
Sökresultat:
3506 Uppsatser om Ungdomar - Sida 5 av 234
Den sociala skolan : En fenomenologisk studie om hur ungdomar i behandling har upplevt sin skolgång
Denna uppsats söker hur Ungdomar som befinner sig i behandling har upplevt sin skolgång. Sju kvalitativa intervjuer med Ungdomar som befinner sig i eller har avslutat sin behandling för droger och/eller kriminalitet utgör grunden för uppsatsen. Metoden som valts är fenomenologi för att kunna fånga essensen i Ungdomarnas berättelser. Den tidigare forskningen visade att Ungdomar som använder sig av droger är benägna till att avsluta sin skolgång i förtid. Genom intervjuerna har fem olika teman kunnat urskiljas: upplevelse, närvaro, intresse av att inhämta kunskap, rollen i skolan och förmågan att hålla sig till skolans regler.
Slang på villovägar : Slangbruk hos ungdomar på mindre orter och i större städer
Denna uppsats behandlar skillnader och likheter i slangbruk mellan Ungdomar på mindre orter på landsbygden i Småland och Ungdomar i de större städerna Uppsala och Malmö, dels gällande användningen av äldre slangord, dels gällande nya lånord från ?miljonsvenskan?. Forskningen på slang är i dag främst fokuserad på Ungdomar från invandrartäta områden men det förekommer även andra undersökningar av Ungdomars slangordförråd. Resultaten i denna uppsats har framkommit genom en enkätundersökning där 198 informanter i årskurs 9 på de olika platserna deltagit. De äldre slangorden är tagna från den främsta forskaren på området, Ulla-Britt Kotsinas, undersökningar som är publicerade i En bok om slang, typ (Kotsinas 2003), och de nya lånorden är bland annat tagna från debatten om ?miljonsvenskan?.
?Det går bara in genom ena örat och ut genom det andra? En kvalitativ studie om hur man kan nå fram till och beröra ungdomar i Sverige i det HIV-preventiva arbetet.
Folkhälsovetenskapligt program.
Bemötande av ungdomar med direkt självskadebeteende inom somatisk vård.
Bakgrund: Direkt självskadebeteende är ett globalt växande problem bland
Ungdomar och i synnerhet bland unga tjejer. Direkt självskadebeteende innebär
när en person fysiskt skadar sig själv framför allt genom skära sig. Det finns
flera bakomliggande faktorer till varför Ungdomar utför sådana kraftfulla
handlingar. I Sverige finns idag bara en begränsad kartläggning på hur vanligt
detta beteende är och misstankar finns om att mörkertalet är stort. Syfte: Att
belysa hälso- och sjukvårdspersonalens upplevelser av bemötande med Ungdomar
med direkt självskadebeteende inom somatisk vård.
Hur kan primärvården identifiera ungdomar med depression? : en litteraturstudie
Barn som lider av depression är ovanligt men i tonåren ökar sjukdomen markant. Primärvården blir ofta den första vårdkontakten. Vårdpersonal inom primärvården känner inte alltid till symtomen för depression hos Ungdomar. Om tonåringar inte får hjälp med sin depression kan det leda till sämre livskvalitet och försämrad prestation i skolan. Syftet med studien är att undersöka hur primärvården kan identifiera depression hos Ungdomar.
?Arbetslöshet är för mig någonting negativt, ett samhällsproblem. Alla bör ha möjlighet att få jobba?. : - En studie om hur tre ungdomar upplever sin arbetslöshet.
SAMMANFATTNING: Den rådande lågkonjunkturen påverkar Ungdomars arbetsmöjligheter negativt. Studien är avgränsad till Ungdomar mellan 18-24 år med en halvstrukturerad intervjuform. Syftet med detta arbete var att med hjälp av meningskategorisering kunna tolka arbetslösa Ungdomarnas upplevelser kring sin arbetslöshet från den insamlade datan. Studien är alltså kvalitativ och har genomförts med tre arbetslösa Ungdomar i form av dagboksskrivande i tio dagar och ett kompletterande frågeformulär. Resultat som framkommit är att Ungdomarna är missnöjda med sin situation som arbetslösa.
Särskoleungdomars val efter gymnasiet ? en studie om två ung-domars framtidsplaner
Bakgrund:Vårt intresse väcktes av att undersöka möjligheter för Ungdomar som går på s.k. gymnasie-särskola, för att se vad de önskar för framtiden och vilka möjligheter som finns för dem. Vi tog del av regeringens och skolverkets lagstiftning och utredningar kring ämnet och fann att ambitionsnivån är hög och målsättningen är att samma villkor skall gälla för Ungdomar med begåvningshandikapp och s.k. normalbegåvade Ungdomar vad gäller möjligheter på arbets-marknaden och till vidare utbildning etc. Vår erfarenhet sa oss att det sällan ges likvärdiga möjligheter för dessa båda grupper och vi bestämde oss för att undersöka hur de begåv-ningshandikappade Ungdomarna själva ser på saken.Syfte:Att ta reda på vad Ungdomar med begåvningshandikapp/funktionshinder har för planer efter avslutad skolgång vad gäller arbete, familjebildande, resor, vidareutbildning och hur de jäm-för sig själva med ?normalbegåvade? Ungdomar.Metod:Kvalitativ metod enligt livsberättelseansatsen, med intervju som verktyg.Resultat:Resultatet visar på de önskemål som dessa Ungdomar hyser om sin framtid vad gäller arbete, familjebildning, resor och vidareutbildning.
Hellre fega ur : Att göra om Trafikverkets säkerhetsinformation till en berättelse för att tilltala ungdomar
Varje år skadas och dödas ett antal unga personer i olyckor kopplade till järnvägen. Att få Ungdomar att vilja läsa ett informationsmaterial om säkerhet är en utmaning eftersom de kan ha en negativ attityd till myndigheter, auktoriteter och förbud, eller helt enkelt vara ointresserade. En lösning kan vara att använda sig av emotionella budskap och skapa ett material som känns personligt.Som examensarbete har jag skapat ett förslag till informationsmaterial åt Trafikverket. Materialet består i huvudsak av en skriftlig berättelse eftersom jag anser att det kan vara ett bra tillvägagångssätt för att nå Ungdomar med säkerhetsinformation. Jag har frågat mig vad som krävs för att berättelsen ska tilltala målgruppen och hur materialet bör formges för att fånga deras uppmärksamhet..
Handtag, famntag, klapp eller kyss? - en studie av kommunikationsprocessens olika steg i LunarWorks planeringsarbete vad gäller reklam riktad till ungdomar via Lunarstorm
Studiens syfte är att undersöka kommunikationsprocessens olika steg i LunarWorks planeringsarbete vad gäller reklam riktad till Ungdomar i åldern 12- 24 år..
Det känns som om de inte lyssnade på mig : En studie om placerade ungdomars rätt till information och deras rätt att komma till tals
Syftet med studien är att undersöka om placerade Ungdomar får den information de har rätt till och om de upplever att de får sin röst hörd. Forskningen om barn och unga som är placerade i samhällsvård visar att Ungdomarna upplever att de inte blir lyssnade på och att de inte känner sig delaktiga i de processer som rör dem. För att kunna besvara studiens syfte har semistrukturerade intervjuer gjorts. Nio intervjuer har genomförts med Ungdomar mellan 18-21 år som alla varit placerade på HVB-hem eller på institution. Resultaten visar att Ungdomarna inte får den information de har rätt till vid en placering och att de inte upplever att deras handläggare är lätta att få tag på. .
Ungdomar som lämnar samhällsvård vid 18 år : vilket ansvar har socialtjänsten?
Syftet med denna uppsats var att undersöka utslussning och eftervård av Ungdomar som är familjehemsplacerade då de blir myndiga. För att uppnå syftet gjordes en redogörelse för den rättsliga regleringen av eftervården samt hur eventuella förberedande insatser för vårdens avslut planeras. Genom intervjuer med socialsekreterare studerades även hur socialtjänsten i praktiken förbereder Ungdomar för livet efter en familjehemsplacering. Både en juridisk och rättsociologisk metod användes i undersökningen. Resultaten av datainsamlingen analyserades utifrån ett empowerment perspektiv.
Effekter av psykologisk rådgivning på viktnedgång hos barn och ungdomar med övervikt och fetma ? en litteraturstudie
Övervikt och fetma blir ett allt vanligare problem bland barn och Ungdomar. Syftet med denna studie var att studera vilka effekter psykologisk rådgivning kan ha på individer som lider av övervikt/fetma samt att studera hur den psykologiska rådgivningen används i interventioner. Studien var en litteraturstudie och litteraturen är hämtad från databasen PubMed. Multidisciplinära behandlingar framstod som mest effektiva och psykologisk behandling utgjorde en viktig del. Barn och Ungdomar behöver tidig vård för att övervikten och eventuell medföljande psykisk ohälsa inte ska bäras med in i vuxen ålder med ytterligare följdsjukdomar som resultat.
Är jag välkommen : Om tillgängligheten till fritidsaktiviteter för ungdomar med lätt till måttlig utvecklingsstörning från ett inifrån perspektiv
Syftet med denna studie var att beskriva och analysera hur Ungdomar med utvecklings störning upplever sin fritid. Genom intervjuer ville jag få ett inifrånperspektiv på hur sju Ungdomar 12 ? 18 år upplever tillgängligheten till olika fritidsaktiviteter samt vad en meningsfull fritid betyder för dem. Då flera Ungdomar i studien hade begränsade möjligheter att samtala utan AKK, alternativa och kompletterande kommunikationssätt valde jag att genomföra intervjuerna med hjälp av samtalsmatta, ritprat samt tecken som stöd. Studien visar att Ungdomarna i det stora hela är nöjda med sin fritid.
Självskadebeteende hos barn och ungdomar : Orsaker, insatser och överväganden vid val av insatser
Studien är kvalitativ med en hermeneutisk utgångspunkt och insamlingsmetoden är semistrukturerade intervjuer. Studiens syfte var att belysa hur personal inom barn- och ungdomspsykiatrin uppfattar självskadebeteende och insatser hos barn och Ungdomar samt vilka överväganden de gör vid val av insatser. Frågeställningarna var: hur uppfattar personal inom barn- och ungdomspsykiatrin självskadebeteende, hur uppfattar personalen de insatser som barn- och ungdomspsykiatrin erbjuder barn och Ungdomar med självskadebeteende och vilka överväganden gör personal inom barn- och ungdomspsykiatrin i val av insatser till barn och Ungdomar med självskadebeteende? Resultatet tolkades med hjälp av Moira von Wrights punktuella och relationella perspektiv. Resultatet visade att självskadebeteende är ett beteende med flera orsaker där ångest och relationsproblem är mest framträdande.
Fysisk inaktivitet hos barn och ungdomar: en litteraturstudie om vad samhället och skolidrotten kan göra för insatser för att hjälpa fysiskt inaktiva barn och ungdomar
Denna uppsats behandlar fysisk inaktivitet hos barn och Ungdomar. Syftet är att undersöka varför barn och Ungdomar är fysiskt inaktiva samt att även fokusera på hur fysisk inaktivitet påverkar barn och Ungdomar. I dagens samhälle klassas fysisk inaktivitet som en stor riskfaktor för många olika typer av ohälsa. Tidigare forskning visar på att fysisk inaktivitet är en av de tio största riskfaktorerna för sjukdom och död i i-länder. Uppsatsen inleds med en beskrivning av varför fysisk inaktivitet är intressant och aktuellt som ämne samt belyser de problem fysisk inaktivitet medför.