Sök:

Sökresultat:

1666 Uppsatser om Värdebaserad styrning - Sida 15 av 112

Införsel av visuell styrning och taktad produktion : Skapa medvetenhet bland medarbetare

This master?s thesis was written on the behalf of Saba Frukt och Grönt AB inHelsingborg and is the final part of the Master program in MechanicalEngineering at Halmstad University.The main task was to introduce visual control and increase the rate of concept intwo of the departments of the company. The goal is to come up withimplementation proposals, and if possible to implement one in the near future.The author attacks the problem by using the Six Sigma DMAIC-methodology as itis a clear and structured approach. As a complement Lean-inspired tools are used.After compiling the results from the interviews and benchmarking somesuggestions are made. These are reviewed with stakeholders and a discussion ofhow to go on further was held.

Verksamhetsstyrning inom en offentlig organisation : En fallstudie av styrningens utformning och praktiska tillÀmpning

SammanfattningOffentliga organisationer Àr ofta komplexa vilket innebÀr utmaningar i utformning och genomförande av styrning. Ett flertal internationella studier har publicerats om styrning inom den offentliga sektorn.  Dock behövs ytterligare empiriska studier och teoretisk utveckling för att ge stöd till chefer inom offentlig sektor för att de ska kunna utnyttja resursstyrningens potential.Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur styrning praktiskt tillÀmpas vid valda förvaltningar inom Region Gotland, samt vilken kongruens som finns mellan de olika styrmodeller som anvÀnds.Region Gotland Àr en av mÄnga offentliga organisationer i Sverige som har tillÀmpat NPM-principer. Kundorientering, decentralisering och anvÀndning av styrmodeller utvecklade för det privata nÀringslivet genomsyrar organisationen. Det Àr flera olika former för styrning och ett antal olika styrmodeller tillÀmpas samtidigt. En kombination av olika former av styrning och styrmodeller utgör en styrmix inom organisationen.Empiriska data samlades genom semi-strukturerade intervjuer samt genom analys av Region Gotlands skriftliga styrdokument.

Uppdragstaktik - Ja tack, men inte vid verksamhetsledning

Denna uppsats har haft som huvudsyfte att se om försvarsmaktens centrala ledning anvÀnder sig avuppdragstaktik vid verksamhetsledning, och dÀrmed följer Försvarsmaktens ledningsfilosofi.För att undersöka det förhÄllandet studeras de styrdokument som Àr rÄdande i försvarsmaktenkontra de direktiv som erhÄllits frÄn statsmakten. Vidare genomförs ett antal intervjuer med sÄvÀlförbandschefer som delar av den centrala ledningen för att lÄta dem ge sin bild över situationen, ocheventuellt beskriva hur relationen mellan förband och ledning Àr avseende styrning iförsvarsmakten. Uppsatsen tar sin teoretiska grund i ett antal ledarskapsteoretikers syn pÄ bredstyrning och ledarskap samt förstÄelsens inverkan pÄ organisation och ledarskap. Metoden iuppsatsen Àr kvalitativ vid sÄvÀl textanalys som vid intervjuanalyser.Uppsatsen har efter analys av de styrande dokumenten och intervjuerna utifrÄn uppsatsensfrÄgestÀllningar, givit följande slutsatser pÄ de stÀllda frÄgorna:- Det rÄder inte en balans mellan hur den centrala ledningen utövar sin styrning av förbandenkopplat mot vad som stÄr i försvarsmaktens ledningsfilosofi!- FörhÄllandet mellan förbanden och ledningen Àr spÀnt men dÀr finns en viss strukturellförstÄelse frÄn förbandscheferna för ledningens styrning av förbanden Àven om frustrationenvÀxer sig allt starkare- Felet och dÀrmed huvudorsaken till att situationen Àr som den Àr, beror frÀmst pÄ att det saknasen förstÄelse frÄn ledningen över de styrnings- och ledarskapsproblem som finns inomorganisationen. Och som ovan beskrivs finns en viss förstÄelse frÄn förbanden för ledningenssituation Àven om den inte tycks vara ömsesidig.

Effekter av ny redovisningsmodell pÄ svenska universitet och högskolor. En flerfallsstudie

Redovisningen av de indirekta kostnaderna vid högskolor och universitet har kritiserats av Riksrevisionen och externa finansiÀrer under mÄnga Är. I november 2007 rekommenderade Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) landets universitet och högskolor att införa en ny redovisningsmodell som SUHF hade tagit fram. Flera lÀrosÀten har infört modellen sedan dess. Men hur har det gÄtt?Syftet med denna studie var att ta reda pÄ det och beskriva effekterna av modellen, sÀrskilt med tanke pÄ intern styrning och kontroll.

New Public Management : En förÀndring av offentlig sektors resursanvÀndning

Kritik har riktats mot hur landstingen anvÀnder sina resurser. Kritiken har gjort att landstingen pressats till att förÀndra sin styrning. Studien undersöker utifrÄn ett New Public Management perspektiv vilka ÄtgÀrder landstingen har vidtagit gÀllande vÄrdens inköpsprocess för att möta de ökade kraven. Studien sammanlÀnkar teorier om stordriftsfördelar med New Public Management för att undersöka om landstingets resursanvÀndning kan pÄverkas genom gemensam upphandling. Den empiriska studien bygger pÄ intervjuer frÄn tvÄ olika landsting.

Generellt mÀt- och styrsystem

Examensarbetets syfte var att skapa ett generellt mÀt- och styrsystem som Àr möjligt att fjÀrrstyra över Internet. Systemet bestÄr av en kontrolldator och ett antal separata moduler, vilka var och en realiserar nÄgon typ av mÀt- eller styrfunktion. AnvÀndningsomrÄdet för ett sÄdant system Àr brett; det kan exempelvis anvÀndas inom automation av bostÀder, för process-övervakning och styrning inom tillverkningsindustrin, eller inom under-hÄllningsbranschen.Eftersom ett fullt utbyggt system kan bestÄ av ett drygt 100-tal olika mo-duler, Àr det hÀr examensarbetet av praktiska skÀl begrÀnsat till att rea-lisera en handfull av dessa. DÄ systemet Àr enkelt att skala upp, Àr den be-grÀnsningen i antalet realiserade moduler i prototypsystemet inget som pÄverkar de erhÄllna resultaten. Exempel pÄ storheter som kan övervakas Àr temperatur, avstÄnd, lufttryck och ljusstyrka.

FörÀndrat fokus i ekonomistyrningen ? hur pÄverkas den enskilde revisorn?: en kvantitativ studie i revisionsbranschen

PÄ senare tid har inriktningen pÄ ekonomistyrningen i revisionsbranschen förÀndrats frÄn att vara baserat pÄ traditionell prestationsmÀtning, sÄsom tidsbudgetstyrning och styrning medelst deadlines, till att nu innefatta fler dimensioner. Den stora anledningen dÀrtill Àr att det i det nÀrmaste Àr omöjligt att mÀta kvaliteten pÄ en revision. FörÀndringen har till stor del skett inifrÄn branschen, frÄn byrÄerna och branschens rÄdgivande organ, men Àven genom att lagstiftningen gjorts mer omfattande. Ett flertal undersökningar visar att mer och mer vikt inom ekonomistyrningen i branschen lÀggs vid de mjukare dimensionerna, Àven om de traditionella prestationsinriktade ekonomi-styrningsdimensionerna Àndock upplevts dominera. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur revisorer upplever sig vara styrda utifrÄn en strategisk styrmix, vilket Àr benÀmningen pÄ en bredare styrning som innefattar fler dimensioner.

FörĂ€ndrat fokus i ekonomistyrningen – hur pĂ„verkas den enskilde revisorn?: en kvantitativ studie i revisionsbranschen

PÄ senare tid har inriktningen pÄ ekonomistyrningen i revisionsbranschen förÀndrats frÄn att vara baserat pÄ traditionell prestationsmÀtning, sÄsom tidsbudgetstyrning och styrning medelst deadlines, till att nu innefatta fler dimensioner. Den stora anledningen dÀrtill Àr att det i det nÀrmaste Àr omöjligt att mÀta kvaliteten pÄ en revision. FörÀndringen har till stor del skett inifrÄn branschen, frÄn byrÄerna och branschens rÄdgivande organ, men Àven genom att lagstiftningen gjorts mer omfattande. Ett flertal undersökningar visar att mer och mer vikt inom ekonomistyrningen i branschen lÀggs vid de mjukare dimensionerna, Àven om de traditionella prestationsinriktade ekonomi-styrningsdimensionerna Àndock upplevts dominera. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur revisorer upplever sig vara styrda utifrÄn en strategisk styrmix, vilket Àr benÀmningen pÄ en bredare styrning som innefattar fler dimensioner.

Ekonomisk Styrning : En studie av Sveriges storbanker

Bakgrund: Betydelsen av en vÀlfungerande bankverksamhet, och dÀrmed Àven den ekonomiska styrningen dÀri, torde blivit allt större pÄ grund av den accelererande globalisering som idag sköljer över vÄrt samhÀlle. Det faktum att de undersökta bankerna verkar pÄ samma area med likvÀrdiga produkter Àr Àven det av stort intresse betrÀffande homogeniteten i den ekonomiska styrningen. Syfte: Syftet med uppsatsen Àr att analysera Sveriges storbankers centrala ekonomiska styrning i form av graden av decentralisering, anvÀndandet av budget samt valet av nyckeltal. Rapportförfattarna söker Àven analysera likheter och skillnader i dessa styrsystem dÄ detta torde vara intressant eftersom de alla tillhandahÄller liknande tjÀnster pÄ en relativt mogen marknad. Genomförande: Det empiriska materialet bestÄr till lejonparten av intervjuer med nyckelpersoner inom de svenska storbankerna (FöreningsSparbanken, Handelsbanken, Nordea och SEB).

Energiövervakning och styrning av snarta hem

EnergimÀtning och övervakning kan bidra till minskad energiförbrukning genom att hjÀlpa en anvÀndare att ta beslut över energianvÀndandet. Valet av examensarbete gjordes p.g.a. behovet att ge anvÀndarna möjlighet att pÄverka sin energiförbrukning och övervaka sina elprodukter. Ett koncept togs fram dÀr toppvÀrden pÄ spÀnning och ström, effektfaktor, spÀnning-ens vÄgform, aktiv, reaktiv och skenbar effekt mÀttes. Samtliga vÀrden skickades till en server som lagrade informationen och innehöll en hem-sida för presentation.

Det organisatoriska sammanhanget ur ett processorienterat perspektiv - en fallstudie av ekonomistyrningen pÄ Sydkraft NÀt AB

Syftet Àr att beskriva och utreda hur processorientering och styrning förhÄller sig till varandra för att analysera hur processorientering kan bidra till en bÀttre ekonomistyrning i företag i energibranschen. All ekonomistyrning innefattar att sÀnda signaler genom organisationen. I en processorienterad organisation berör dessa signalerna förmÄgan att förstÄ processerna, för att möjliggöra en kontinuerlig förbÀttring av dessa. För att möjliggöra förstÄelsen krÀvs att organisationens strukturer och system Àr anpassade efter processorienteringen. Vi har i detta avseende bl.a.

Ekonomistyrning med affÀrssystem

SYFTE: Syftet med denna uppsats Àr att beskriva och analysera tvÄ företags erfarenheter av affÀrssystem, samt dess pÄverkan pÄ den ekonomiska styrningen. METOD: Vi har utgÄtt frÄn en kvalitativ metod bestÄende av intervjuer med nyckelpersoner i de bÄda företagen och litteraturstudier i de omrÄden vi behandlar i uppsatsen. Vi har behandlat implementeringen av affÀrssystem samt systemens pÄverkan pÄ företagens styrning, finansiella rapportering, budgetering och kalkylering. RESULTAT: VÄr slutsats Àr att företag kan vÀlja vilken roll affÀrssystem kan ha med avseende pÄ ekonomisk styrning. Valet av roll avgör huruvida företaget mÄste anpassas till affÀrssystemet eller vice versa.

PrissÀttning och styrning i företag med immateriella produkter pÄ marknader med begrÀnsad konkurrens: en fallstudie av betal-TV branschen

Företagens definition pÄ framgÄng kan variera. Det Àr ÀndÄ rimligt att anta att vinstdrivande företag har som mÄl att nÄ sÄ hög lönsamhet som möjligt, sett över dess livstid. Medlen för att nÄ mÄlet varierar dock. Hur som helst krÀvs en effektiv styrning för att leda företagen mot deras övergripande mÄl. PrissÀttning Àr ett av de viktigaste besluten i styrningen av företag.

Den komplexa styrningen : En studie om styrning vid Linköpings Universitet

Bakgrund och problem: Det finns mycket litteratur skrivet kring styrning i privat verksamhet, dock glöms den offentliga sektorn ofta bort, trots att styrning krÀvs Àven i dessa verksamheter. I denna studie kommer att fokuseras kring styrning i den offentliga sektorn och nÀrmare bestÀmt i den akademiska vÀrlden. AnstÀllda inom akademin vÀrderar ofta friheten att sjÀlva kunna organisera sitt arbete högt, vilken kan hÀmmas av de finansiella begrÀnsningar som dessa organisationer innehar. HÀr har strategin en viktig uppgift i att visa för de anstÀllda i vilken riktning de ska strÀva och fÄ dem att fokusera pÄ rÀtt saker. Vi ser att de finansiella begrÀnsningarna kan hÀmma de anstÀlldas frihet och pÄ sÄ vis pÄverka motivationen negativt.

Ämnesövergripande undervisning : NĂ„gra röster om sex och samlevnad i en gymnasieskola

Syftet med arbetet var att med hjÀlp av en kvalitativ analys av intervjuer genomförda pÄ en medelstor svensk gymnasieskola undersöka hur personalen uppfattar att sex- och samlevnadsundervisningen ser ut pÄ skolan samt vilka möjligheter som finns för utveckling av arbetet. Sex och samlevnadsundervisningen fungerar hÀr som ett exempel av den Àmnesövergripande undervisningen och framför allt den Àmnesövergripande undervisning som ligger under rektors ansvar. Tre lÀrare, tvÄ rektorer samt skolsköterskan intervjuades i vardera ungefÀr en timme. Resultaten visar att det finns en klar sex och samlevnadsundervisning pÄ skolan men att styrning och utvÀrdering av arbetet Àr bristfÀllig. Det finns ett behov av att styra upp och ta tillvara de resurser som existerar pÄ skolan.

<- FöregÄende sida 15 NÀsta sida ->