Sök:

Fysisk inaktivitet hos barn och ungdomar

en litteraturstudie om vad samhället och skolidrotten kan göra för insatser för att hjälpa fysiskt inaktiva barn och ungdomar


Denna uppsats behandlar fysisk inaktivitet hos barn och ungdomar. Syftet är att undersöka varför barn och ungdomar är fysiskt inaktiva samt att även fokusera på hur fysisk inaktivitet påverkar barn och ungdomar. I dagens samhälle klassas fysisk inaktivitet som en stor riskfaktor för många olika typer av ohälsa. Tidigare forskning visar på att fysisk inaktivitet är en av de tio största riskfaktorerna för sjukdom och död i i-länder. Uppsatsen inleds med en beskrivning av varför fysisk inaktivitet är intressant och aktuellt som ämne samt belyser de problem fysisk inaktivitet medför. Vidare följer varför en del barn och ungdomar är fysiskt inaktiva och här har det visat sig att det finns många olika faktorer som spelar in så som exempelvis social bakgrund, kön och närheten till olika typer av fysisk aktivitet med mera. Barn och ungdomar påverkas på många sätt negativt av fysisk inaktivitet, som tillexempel att de ökar risken att drabbas av en mängd sjukdomar och riskerar att ofta vara sjuk som vuxen. Detta leder till höga kostnader för samhället då det gäller omvårdnad och sjukskrivningar som vuxen. Det har visat sig att skolidrotten är av stor betydelse när det gäller att förhindra fysisk inaktivitet hos barn och ungdomar men även för att få barn och ungdomar att vara fysiskt aktiva som vuxna. Samhället kan göra en mängd insatser för att hjälpa barn och ungdomar som är fysiskt inaktiva och genom skolidrottens hjälp kan många insatser göras. Skolidrotten kan ge barn och ungdomar en chans att prova på en mängd olika aktiviteter för att hitta någon form av fysisk aktivitet de kan tänka sig att utöva på fritiden. Skolidrotten har även en viktig roll i att få alla barn och ungdomar att delta i idrottsundervisningen, eftersom barnen får då röra på sig även om de inte utför någon fysisk aktivitet på fritiden. Det har visat sig att barn och ungdomar som inte deltar i någon idrottsförening riskerar att bli fysiskt inaktiva på fritiden. Därför är det av stor vikt att barn och ungdomar har möjlighet att utföra fysisk aktivitet på fritiden även om de inte tillhör någon förening.

Författare

Erika Löf

Lärosäte och institution

Luleå/Industriell ekonomi och samhällsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..