
Sökresultat:
10059 Uppsatser om Upplevelser - Sida 21 av 671
Personers upplevelser av livet efter en hjärtinfarkt: En litteraturstudie
Att ha genomgått en hjärtinfarkt kan väcka många olika känslor så som chock, rädsla, osäkerhet och känsla av att kroppen aldrig kommer att bli densamma. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva personers Upplevelser av livet efter en hjärtinfarkt. I litteraturstudien analyserades 17 studier med en kvalitativ innehållsanalys och med en manifest ansats. Analysen resulterade i fyra kategorier. I resultatet framkom att kroppen kändes förändrad på många sätt och personerna var tvungna att genomföra livsstilsförändringar till följd av hjärtinfarkten.
Äldre människors upplevelser av ensamhet : En intervjustudie
Antalet äldre människor i Sverige ökar. Ensamhet förekommer främst hos äldre och påverkar deras livskvalité. Det är viktigt att ha kunskap om äldre människors Upplevelser av ensamhet för att kunna främja hälsa och välbefinnande. Syftet med denna studie är att belysa äldre människors Upplevelser av ensamhet.En kvalitativ analysmetod vilket består av tre faser helhet-delar-helhet användes för att analysera data och datainsamling skedde genom intervjuer med nio äldre människor över 65 år. Intervjuerna spelades in på band och transkriberades.
Finns det enhetsrötter i svenska priser? : en jämförande tidsserieanalys av PPI och KPI
Via semantisk analys har förekomst och variation av KRAFTmetaforer i två olika typer av texter jämförts. Hypotesen är att kognitiva neurala nätverk som ansvarar för den abstrakta tanken är tätt sammanbundna med kognitiva neurala nätverk som representerar känsloerfarenhet baserat på sensoriska Upplevelser. Analysen utfördes på två olika typer av texter. Resultatet visar på signifikant skillnad i förekomsten av antalet metaforer i de olika texterna. Ett antagande för undersökningen var att självbiografiska texter är mer förankrade i känsloerfarenhet baserat på sensoriska Upplevelser än vad argumenterande texter är.
Allas rätt till lika bemötande i vården : en allmän litteraturöversikt om homosexuella personers upplevelser i vården
Bakgrund: Rättigheterna för homosexuella personer har på senare år förbättrats, men inom vården förekommer fortfarande heteronormativa antaganden.Syfte: Belysa homosexuella personers Upplevelser av mötet med vården.Metod: Allmän litteraturstudie. Nio vetenskapliga artiklar av kvalitativ karaktär analyserades.Resultat: Det framkom både positiva och negativa Upplevelser i mötet med vården. Resultatet presenteras i de två huvudkategorierna ?Diskriminering och stigma? och ?Respekt?.Slutsats: För att fler ska få en positiv upplevelse i mötet med vården är det viktigt att som sjuksköterska vara öppen för olika familjekonstellationer och inte göra heteronormativa antaganden..
Vid mötet och i omvårdnaden av patienter med HIV/Aids : Sjuksköterskor och sjuksköterskestudenters upplevelser och attityder
Bakgrund: Sjuksköterskestudenten och sjuksköterskan möter människor i kris eller oro, människor som får allvariga besked om till exempel HIV/Aids. Dessa möten kräver flexibilitet, förmåga till empati och kommunikation av sjuksköterskan. Omvårdnaden innefattar de fysiska, psykiska, kulturella, andliga och sociala behoven hos patienten. Genom att tillgodose dessa behov arbetar sjuksköterskor för att ge bästa tänkbara livskvalitet. Syfte: Syftet var att beskriva sjuksköterskors och sjuksköterskestudenters Upplevelser och attityder vid mötet och i omvårdnad av patienter med HIV/Aids.
Patienters upplevelser vid postoperativ smärta
Bakgrund: Bristfällig postoperativ smärtlindring är ett stort problem på många
vårdavdelningar. Patienter fortsätter att uppleva obehag och smärta efter
operation trots att utvecklingen i postoperativ smärtbehandling har gått
framåt. Syfte: Syftet med studien var att belysa patienters Upplevelser vid
postoperativ smärta. Metod: Litteraturstudien byggde på sju artiklar, alla med
kvalitativ forskningsansats. Studierna granskades och analyserades efter
Malteruds (1998) analysprocess, med avsikt att komma fram till olika teman.
Omvårdnad vid livets slutskede : Sjuksköterskors upplevelser
Årligen avlider ca 92 000 personer i Sverige av dessa avlider ca 35 % på sjukhus eller på annan institution. Arbetet som sjuksköterska inom palliativ vård innebär nära kontakt med döden och insikten om sin egen dödlighet. Palliativ vård inriktar sig på att förbättra eller upprätthålla den sjukes livskvalitet men verkar inte för att vare sig påskynda eller fördröja döden. Syftet med denna litteratur studie var att belysa sjuksköterskans Upplevelser av att vårda en patient i livets slutskede. Arbetet utfördes som en litteraturstudie där 16 vetenskapliga artiklar granskades.
HBTQ-personers upplevelser av vårdmötet
Homo- och bisexuella, transpersoner och queerpersoner (HBTQ) har historiskt sett stigmatiserats och negligerats både globalt och i Sverige nationellt. Individer som inte tillräknats heteronormativet har diskriminerats av samhället generellt, men även inom sjukvård och forskning. Ett resultat av heteronormen är att andra sexuella läggningar och könsidentiteter blir betraktade som onormala. I omvårdnadsarbetet möter allmänsjuksköterskan personer som tillhör HBTQ- gruppen i sitt dagliga arbete, och har därmed ett behov av kunskaper i bemötandet av denna patientgrupp. Syftet med denna studie är att undersöka Upplevelser som HBTQ-personer haft i samband med kontakt med hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige.
Det är bra att de låter : En undersökning om förskollärares upplevelser av barns spontana musicerande i förskolan
I följande studie är syftet att bilda kunskap om förskollärares Upplevelser av barns spontana musicerande i förskolan. Hur beskriver förskollärare sina Upplevelser av barns spontana musicerande och hur upplever de sin roll i detta?Detta har undersökts med hjälp av intervjuer. Intervjuerna genomfördes med utbildade förskollärare som arbetar inom förskola. Den teoretiska utgångspunkten i studien är fenomenologisk, vilket innebär att vi vill försöka förstå barns spontana musicerande utifrån förskollärarnas perspektiv.
En fenomenografisk studie av fem kvinnors upplevelser av sin beroendeproblematik
Denna masteruppsats handlar om fem kvinnors Upplevelser av sin beroendeproblematik av alkohol, läkemedel och narkotika. Dessa kvinnor har fullföljt en behandling på ett 12-stegsbehandlingshem enbart för kvinnor. Studien innehåller en fenomenografisk forskningsansats och resultatet bygger på kvalitativa intervjuer. Studiens frågeställningar: 1. Vilka uppfattningar har kvinnorna om barndom, uppväxt och beroendeproblematik? 2.
Att vara närstående till någon som insjuknat i stroke - En litteraturstudie om närståendes upplevelser i kontakt med vården och i hemmet
Bakgrund Stroke är en sjukdom som inte bara drabbar den sjuke utan det drabbar
även i stor utsträckning de närstående. För att kunna möta de närståendes behov
är det viktigt att sjuksköterskan har förståelse för deras situation och
Upplevelser. Syfte Att beskriva de Upplevelser som närstående till personer med
stroke har i kontakt med vården och i hemmet.
Metod Studien är en litteraturstudie som baserats på kvalitativa vetenskapliga
artiklar, vilka analyserades med hjälp av en manifest kvalitativ
innehållsanalys inspirerad av Graneheim och Lundman (2003).
Resultat Närstående till personer som drabbats av stroke upplevde brister när
det gäller information och stöd från sjukvården och de upplevde även ensamhet
och isolering, att de hade lite tid för sig själva samt att de kände oro och
osäkerhet inför framtiden.
Slutsatser Vårdpersonal kan med rätt kunskap hjälpa de närstående att få den
kunskap och det stöd de upplever att de behöver..
En intervjustudie om sjuksköterskors upplevelser av teamarbete på en akutmottagning
Pre-workout (PWO) is one, fast-growing, supplement on the market that promise fat burning, bigger muscels and energy and by buying these expensive supplements, you can get your dreambody faster than others. This study is mainly about researching why people use PWO and what experiences they have about using these supplements. By using a qualitative method I have found out that the participants mainly uses PWO to get energy and focus. This study also shows that my participants thinks that there is a difference in energy between using and not using PWO..
Inflytande genom deliberativa samtal Elevers och lärares upplevelser av inflytande och delaktighet
Undersökning av elevers och lärares Upplevelser av möjligheter till inflytande i sin skolsituation. Undersökning av det deliberativa samtalets möjliga funktion för inflytande i skolan..
Vi kan inte bli biologiska föräldrar - Upplevelser av ofrivillig barnlöshet
Av de människor i fertil ålder som bor tillsammans och/eller är gifta, har 10-15 procent infertilitetsproblematik. Tidigare studier visar att ofrivillig barnlöshet kan leda till en livskris. Det finns olika orsaker till ofrivillig barnlöshet hos man respektive kvinna och behandling utgår ifrån orsaken. Ett besked om ofrivillig barnlöshet kan innebära stora förändringar i en parrelation och syftet med studien är att belysa pars Upplevelser av att vara ofrivilligt barnlös. Författarna valde att använda kvalitativ innehållsanalys, genom att studera självbiografer, med anledning av att Upplevelser är subjektiva och författarna ville komma så nära verkligheten som möjligt.
PBL som didaktisk metod i vuxenutbildning - Tutorers upplevelser
Syftet med arbetet har varit att belysa PBL som didaktisk metod genom att undersöka hur
tutorer upplever denna. Jag har genomfört åtta semistrukturerade intervjuer med tutorer vid läkarutbildningen i Lund. Sammanfattningsvis pekar resultatet av min undersökning på att PBL-metoden är en lämplig didaktisk metod på läkarutbildningen i Lund. De flesta tutorer tycker också att studenterna är positivt inställda till metoden och att de tar ett stort ansvar för
sitt lärande. Gruppdynamiken och grupprocessen har mycket stor inverkan och betydelse för PBL-arbetet och den sociala processen spelar en framträdande roll för tutorernas positiva Upplevelser av sin yrkesroll.