
Sökresultat:
319 Uppsatser om Tyresö gymnasium - Sida 18 av 22
Gymnasium för alla : Hur kan pedagoger ge stöd till elever utan att skapa segregering?
Syftet med den hÀr studien var att undersöka hur pedagoger pÄ gymnasiet arbetar för att fÄ alla elever att nÄ mÄlen utan att anvÀnda segregerande lösningar. Det görs genom att titta nÀrmare pÄ hur pedagogerna lÀgger upp undervisningen nÀr mÄlet Àr att skapa inkludering. För att utvÀrdera pedagogernas uppfattning av undervisningen ges Àven elevernas syn. Vidare undersöks hur vida rektorns instÀllning pÄverkar hur pedagogerna arbetar.Studien Àr upplagt som en fallstudie och beskriver arbetet pÄ en fristÄende gymnasieskola i en mellanstor svensk stad. För att kunna svara pÄ frÄgestÀllningarna genomfördes en kvalitativ del och en kvantitativ del.
LÀrarlett eller elevaktivt? : En studie av sex lektioner i ickelinjÀra funktioner pÄ gymnasiet.
MatematiklÀrare brukar ofta ha en förkÀrlek för katederundervisning. John Hattie (2009) har gjort en metastudie över 800 andra metastudier om vilka faktorer som pÄverkar elevers studieprestationer, och han menar att direktundervisning ger bÀttre resultat Àn exempelvis elevaktiva arbetssÀtt. Men Àr direktundervisning och katederundervisning samma sak? Enligt Hattie Àr det inte riktigt samma sak. Det framgÄr dock inte riktigt vilken typ av elevprestationer som egentligen mÀtts i de undersökningar som Hattie studerat.
Dyslexi utan diagnos - ett hinder i gymnasieskolan
Syfte med föreliggande arbete Àr att fÄ en uppfattning om hur specialpedagoger pÄ olika gymnasieskolor tÀnker kring diagnosen dyslexi. UtifrÄn detta syfte har jag valt att genomföra intervjuer med tre specialpedagoger frÄn olika gymnasieskolor i tre kommuner i södra Sverige. I intervjuerna stÀlldes frÄgor rörande kommunikation mellan grundskolors och gymnasieskolors sÀtt att upptÀcka elever med specifika lÀs- och skrivsvÄrigheter eller dyslexi och vad för slags stöd gymnasieskolor erbjuder dessa studenter.I studien framgÄr att de skolor som Àr representerade i undersökningen, erbjöds det flera olika hjÀlpmedel till elever som behöver ytterligare hjÀlp för att klara mÄlen som stÄr i kursplanen.I undersökningen framgÄr ocksÄ vikten av att kontinuerligt följa upp och utvÀrdera resultaten av den grundlÀggande lÀs- och skrivundervisningen, bÄde pÄ individ- och skolnivÄ. Det Àr framför allt viktigt att uppmÀrksamma lÀs- och skrivsvÄrigheter vid sÄ tidig Älder som möjligt.Genom den hÀr undersökningen har jag kunnat visa pÄ olika upplevelser, erfarenheter och reflektioner som specialpedagoger har kring elevers lÀs- och skrivsvÄrigheter. Jag har i resultatdelen belyst det mönster som framkommit ur respondenternas berÀttelser.
Dags att se över examensordningen? En studie om hur rimligt det Àr att studie- och yrkesvÀgledarutbildningen Àr riktad mot det offentliga skolvÀsendet.
Syftet med vÄrt examensarbete Àr att undersöka huruvida det Àr rimligt att Studie- och yrkesvÀgledarutbildningen Àr inriktad mot skolvÀsendet (grundskola, gymnasium och Komvux). Vi har i detta arbete frÄgat oss vilka uppfattningar vÄr undersökningsgrupp har och vilka konsekvenser det har för dem att utbildningen Àr inriktad mot skolvÀsendet. Vi undrar Àven vilka faktorer som varit viktiga vid anstÀllning och i det sammanhanget, vilken betydelse praktiken haft.
Vi har genomfört en kvantitativ webbenkÀt via Facebook, riktad till vÄr undersökningsgrupp som bestod av 33 personer. De deltagande har genomgÄtt studie- och yrkesvÀgledarutbildningen pÄ Campus Malmö högskola 2006-2009. Vi har Àven utfört en kvalitativ intervjuundersökning med Anders Lovén som Àr programansvarig för studie- och yrkesvÀgledarutbildningen pÄ Malmö högskola.
Resultatet av vÄra genomförda undersökningar visar pÄ att det finns en önskan om större inflytande gÀllande praktiken hos undersökningsgruppen.
à terhÀmtningsförmÄga efter en stressupplevelse hos röda djungelhöns (Gallus gallus) och domesticerade vÀrphöns, White Leghorn : Ett projektförslag för Àmnet biologi pÄ gymnasiet
MÄnga elever ser naturvetenskapliga Àmnen som svÄra och tappar lÀtt intresset om inte lÀraren presenterar Àmnet tillfredsstÀllande. Jean Piaget har haft stor betydelse inom pedagogiken, dÄ han menade att intelligens Àr en metod som barn kan lÀra sig genom att utforska och laborera. Genom möjligheten att fÄ göra en observationsstudie pÄ höns kom tanken att omarbeta denna till ett etologiprojekt för biologiÀmnet pÄ gymnasiet. Projektet innebÀr att eleverna fÄr arbeta med en observationsstudie frÄn grunden, och goda möjligheter finns att integrera andra Àmnen i detta. MÀnniskan började domesticera höns för tusentals Är sedan, en process dÀr djur utvecklar ett adaptivt beteende till mÀnniskan och dess miljö.
HÀstens betydelse för motivationen till lÀrande
Syfte: Studien tar sin utgÄngspunkt i hur elever pÄ Hippologigymnasiet ser pÄ hÀsten som moti-verande faktor i deras lÀrande. Syftet med denna undersökning Àr att beskriva och försöka skapa bÀttre förstÄelse för pÄ vilket sÀtt hÀsten direkt eller indirekt betyder för motivationen till lÀrande. Med utgÄngspunkt i Antonovskys (2007) teori om KASAM, kÀnsla av sammanhang, kopplat till stallets sociala arena, samspelet med hÀsten och mÄlinriktning studeras faktorer som har betydelse för elevernas motivation till lÀrande.
Metod: Studien baseras pÄ kvantitativ och kvalitativ data frÄn 49 enkÀter (svarsfrekvens 74 %) samt pÄ en gruppintervju med fyra elever.
Resultat: Studien visar att egenskaper som disciplin, ansvar, handlingsförmÄga och ledarskap utvecklas i stallmiljön.
Elevers kunskaper i fysik och olika inlÀrningssamband
Tanken bakom det hÀr examensarbetet var att undersöka vad som leder till en effektiv undervisning och ett effektivt lÀrande för bÄde lÀrare och elever. För att kunna göra den hÀr sortens undersökning sÄ utarbetades en elev- och en lÀrarenkÀt, som anvÀndes bÄde pÄ högstadiet och pÄ gymnasiet (hÀr undersöktes bara NV-elever). En av vÄra frÄgestÀllningar byggde pÄ en jÀmförelse mellan elevernas fysikkunskaper och deras upplevda eller önskade lektionsfördelningar. HÀr hittade vi inte nÄgra tydliga samband, som direkt kunde kopplas till att en viss undervisningsmetod hade anvÀnts. Det fanns dock ett svagt positivt samband, frÀmst för högstadiet, mellan fysiktestet och faktorer som elevernas pÄverkansmöjligheter pÄ sina lektionsfördelningar och elevernas syn pÄ vilken nytta de har av fysiken i deras framtida liv.
Jag tvingar mig ta Natur : Kulturellt kapital, strategier och kompromisser inför gymnasievalet i en skola i Husby
This is a study on how a group of ten pupils choose their upper secondary schools (gymnasium). All pupils are ninth graders in a middle school in Husby which is a suburb of Stockholm. Like the big majority of Husby citizens, they all have immigrant backgrounds and their time in Sweden varies; some are born here while others are born abroad and migrated later with their parents. My aim was to understand their upper secondary school choices through own and their parents? "cultural capital".
Upplevelsen av nyttan med dyslexi- och dyskalkylidiagnos : Intervjuer med initiativtagare
Syftet med denna studie Àr att undersöka nödvÀndigheten, och nyttan av, dyslexi- och dyskalkylidiagnos hos elever i Äldersgruppen 11-16 Är, samt att belysa vilken roll specialpedagogen har i sammanhanget. Genom att beskriva hur förÀldrar och lÀrare som initierat utredningen upplever förÀndringen som dyslexi- och dyskalkylidiagnosen medfört, har vi för avsikt att undersöka behovet av en diagnos. Vi vill dessutom jÀmföra upplevelsen av vilka möjligheter till hjÀlp dyslexi- respektive dyskalkylidiagnos medför.Arbetet ger en översikt kring tidigare forskning om dyslexi och dyskalkyli, men ocksÄ kring upplevelsen hos elever, förÀldrar och pedagoger med erfarenhet av diagnoserna.Med hjÀlp av semistrukturerade intervjuer har vi samlat in data av kvalitativ art som sedan bearbetats med en fenomenologisk ansats. Vi har genomfört sju intervjuer med förÀldrar och pedagoger som tagit initiativ till dyslexi eller dyskalkyliutredning, pedagoger med erfarenhet av dyslexi, tre förÀldrar med erfarenhet av dyslexi och tvÄ förÀldrar med erfarenhet av dyskalkyli. VÄra teoretiska utgÄngspunkter, kring lÀrande, identitetsutveckling samt maktpÄverkan samt tidigare forskning har legat till grund för analysen av resultatet.Sammanfattningsvis pekar resultatet frÄn studien pÄ att specialpedagogen har en viktig roll i bemötandet och anpassning av lÀromedel för alla elever i behov av stöd.
Ett bildlÀrarliv : en intervjustudie med livshistorisk metod
Denna studie bygger pÄ en lÀngre intervju med en bildlÀrare inspirerat av ?livsberÀttelsen? som metod. NÀr jag började arbeta pÄ BjörkÀngsskolan i Stockholms södra förorter, hade Britta varit bildlÀrare i 30 Är. Jag har under arbetets gÄng alltmer insett hur mycket Britta pÄverkat mitt sÀtt att jobba, bÄde vad gÀller innehÄll och i sjÀlva klassrumssituationen, kanske i lika hög grad som min bildlÀrarutbildning gjort. Hennes erfarenhet och auktoritet i klassrummet var en anledning till att jag ville göra denna intervju.
Alla mÄste duscha - en gympasalsredovisning
SourceURL:file:///Users/sofiahultin/Desktop/AMDex/Summary%20of%20essay.docI my essay I describe my master project Alla mÄste duscha ? en gympasalsredovisning/ Everyone has to shower ? a school gym presentation. Through my work I investigate possibilities for action and agency in a limiting space; the gymnasium. With the help of Mika Hannulas book Politics, Identity and Public Space: Critical Reflections in and through the Practices of Contemporary Art, I discuss how the stories I tell trough my project can be seen as suggestions for a possible reality. By adding my stories to the old ones (that create our society) I hope they, if only just the slightest, can influence on how we look at reality and on a possible reality.
UtvÀrdering av inomhuslokalisering med Bluetooth Low Energy
Wireless communication is becoming more common, a relatively new technology within the area is Bluetooth Low Energy. It?s been developed to be energy efficient and in regard to compatibility. Alongside the growth of wireless technology, scientists and companies are looking for new areas of use. One of these is localization, which means to determine the position of a moving device with the use of stationary devices, an example of this would be GPS.This report means to evaluate indoor localization using Bluetooth Low Energy and was made for Combitech AB in Jönköping.
Grammatikens roll i svenskundervisningen
Syfte: Uppsatsens syfte Àr att klargöra grammatikens roll i svenskundervisningen, med tonvikt pÄ den nya lÀroplanen GY11. Jag vill studera hur verksamma lÀrare ser pÄ följande frÄgor samt hur mitt resultat kan kopplas till bÄde teorier och styrdokument:- Vad Àr grammatik?- Varför ska grammatik undervisas?- Hur, pÄ vilket sÀtt, ska grammatiken undervisas?- Hur tolkar lÀrarna styrdokumenten?Teori: Grammatik Àr ett mÄngtydigt begrepp; det kan bl.a. innebÀra en inneboende kunskap om vÄrt modersmÄl, ett metasprÄk, ett regel- och normsystem eller ett mönster dÀr man försöker hÀrleda olika regler till en allmÀn princip. För att elever skall förstÄ varför grammatik skall undervisas bör lÀrare motivera, förklara och pÄvisa nyttan av sÄdana kunskaper.
Barnarbete : En lokal studie av barnarbete i StrÄssa gruva under början av 1900-talet
AbstractBachelor essay in Pedagogy by Johan Lidén &Kristian Sagfors, 2011."Genus i gymnasieskolan: En oengagerande frÄga?".Supervisor: Zeki YalcinGender and gender equality in our school system has throughout the years become a well researched subject, however most of that research has focused on the lower levels of compulsory school. The upper secondary school has not gotten the same attention.We have chosen to explore how social science teachers in upper secondary school treat the subject of gender and gender equality, what strategies they apply in the classroom and how their pupils respond to the subject.We wanted to get access to their classrooms so we could do an ethnographical study to find the answers to how their lessons were planned and executed, if different teachers made different didactic choices depending on the orientation of the class. As our work progressed we ran in to an interesting problem which ultimately made us rethink the purpose of this paper.In our pursuit of respondents we contacted many schools by e-mail and later visited the schools to find participants. This proved difficult as we were met with a wall of silence and lack of interest.
Genus i gymnasieskolan : En oengagerande frÄga?
AbstractBachelor essay in Pedagogy by Johan Lidén &Kristian Sagfors, 2011."Genus i gymnasieskolan: En oengagerande frÄga?".Supervisor: Zeki YalcinGender and gender equality in our school system has throughout the years become a well researched subject, however most of that research has focused on the lower levels of compulsory school. The upper secondary school has not gotten the same attention.We have chosen to explore how social science teachers in upper secondary school treat the subject of gender and gender equality, what strategies they apply in the classroom and how their pupils respond to the subject.We wanted to get access to their classrooms so we could do an ethnographical study to find the answers to how their lessons were planned and executed, if different teachers made different didactic choices depending on the orientation of the class. As our work progressed we ran in to an interesting problem which ultimately made us rethink the purpose of this paper.In our pursuit of respondents we contacted many schools by e-mail and later visited the schools to find participants. This proved difficult as we were met with a wall of silence and lack of interest.