Sök:

Sökresultat:

187 Uppsatser om Utdelning - Sida 2 av 13

Lundinreglerna slopas : Vilka konsekvenser kan förväntas?

Syftet med Lundinreglerna, som trädde i kraft år 1966, var att förhindra kringgående av dubbelbeskattningens andra led, genom ett utnyttjande av huvudregeln om skattefri Utdelning på näringsbetingad andel. Bestämmelserna har dock kritiserats sedan Inkomstskattelagen infördes, då utrymmet för ett sådant kringgående försvann. Syftet med Lundinreglerna har därmed urholkats och därför föreslås nu ett slopande.Förslaget har uppstått som en följd av två nyligen avgjorda domar. Transaktionerna i de båda fallen omfattades egentligen av Lundinreglerna, men med anledning av att det ena fallet var ett internationellt fall, skulle en tillämpning av Lundinreglerna i det fallet strida mot EU-rätten. De olika utfallen medförde därmed ett åsidosättande av likhetsprincipen.Konsekvenserna av att Lundinreglerna slopas är främst att rätten till skattefri Utdelning på näringsbetingad inte längre riskeras genom inskränkande bestämmelser.

Hur påverkar utdelningar företagsvärde? : en kvantitativ studie av utdelningsfrekvenser på Nasdaq och New York Stock Exchange

Utdelningar är ett relativt välkänt och utforskat område men ingen accepterad förklaring till dess påverkan på företagsvärde finns och tidigare studier tyder på att forskare till stor del har kommit fram till olika resultat. Men forskning kring Utdelningsfrekvensernas betydelse och dess påverkan på företagsvärde är begränsad vilket leder oss in på ett område som är relativt outforskat. Syftet med detta arbete är att kvantitativt undersöka om Utdelningsfrekvenserna påverkar ett företagsvärde.Undersökningen baseras på de två amerikanska listorna Nasdaq och New York StockExchange. För att göra studien så aktuell som möjligt grundar sig undersökningen på observationer mellan 2009 och 2013 och innehåller totalt 11 144 observationer. Bolag på den amerikanska marknaden använder sig av främst fyra Utdelningsfrekenser: årliga,halvårsvis, kvartalsvis eller månadsvis.

Marknadsföring av p-piller : En studie om relationerna mellan läkemedelsföretag, förskrivare och konsumenter

I denna uppsats undersöks huruvida det finns en anledning att ifrågasätta fördelarna med den relativt nya, men alltmer populära metoden att genom aktieåterköp överföra överskottslikvid från företag till delägare. Uppsatsen utgår från aktieägare med en längre placeringshorisont. Därför väljer författarna att undersöka de eventuella fördelar metoden medför för dessa intressenter, genom att jämföra avkastningen hos företag som tillämpar aktieåterköp, med företag som valt att endast hålla sig till den traditionella metoden, Utdelning. Femton företag utvalda från OMX lista som utför återköp av aktier har matchats med närmaste konkurrent inom samma bransch som istället ger Utdelning. Därefter har den genomsnittliga avkastningen beräknats under åren 2005-2007.

Påverkar de internationella redovisningsreglerna koncernernas resultat och moderföretagens utdelningsbara belopp, faktiska utdelning eller utdelningspolicy?

Syftet är att undersöka om regelverket enligt IFRS har påverkat koncernernas resultat. Vidare undersöker vi om dessa regler i samband med nya regler i ABL påverkat moderföretagens Utdelningsbara medel, faktiska Utdelning eller Utdelningspolicy.Arbetet har en positivistisk prägel och utformningen är deskriptiv. Vi har en deduktiv ansats. Vi har genomfört en kvalitativ studie med öppna, semistrukturerade intervjuer med åtta företag och två revisionsbyråer. Samtliga av oss valda företag följer de internationella reglerna.

Återköp av egna aktier : En jämförande studie av utskiftningsmetod bland svenska Mid Cap och Large Cap bolag mellan åren 2005-2007

I denna uppsats undersöks huruvida det finns en anledning att ifrågasätta fördelarna med den relativt nya, men alltmer populära metoden att genom aktieåterköp överföra överskottslikvid från företag till delägare. Uppsatsen utgår från aktieägare med en längre placeringshorisont. Därför väljer författarna att undersöka de eventuella fördelar metoden medför för dessa intressenter, genom att jämföra avkastningen hos företag som tillämpar aktieåterköp, med företag som valt att endast hålla sig till den traditionella metoden, Utdelning. Femton företag utvalda från OMX lista som utför återköp av aktier har matchats med närmaste konkurrent inom samma bransch som istället ger Utdelning. Därefter har den genomsnittliga avkastningen beräknats under åren 2005-2007.

Ungdomars sexualitet ? professionellas resonemang kring utdelning och förskrivning av preventivmedel till personer under 15 år

Uppsatsens syfte var att undersöka hur professionella på ungdomsmottagningen resonerade och reflekterade kring Utdelning och förskrivning av preventivmedel till personer under 15 år. Syftet bröts ner i följande tre frågeställningar; 1). Upple-ver personalen på ungdomsmottagningen några specifika dilemman i samband med Utdelning och förskrivning av preventivmedel till personer under 15 år, och hur beskrivs i så fall dessa? 2). Är frågor som rör ungdomars kön, kultur, sexualitet och sexuella orientering av betydelse i personalens resonemang angående ut-delning och förskrivning av preventivmedel till personer under 15 år, och i så fall på vilket sätt? 3).

Signalerar utdelningsförändringar framtida vinstförändringar?

Problem:Det finns flera teorier kring olika Utdelningsstrategier. Vad forskare inte är eniga om är huruvida företagsledningar använder Utdelningsförändringar för att minska informationsasymmetrin mellan ledningen och ägarna genom att informera något om företagets framtida vinst, och i så fall vad dessa signaler säger. Syfte:Studiens syfte är att undersöka huruvida det finns något samband mellan svenska företags Utdelningsförändringar och framtida icke-förväntade vinster. Metod:Via trendlinjeskattning beräknar vi företagens förväntade vinster ett och två år efter det att de förändrar sin Utdelning. Den faktiska vinsten för respektive år jämförs med den framräknade förväntade.

realisation och utdelning av sakvärden

Executive summary Titel Realisation och Utdelning av sakvärden Författare Claes Mårtensson, Magnus Nilsson Handledare Michael Thorstensson Problem En Utdelning skall rymmas inom det fria egna kapitalet. Beroende på Utdelningens disposition behandlas Utdelningar på olika sätt. Med anledning av domslutet i NJA 1995 s. 742 skall värdering av sakUtdelning ske till bokförda värdet. Detta medför att en fastighet vars bokförda värde är 100 kkr.

Fundamental indexering - fundamentalt rätt?? : En studie av den svenska aktiemarknaden

I denna undersökning konstrueras fundamentala aktieindex med aktier innefattade av indexetStockholm OMX30 under perioden 1999-04-01 till och med 2009-03-31. Dels konstruerasenskilda index där indexeringen sker efter faktorerna bokvärde, Utdelning, försäljning, resultat,kassaflöde och antal anställda, dels ett index där faktorerna sammanvägs. Detta för att undersökahuruvida fundamentala index bättre speglar företags fundamentala värde och därmed genererarhögre riskjusterad avkastning i förhållande till ett marknadsvägt referensindex. De enskildaindexen bokvärde, Utdelning, försäljning, antal anställda samt det sammanvägda indexet visarhögre riskjusterad avkastning än referensindexet. Kassaflödes- och resultatindexet presterardäremot markant sämre än referensindexet.

Informationsinnehållet i market-to-book : En studie om hur Signalhypotesen kan förklara företags val mellan utdelning och återköp

Återköp utgör en stigande andel av företags Utdelningspolitik. Enligt von Eije och Megginson (2008) är market-to-book ett nyckeltal som influerar Utdelningspolitiken. Denna studie undersöker hur market-to-book påverkar valet mellan Utdelning och återköp. Signalhypotesen används för att förklara hur market-to-book kan sända signaler om under- eller övervärdering av företag och på så vis förklara detta val. Studiens resultat visar att det inte finns något samband mellan market-to-book och hur företag resonerar kring sin Utdelningspolitik.

Företags utdelning och dess påverkan på framtida vinsttillväxt

En studie på svenska företag listade på svenska Large Cap-listan..

Svensk obeståndsrätt : Hur effektiv är den?

Uppsatsen undersöker vad som sker med företag som kommer på obestånd och där lagarna tar vid där företagaren inte själv kan lösa problemen. Enligt den undersökning som genomförts visas att borgenärerna får mycket liten Utdelning, kostnaderna är för höga och att hanteringen tar för lång tid..

Utdelningspolicy - en studie av den svenska marknaden

Uppsatsens syfte är att använda sig av befintlig teori kring Utdelningspolicy och applicera denna på den svenska marknaden för att försöka förklara direktavkastningsnivåer för företag som gav Utdelning på den svenska marknaden mellan 1992-2002. En kvantitativ metod i form av multipel OLS-regression har använts för att förklara direktavkastningen (beroende variabel) med hjälp av tio olika oberoende variabler. 41 stycken företag undersöks 1992, 47 stycken för 1997 och 51 stycken för 2002. Det genomförs även ett test för att säkerställa huruvida det har skett signifikanta effektförändringar av koefficienterna mellan undersökningsåren. Statistiska tester genomförs också på resultaten.

Motivering av vinstutdelning : Hur motiverar icke börsnoterade koncerner sin vinstutdelning

Bakgrund: När ett bolag ska göra en vinstUtdelning efter ett avslutat verksamhetsår, måste styrelsen enligt nya bestämmelser motivera vinstUtdelningen. Vid motivering av vinstUtdelning skall styrelsen ta hänsyn till bolagets ekonomiska ställning och göra en prövning enligt försiktighetsregeln. VinstUtdelningen får endast genomföras om den uppfyller kravet på försvarlighet.Syfte: Syftet med denna uppsats är att undersöka hur icke börsnoterade koncerners moderbolag motiverar sin vinstUtdelning enligt den nya ABL. Vi kommer även att granska hur revisorer upplever att icke börsnoterade koncerner följer de nya lagregleringarna.Nyckelord: Beloppsspärr, försiktighetsregeln, motivering av vinstUtdelning, upplysningsplikt, Utdelning, vinstUtdelning och värdeöverföring.Metod: För att besvara problemformuleringarna valde vi att använda en både kvantitativ och kvalitativ metod. Årsredovisningar i elektronisk form granskades samt så genomfördes det intervjuer med revisorer.Teori: I uppsatsen har vi använt oss utav intressentmodellen och agentteorin.Slutsatser: Efter genomförd undersökning kom vi fram till att den vanligaste motiveringen av vinstUtdelningen är nyckeltal.

Överavkastning genom utdelning

Syftet med uppsatsen är att empiriskt undersöka ifall det är möjligt att göra en överavkastning, genom att konstruera tre olika Utdelningsbaserade handels-strategier. Den första handelsstrategin innebär att de företagen med den högsta direktavkastningen köpes och de med den lägsta blankas. Den andra handelsstrategin innebär att de företag med den största positiva Utdelningsförändringen köpes och de företag, vilka har den största Utdelningsminskningen, blankas. Den tredje handelsstrategin innebär att de företagen med den högsta Utdelningsnivån köpes och de med den lägsta blankas. MetodEn eventstudie utförs med deduktiv ansats och kvantitativ metod.

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->