Sök:

Sökresultat:

793 Uppsatser om Vćrd och rehabilitering - Sida 2 av 53

StyrketrÀning inom fysioterapeutisk rehabilitering: en litteraturstudie

I dag anvÀnds styrketrÀning som behandlingsform för olika mÄlgrupper inom fysioterapin. Utformningen av styrketrÀningsinterventioner varierar gÀllande upplÀgg av antal set, repetitioner och belastning. Studiens syfte var att undersöka hur styrketrÀning anvÀndes inom fysioterapeutisk rehabilitering och med vilka resultat. 18 kliniska studier innehÄllande styrketrÀningsinterventioner inkluderades. Studierna granskades och poÀngsattes enligt PEDros skala.

STROKE. En litteraturstudie kring hur patienter upplever vÄrd, information och rehabilitering.

Syfte. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka vetenskaplig forskning kring hur patienter upplever vÄrd, information och rehabilitering efter stroke. FrÄgestÀllningarna inkluderade vilken erfarenhet strokepatienter har gÀllande omvÄrdnad och rehabilitering, vad de vÀrdesÀtter inom dessa omrÄden samt om patienter anser att de fÄtt tillfredstÀllande information och kunskap om stroke och rehabilitering. Metod. En litteraturstudie utifrÄn fenomenologisk ansats för att sammanstÀlla vetenskaplig, kvalitativ forskning. Bakgrund. Stroke Àr ett samlingsnamn för infarkt i hjÀrnan och Àr en av vÄra stora folksjukdomar i Sverige.

Grön rehabilitering i planering : förebygga och behandla stress

Den psykiska ohÀlsan i form av stress ökar i Sverige idag och det Àr dags att göra nÄgonting Ät det. Forskare har visat pÄ en stressreducerande effekt vid vistelse i vÄr gröna utemiljö. Uppsatsen behandlar denna miljö och hur den kan anvÀndas för att förebygga och behandla psykisk ohÀlsa, som stress och utmattningssyndrom. Den tar upp det arbete som idag bedrivs inom grön rehabilitering, med grund i den forskning som har skett pÄ Alnarp. Men Àven ett exempel pÄ hur arbetet kan bedrivas pÄ annan ort och med de förutsÀttningar som finns dÀr. Grahn och Stigsdotters forskning kring anvÀndandet av utemiljön i vardagen behandlas, sÄ Àven Hartigs och paret Kaplans forskning om restorativa miljöer. I diskussionen förs sedan ett resonemang kring hur dessa inriktningar kan samverka, för att resultera i en bÀttre utemiljö som minskar stress och dÀrmed leder till en bÀttre folkhÀlsa..

FrÄn konferensrum till skogsglÀnta : en studie av hur grön miljö pÄverkar neurologisk rehabilitering i form av kursverksamhet ur ett behandlarperspektiv

Syftet med studien Àr att undersöka vilken betydelse grön miljö har för neurologisk rehabilitering i form av en diagnoskurs ur ett behandlarperspektiv. Studien Àr gjord mot bakgrund att diagnoskurser Àr en viktig del inom neurologisk rehabilitering för att öka patienters sjÀlvtillit, dÀr den gröna miljöns pÄverkan inte Àr klarlagd. Ett multimodalt team bestÄende av sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut, kurator, neuropsykolog och tvÄ rehabassistenter har genomfört en diagnoskurs för patienter med multipel skleros i valfri grön miljö och dÀrefter intervjuats genom semisstrukturerad intervju. Resultatet visar att aktiviteter och vistelse i grön miljö ger nya möjligheter i form av andra aktiviteter, delaktighet i gruppen, ökad kÀnsla av pigghet och ett bÀttre samtalsklimat. Det behandlande teamet ser Àven möjligheter att anvÀnda den gröna miljön som ytterligare ett verktyg utifrÄn de olika professionerna.

Virtuella tv- och dataspel som medel inom rehabilitering : - En systematisk litteraturstudie

Att anvÀnda sig av virtuella tv- och dataspel inom rehabilitering Àr ett relativt nytt medel som det finns begrÀnsat med forskning inom. Syfte: Uppsatsens syfte Àr att beskriva till vilket ÀndamÄl virtuella tv- och dataspel anvÀnds inom rehabilitering och vad det ger för utfall. Metod: En systematisk litteraturstudie anvÀndes som metod i uppsatsen. De databaser som anvÀnts Àr Amed, Cinahl, PubMed och Medline (via Ebsco). De sökord som anvÀnts Àr virtual video game, video game, computer game, rehabilitation, outcome, movement, playthings och occupational therapy.

Att bli eller inte bli en del av samhÀllet? En studie om studie- och yrkesvÀgledning pÄ kriminalvÄrdens anstalter. To become or not to become a part of society? A study of career guidance in prison in the swedish treatment of offenders.

Syftet med detta examensarbete Àr att kartlÀgga hur studie- och yrkesvÀglednings-situationen ser ut för intagna pÄ kriminalvÄrdens anstalter, samt synliggöra hur studie- och yrkesvÀgledningen kan utvecklas för att tillgodose intagnas vÀgledningsbehov inom om-rÄdet rehabilitering. Ytterligare ett syfte med arbetet Àr att bidra med ny kunskap dÄ vi inte finner tidigare nationell forskning inom omrÄdet. För att kunna undersöka detta har vi valt en kvalitativ metod dÀr vi har intervjuat befattningshavare och intagna. Resultatet visar hur studie- och yrkesvÀgledningen Àr orga-niserad pÄ kriminalvÄrdens anstalter och vi har funnit gemensamma syften för studie- och yrkesvÀgledning, rehabilitering och kriminalvÄrdens rehabilitering. UtifrÄn resultatet ansÄgs studie- och yrkesvÀgledning som en naturlig del av kriminalvÄrdens rehabilitering. Resultatet pekar Àven pÄ att existerande studie- och yrkesvÀgledning inte uppfyllde de in-tagnas behov.

Grön Rehab - Varför en trÀdgÄrd kan fungera som rehabilitering och hur det gröna kan utformas - : En processbeskrivning

Ett syfte med detta arbete var att belysa och sammanstÀlla befintlig forskning om hur trÀdgÄrd kan pÄverka mÀnniskors hÀlsa. Ett annat syfte var att beskriva hur en trÀdgÄrd kan utformas och anvÀndas som terapi för personer som Àr, eller Àr pÄ vÀg att bli, lÄngtidssjukskrivna pÄ grund av utmattningssyndrom. Genom litteraturstudier har information sökts om hur en trÀdgÄrd kan pÄverka mÀnniskors hÀlsa. Det framkommer att positiva effekter sÄsom ökat vÀlbefinnande, en kÀnsla av trygghet och meningsfullhet kan erhÄllas genom rehabilitering i en trÀdgÄrd. För att trÀdgÄrden ska fungera som rehabilitering behövs en genomtÀnkt utformning dÀr det Àr viktigt att ha kÀnnedom om mÄlgruppen.

Arbetslivsinriktad rehabilitering via arbetsgivarringar - kejsarens nya klÀder eller framgÄngssaga?

Antalet lÄngtidssjukskrivna i samhÀllet har ökat kraftigt under det senaste Ärtiondet och aktuell forskning visar att sannolikheten att komma tillbaka i arbete efter en lÄng sjukskrivning Àr lÄg. Mot bakgrund av detta Àr det av stor vikt, sÄvÀl ur ett samhÀlleligt perspektiv, ur ett organisationsperspektiv som ur ett individperspektiv, att nya vÀgar tillbaka till arbete utforskas. Syftet med föreliggande studie Àr att undersöka lÄngtidssjukskrivnas upplevelser av att komma tillbaka i arbete med hjÀlp av rehabilitering genom en sÄ kallad arbetsgivarring. Mer konkret innebÀr det att undersöka vilken roll respondenterna upplever att arbetsgivarringen haft i deras vÀg tillbaka till arbetslivet. Metodansatsen Àr kvalitativ och elva djupintervjuer har genomförts med personer som genomgÄtt arbetslivsinriktad rehabilitering via en arbetsgivarring.

En strid om verkligheten: rehabilitering av lÄngtidssjukskrivna med mental ohÀlsa i Burlövs Kommun

Denna kvalitativa intervjustudie söker svar pÄ frÄgan hur rehabiliteringsarbetet med kommunalanstÀllda som Àr lÄngtidssjukskrivna pÄ grund av mental ohÀlsa i Burlövs Kommun fungerar. Detta arbete sker i samverkan mellan flera aktörer och studeras dÀrför som ett projekt dÀr de olika aktörerna utgör projektets deltagare. Det empiriska materialet analyseras med hjÀlp av de teoretiska analysverktygen Rationalitet, Verklighet och Makt.Studien visar pÄ brister i rehabiliteringsarbetet som framförallt beror pÄ en ojÀmnlik maktfördelning inom projektet. Arbetsgivarens syn pÄ sjukskrivning, mental ohÀlsa och rehabilitering styr i hög grad projektets början, riktning och slut och flera av de övriga projektdeltagarna upplever dÀrför att deras kunskap och möjligheter att bedriva en god rehabilitering ignoreras. Inte minst gÀller detta de sjukskrivna sjÀlva som kÀnner sig misstrodda, övergivna och pressade i rehabiliteringsarbetet, vilket förvÀrrar och försvÄrar deras aktiva vÀg tillbaka till arbete och lÄngsiktig hÀlsa..

"Det Àr mycket man inte vill minnas" : Upplevelse av kognitiv rehabilitering och livskvalitet samt innebörd av livskvalitet vid stroke

Syftet med denna kvalitativa studie var att beskriva upplevelse och innebörd av begreppen kognitiv rehabilitering och livskvalitet för personer som hade haft stroke. Studien genomfördes med hjÀlp av personliga intervjuer. Fem personer ingick i studien, tre mÀn och tvÄ kvinnor, alla födda pÄ 30-talet utom en man som föddes pÄ 20-talet. Samtliga var gifta. Personerna rekryterades till studien via en sjuksköterska som hade kÀnnedom om lÀmpliga personer som blivit utskrivna en kort tid före studiens början.

Patientens upplevelser av vÄrd och rehabilitering i samband med en höftfraktur : En litteraturstudie

Bakgrunden beskriver att ungefÀr 19 000 personer Ädrar sig en höftfraktur varje Är i Sverige, och Àr en vanligt förekommande skada hos Àldre mÀnniskor. Antalet höftfrakturer kommer sannolikt att öka i takt med att antalet Àldre mÀnniskor ökar i samhÀllet. Sjuksköterskorna behöver kunna sÀtta sig in i patienternas behov och ge en bra omvÄrdnad. Denna patientgrupp Àr ofta utsatt och rehabiliteringen kan bli lÄngvarig. Syftet var att belysa patienternas upplevelser av vÄrd och rehabilitering vid en höftfraktur.

Hur sjÀlvförmÄga pÄverkar mÀns och kvinnors ÄtergÄng till arbetsmarknaden

Syftet med studien var studera och analysera, hur sjÀlvförmÄga pÄverkar mÀns och kvinnors ÄtergÄng till arbetsmarknaden. För att besvara syftet genomfördes en kvantitativ enkÀtstudie och en kvalitativ frÄga om motivation (n=31) personer som Àr i rehabilitering hos en kompletterandeaktör. Resultatet visar pÄ en tendens till skillnader mellan könen, medelvÀrdet skattades högre bland mÀn och korrelationen hos lÀngden av tid hos kompletterande aktör ökade sjÀlvförmÄga hos mÀn. Kategoriseringen formulerades pÄ en beskrivande nivÄ som ett uttryck vad kvinnor och mÀn har för mÄl med rehabiliteringen, och ledde fram till tre teman (1) Arbete (2) HÀlsa (3) Fysik förmÄga och aktivitet Àr viktiga för individer i en rehabilitering. Slutsatsen som framkom: SjÀlvförmÄgans resultat i medelvÀrde har hela tiden visat att mÀn har en tendens till högre vÀrden i sjÀlvförmÄga Àn kvinnor.

EnkÀt som utvÀrderingsinstrument vid rehabilitering av korsbandsopererade hundar

Bakgrund: Korsbandsruptur Àr en vanlig skada bÄde hos mÀnniskor och hundar. I de flesta fall krÀvs operation och eferföljande rehabilitering. Inom veterinÀrmedicinen finns inga standardiserade funktionella tester att tillgÄ vid utvÀrdering efter korsbandsrehabilitering, vilket har efterfrÄgats. Syfte: Syftet med studien har varit att utforma, utveckla och utvÀrdera en enkÀt med ÀndamÄl att fungera som ett utvÀrderingsinstrument i samband med sjukgymnastisk rehabilitering av korsbandsopererade hundar. Metod: EnkÀten har utformats utifrÄn WOMAC Osteoarthritis Index.

Betydelsen av arbetsinriktad rehabilitering för individer med psykiska funktionshinder

Bakgrund: PÄ senare tid har arbete fÄtt en stor betydelse för individer och Àr mer Àn enbart ett försörjningsmedel. Arbetsterapeuten har en central roll för rehabilitering inom psykiatrin eftersom aktivitetsförmÄga Àr avgörande för att en individ ska klara av ett arbete. Arbetsinriktad rehabilitering utgÄr ifrÄn olika modeller med mÄl att frÀmja individens funktioner som krÀvs för att arbeta. Det har gjorts fÄ studier som beskrivit individers upplevelser av arbetsinriktad rehabilitering.Syfte: Syftet med studien var att beskriva betydelsen av den arbetsinriktade rehabiliteringen för individer med psykiska funktionshinder utifrÄn deltagares upplevelser och uppfattningar.Metod: En deskriptiv systematisk litteraturstudie genomfördes med sökning i olika databaser och manuell sökning till ett underlag pÄ 10 vetenskapliga artiklar.Resultat: Resultatet presenteras under 11 olika teman av betydelser som deltagarna beskrev: Avlönat arbete, Delaktighet, HjÀlpsam arbetsroll, Samhörighet, Normalisering, Personlig utveckling, Nya rutiner, Aktivitet, HÀlsa, Betydelsen av stöd, Arbetshinder.Slutsats: Mestadels positiva betydelser av arbetsinriktad rehabilitering kunde ses i resultatet. Betydelse av delaktighet, ökad livskvalité, personlig utveckling och arbetets potential att skapa en strukturerad vardag lyftes fram i resultatet.

Rehabilitering av funktionell fotledsinstabilitet

Funktionell fotledsinstabilitet, FAI, beskrivs som en kÀnsla av att foten ger vika. Vid FAI skadas fotens strukturer och skapar dÄ instabilitet, nedsatt proprioception, styrka och muskelaktivitet. Rehabiliteringen av FAI syftar till att ÄterstÀlla den funktionella stabiliteten. Syfte: Syftet med studien var att granska den vetenskapliga litteraturen avseende effekterna av rehabilitering pÄ funktionell fotledsinstabilitet. Metod: Litteratursökning skedde i fem databaser, och totalt 170 artiklar hittades, varav 12 inkluderades.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->