Sök:

Ungdomars sexualitet ? professionellas resonemang kring utdelning och förskrivning av preventivmedel till personer under 15 år


Uppsatsens syfte var att undersöka hur professionella på ungdomsmottagningen resonerade och reflekterade kring utdelning och förskrivning av preventivmedel till personer under 15 år. Syftet bröts ner i följande tre frågeställningar; 1). Upple-ver personalen på ungdomsmottagningen några specifika dilemman i samband med utdelning och förskrivning av preventivmedel till personer under 15 år, och hur beskrivs i så fall dessa? 2). Är frågor som rör ungdomars kön, kultur, sexualitet och sexuella orientering av betydelse i personalens resonemang angående ut-delning och förskrivning av preventivmedel till personer under 15 år, och i så fall på vilket sätt? 3). Har lagstiftningen någon betydelse i personalens resonemang kring utdelning och förskrivning av preventivmedel till personer under 15 år, och i så fall på vilket sätt? Undersökningens resultat var inte tänkt att vara generaliser-bart, utan avsåg att exemplifiera professionellas resonemang angående utdelning och förskrivning av preventivmedel till personer under 15 år.Uppsatsen gjordes utifrån en kvalitativ metod, där vi genomförde sju semistruktu-rerade intervjuer med kuratorer och barnmorskor på ungdomsmottagningar be-lägna i Västsverige. Uppsatsen gjordes med en abduktiv ansats, där vi växlade mellan teori och empiri. Resultaten visade på att personalen upplever dilemman när och om föräldrar ska kontaktas i samband med förskrivning av preventivmedel till personer under 15 år. Ett annat dilemma var personalens upplevelse av att vidmakthålla föreställningen om tjejers ansvar för preventivmedel. Personalen framhöll att det finns en ökad risk inom målgruppen att utsätta sig för sexuella risker. Vad gäller sexuell orientering visade resultatet att majoriteten av informan-terna har ett heteronormativt resonemang och förhållningssätt. Resultatet visade att samtliga informanter arbetar utifrån föräldrabalken i något avseende, vid för-skrivning av preventivmedel till personer under 15 år har vissa ungdomsmottag-ningar en rutin att alltid kontakta föräldrar medan vissa ungdomsmottagningar inte kontaktar föräldrar om det inte finns någon oro kring ungdomen. Sexualbrottsla-gen är en annan lag som personalen tar hänsyn till i sitt arbete, de upplever dock att den nya lagen är oklar och personalen tolkar lagen på olika sätt.

Författare

Louise Thörnqvist Linda Vestman

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..