vanligaste ledorden för den framtida stadsutvecklingen att bygga stadsmässigt. Att med funktionsblandning, tät bebyggelse och ett aktivt folkliv skapa en attraktiv stadsmiljö är det som eftersträvas i enlighet med gamla traditionella ideal. Samtidigt råder det en stor skillnad i hur man använder begreppet som vision mot hur det realiseras i planeringen. Hur planerar man för stadsmässighet i en helt ny stadsdel, i detta fall applicerat på Brunnshögområdet i Lund? Vad innebär begreppet stadsmässighet i Brunnshög/Lund Ne´s planeringsunderlag i jämförelse med den vetenskapliga litteraturen? Huvudsyftet med detta examensarbete är att undersöka det Vetenskapliga och kunskapsmässiga innehållet i begreppet stadsmässighet samt tillämpningen i fallet Brunnshög/Lund NE.
Skönlitteratur - en väg till elevers läs- och skrivutvecklingi årskurs 2
Syftet med studien var att se hur pedagoger uppfattar att de använder sig av skönlitteratur i läs- och skrivutveckling. I den refererade litteraturen kan vi se hur viktigt det är att använda sig av skönlitteratur för att lära eleverna läsa och skriva. Även föräldrarnas roll belystes och hur pedagogerna använde sig av bibliotek för att kunna erbjuda eleverna variation på skönlitteratur. I den kvalitativa intervjun med halvstrukturerade frågor framkom det att pedagogerna använder sig av skönlitteratur men att det inte förekommer i den omfattning som man skulle önska för att eleverna ska utvecklas maximalt. Litteraturen tar upp en mängd olika arbetssätt där man kan använda skönlitteratur för att utveckla elevernas läsning och skrivning.
Att motivera patienter med hypertoni till fysisk aktivitet.
Bakgrund: Livsstilsrelaterade sjukdomar ökar i samhället. Regelbunden fysisk aktivitet förbättrar hälsan, förebygger sjukdomar och förlänger livet. Syfte: Syftet med denna litteraturöversikt är att beskriva hur sjuksköterskor kan motivera patienter med hypertoni att bli fysiskt aktiva. Metod: Metoden som användes i denna studie var en litteraturöversikt. Forskningsresultat från tolv vetenskapliga studier, publicerade i vetenskapliga tidskrifter granskades samt en doktorsavhandling.
Sourcingprocessen : Ett äktenskap i nöd och lust?
Bakgrund: Outsourcing har under en längre tid varit en populär företeelse hos företag. Många företag har nu börjat ifrågasätta hur lönsamt det verkligen har varit och en del har börjat överväga insourcing. Denna process från motiv till outsourcing till motiv till insourcing beskriver vi i en sourcingprocess.Syfte: Att beskriva sourcingprocessen och därigenom belysa vilka motiv som ligger till grund för beslutet att först outsourca och sedan insourca distributionscentraler inom IKEA.Metod: Det vetenskapliga synsättet är positivistiskt, vetenskapliga angreppssättet är deduktivt. Vi använder oss av en kombination av kvalitativ och kvantitativ forskningsmetod. Vi har genomfört en surveyundersökning i form av standardiserade intervjuer och urvalen gjordes genom ett icke slumpmässigt urval..
Filmkatalogisering: en behovs- och regelanalys
The aim of this thesis is to examine the characteristics of film cataloguing, and to compare general as in library use and specific as in archival use cataloguing rules. Most rules, both in archives and libraries, use the book as a point of reference. This is somewhat unfortunate on account of the great difference between books and films. The method used is studies of literature and qualitative interviews with three persons whose professional duties include cataloguing of films. The sets of rules which are studied are Katalogiseringsregler för svenska bibliotek KRS and The FIAF Cataloguing Rules for Film Archives.
Hur kan det gå ihop? : en studie om lärarutbildningens betydelse i yrket
Denna studie redogör för utbildningens betydelse i fråga om nyexaminerade lärares pedagogiska och vetenskapliga förhållningssätt. För att studera nyexaminerade lärares beskrivningar av sin yrkesverksamhet samt sin syn på utbildningen, har kvalitativa intervjuer genomförts med tre lärare under former som säkerställt etisk riktighet, reliabilitet och validitet. De kvalitativa intervjuerna har, i studien, en låg grad av standardisering och fokus på ett visst tema, trots en relativt hög grad av strukturering. Vidare har intervjuerna analyserats utifrån den nuvarande lärarutbildningens intentioner och tidigare forskning där lärarutbildningens betydelse, det vetenskapliga och pedagogiska förhållningssättet samt tiden som ny lärare berörs. Tre tydliga infallsvinklar på utbildningens betydelse har följaktligen urskiljts, vilka sedan användes för att presentera resultatet.
Utvärdering av Windows RT för portning av Mario Framework
Ericsson har utvecklat ett ramverk för multimediakommunikation som heter Mario. Mario kan användas för att sätta upp video- och ljud-samtal över IP och finns fungerande på Android och iOS. Mario är en del av web browsern Bowser som finns att hämta på Google Play eller App Store. Bowser möjliggör att köra WebRTC applikationer skrivna i HTML5 och JavaScript på Android och iOS.Nu när Microsoft släpper sina nya plattformar, Windows RT, Windows 8 och Windows Phone 8 så finns ett intresse att försöka flytta detta ramverk till dessa plattformar. Vi kommer göra ett försök att porta Mario till Windows RT.
Tillämpligheten av OECD:s Riktlinjer på denfinansiella sektorn
Att teknik finns på förskolan, det vet vi alla. Men i vilken utsträckning? Vad det är som styr hur mycket de använder sig av teknik i den pedagogiska processen? Och finns det intresse för teknik hos barnen?För att ta reda på just detta har jag valt att göra enkätundersökning, observationer av lokalerna, genomgång av materialet inom förskolan och en undersökning på ett bibliotek. Att barnen gillar och gärna håller på med teknik är lärarna överens om. De flesta av förskolorna använder sig ganska lite av teknik på sina lektioner, men anser ändå att teknik är ett mycket viktigt ämne för barn i förskoleålder.
Att planera för stadsmässighet
När man planerar för nya områden idag är ett av de vanligaste ledorden för den
framtida stadsutvecklingen att bygga stadsmässigt. Att med funktionsblandning,
tät bebyggelse och ett aktivt folkliv skapa en attraktiv stadsmiljö är det som
eftersträvas i enlighet med gamla traditionella ideal. Samtidigt råder det en
stor skillnad i hur man använder begreppet som vision mot hur det realiseras i
planeringen. Hur planerar man för stadsmässighet i en helt ny stadsdel, i detta
fall applicerat på Brunnshögområdet i Lund? Vad innebär begreppet
stadsmässighet i Brunnshög/Lund Ne´s planeringsunderlag i jämförelse med den
vetenskapliga litteraturen?
Huvudsyftet med detta examensarbete är att undersöka det Vetenskapliga och
kunskapsmässiga innehållet i begreppet stadsmässighet samt tillämpningen i
fallet Brunnshög/Lund NE.
Till grund för arbetet ligger en kunskaps och forskningsöversikt där
vetenskapliga teorier och definitioner som rör stadsmässighet utreds.
Open Source i svenska folkbibliotek
Syftet med uppsatsen är att sammanställa vad Open Source är och försöka kartlägga hur användningen av Open Source-program ser ut på de svenska folkbiblioteken.Jag tittar även på vilka Open Source-program som kan vara aktuella för ett bibliotek att titta närmare på. Resultatet visar att Open Source inte används i någon större utsträckning men att man är positivt inställd till rörelsen. Några få program har börjat användas men man är orolig för hur supporten fungerar för Open Source-program, sen verkar biblioteken inte ha någon större kontroll över vilka program som faktiskt används utan är styrda av de regler som kommunens IT-avdelning har satt upp..
Arbetsterapautiska interventioner för vuxna med ADHD: En litteraturstudie
Syftet med studien var att genom granskning av litteratur och vetenskapliga artiklar undersöka vilka typer av arbetsterapeutiska interventioner för vuxna med Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Den metod som legat till grund för denna studie var en litteraturöversikt. Valet av litteratur har bestått av vetenskapliga artiklar samt relevant litteratur. För att identifiera relevant litteratur har sökningen av litteratur gjorts i ett flertal olika databaser däribland de tillgängliga databaserna vid Luleå Tekniska Universitet. Totalt identifierades sju vetenskapliga artiklar som legat till grund för denna studie.
Föräldrars känslor och upplevelser när deras barn fått diagnosen schizofreni.
Introduktion: När föräldrarna fått beskedet att deras barn fått diagnosen schizofreni väckte det många tankar och känslor. Farhågor bekräftades då deras barn förvandlats till en främling. Kan andra människor som inte har samma erfarenhet verkligen förstå vad föräldrarna går igenom?Syfte: Föräldrars känslor och upplevelser när deras barn fått diagnosen schizofreni.Metod: Litteraturstudie. Artikelsökningar i Databaserna CHINAL och Pub Med, Psych Articles and Psych INFO genom Göteborgs Universitets Bibliotek.
Underhåll och Migrering av Legacy-System
Legacy-system sköter idag flera kritiska affärsprocesser hos många företag och banker. Dessa system är dyra att underhålla och uppdatera med nya funktioner. Legacy-systemenär också svåra att anpassa till en tjänsteorienterad arkitektur eller SOA (Service OrientedArchitechture). Därför vill företagen börja fasa ut dessa system. SOA är ett tankesätt i hur man strukturerar ett system.
Konstmuseum i Uppsala
Ett konstmuseum på 3000 m² i Uppsala vid Fyrisån. En utmejsling i det kulturella och historiska stadslandskapet i Uppsala där besökaren kan vandra längs museumet alla tider på dygnet. Genom att ge små glimtar lockas besökaren att besöka de samlingar av modern och klassisk konst samt den samling av grafiska tryck som finns på utställning. Formen tillåter rörelse i alla riktningar och förlänger kajen. Byggnaden är utformad i trä som är konturskuren på ytterskiktet med en stomme av ett rymdfackverk i stål.