
Sökresultat:
618 Uppsatser om Tillverkning x-ray fluorescence spectrometry - Sida 22 av 42
Polymera solceller på färgtäckt tunnplåt : En genomförbarhetsstudie
Den här uppsatsen handlar om att undersöka om polymera solceller kan tillverkas på stålsubstrat. Polymera solceller är ett alternativ till kristallina solceller och tunnfilmssolceller där organiska material med halvledaregenskaper, det vill säga konjugerade molekyler och polymerer, används för att tillverka det aktiva lagret i solceller. Ett framgångsrikt sätt att tillverka sådana solceller är att blanda givarmolekyler och mottagarmolekyler i det aktiva skiktet. Detta kallas för en bulk-heteroövergång. När ljuset faller på skiktet exciteras en elektron i givarmaterialet och överförs till mottagarmaterialet.
Simulering och cykeltidsberäkning av automatiserad produktionslina med hjälp av Process Simulate
Detta examensarbete har utförts i samarbete med Löfqvist Engineering i Örebro. Uppgiften har varit att utföra en simulering av en stor automatiserad produktionslina som ska användas vid tillverkning av avgassystem till lastbilar. Utifrån denna simulering skall exakta cykeltider för produktionen bestämmas. Dessa tider kan sedan användas av Löfqvist Engineering för att verifiera tidigare uppskattade tider.Arbetet inkluderar en litteraturstudie om Lean Production och hur det fungerar ihop med automation. Det finns även med lite bakgrundsinformation om Just In Time, olika filformat och robotsimulering i allmänhet för att ge en bättre överblick av ämnet.Programmet som har valts för att utföra simuleringen är Tecnomatix Process Simulate och den inbyggda Line Simulation modulen.
Koning av båtmaster : Undersökning av möjligheter till effektivisering
Koning av båtmaster görs i dagsläget med höga kassations- och arbetskostnader. De huvudsakliga orsakerna är svåra inställningar och varierad efterfrågan, en annan orsak är att tillverkningen är hantverksmässig vilket ger lågt fixturutnyttjande.I takt med att nya masttyper börjat konas kommer arbetskostnaderna minska relativt intäkterna givet att de nya volymerna kan hanteras med nuvarande bemanning. Detta förutsätter högre produktivitet i fixturerna.För att anpassa koningen mot en högre produktionsvolym och lägre kassationskostnader krävs åtgärder. Ett viktigt åtgärdsförslag för minskade kassationskostnader är standardisering av skenornas krökning. För tidsbesparing är åtgärden förspänning av master den enskilda åtgärden med störst påverkan.Tillverkning av master varierar kraftigt med säsong, där vår utgör topp medan vintern utgör dal.
Mätning, Modellering och Presentation av Testvägar för Fordonsindustrin
Volvo Construction Equipment i Braås är världsledande inom tillverkning av ramstyrda dumprar. I Braås utförs därför en mängd olika testfall där man kartlägger utfallen genom insamling av data från CAN-bussar i dumpern. Om ett test går fel beskrivs det i en felrapport med tillhörande beskrivning av händelseförloppet. Idag finns det inget enhetligt sätt att visa händelse ihop med position.För att analysera insamlad data används idag CANalyzer. Fördelen är att det går att visa insamlad data på ett strukturerat grafiskt sätt.
Tillgängliga mängder GROT inom 100 km radie från Värnamo
Det egentliga målet med denna rapport är att skapa underlag för beräkning av hur mycket biomassa från grot som kan blitillgänglig för förgasningsanläggningen VVBGC (Växjö Värnamo Biomass Gasification Centre) i Värnamo som är enpilotanläggning för CHRISGAS (Clean Hydrogen-RIch Synthesis GAS). CHRISGAS-projektet syftar till att demonstreraframställning av väterik syntetisk gas för tillverkning av fordonsbränsle.Om upptagningsområdet till VVBGC antas vara 100 km radie finns det inom detta område ca 1,8 miljoner hektarskogsmark, inom detta upptagningsområde slutavverkas ca 18 000 ha varje år där grotuttag är möjligt. Enslutavverkningsmogen tall med en brösthöjdsdiameter på 30 cm har ett grotutbyte på 0,23 kg grot per kg stamved,medan en gran med samma brösthöjdsdiameter har hela 0,42 kg grot per kg stamved. En björk med brösthöjdsdiameterpå 25 cm har däremot ett grotutbyte på 0,31 kg grot per kg stamved. Totalt sett finns varje år en potentiell tillgångtorrmassa grot på ca 710 000 ton inom upptagningsområdet, men beroende på vilken hanteringsmetod som användsförsvinner mellan 30?50 % utav torrmassan.
VÄRDEFLÖDESANALYS AV HYDRAULTANKAR
Examensarbetet har genomförts på Preform AB i Laxå. Deras specialitet är legotillverkning av högkvalitativa produkter i tunnplåt, från råmaterial till färdig produkt. Företagets arbete med Lean produktion är i ett tidigt skede och uppgiften bestod i att göra en värdeflödesanalys, som är ett hjälpmedel för att organisera flödet i tillverkningen, på produktgruppen hydraultankar som tillverkas i en mängd olika varianter.Arbetet gick till stor del ut på att förstå och analysera nuläget, för att senare upptäcka och synliggöra förbättringsmöjligheter med ledtider i fokus. Det ska göra företaget mer förberett på att möta kunders behov och vara mera konkurrenskraftiga i en hårt pressad bransch.Resultatet av rapporten bekräftar om arbetet som pågår pekar i rätt riktning och visar var man bör lägga framtida förbättringar. Rapporten kan även fungera som en grund för att motivera samt som beslutsunderlag för ledningen i företaget.
Private Label-tillverkning : Faktorer som ligger till grund för att leverantörer på den svenska marknaden tillverkar private label
Background: In the past 10 years private label has increased significantly in the Swedish grocery market. This is an important strategic event, which is a great challenge to suppliers as it causes stiff competition. To handle this situation an increasing number of suppliers have to make the decision whether to produce private label or not.Purpose: The purpose of this study is to find and analyse factors that influence suppliers in the Swedish grocery market to produce private label. On this basis we intend to confirm or develop existing theories within the field of study.Research method: The study has a qualitative approach where empirical data has been gathered through interviews with suppliers and retailers in the Swedish grocery market.Results: This study has identified factors that underlie suppliers? decision to produce private label.
Förutsättningar för ökad materialåtervinning av polymera material : En explorativ intervjustudie med företag som materialåtervinner hårda termoplaster och gummi
Denna studie fokuserar på materialåtervinning av polymera material i form av hårda termoplaster och gummi från uttjänta fordonsdäck. Med anledning av låg och begränsad materialåtervinning, hög energiutvinning och delvis deponering av hårda termoplastfraktioner respektive uttjänta däck har det funnits behov att studera förutsättningar för ökad materialåtervinning.Syftet med denna explorativa studie har varit att undersöka möjligheter och förutsättningar för ökad materialåtervinning av hårda termoplastfraktioner och uttjänta däck. Detta övergripande syfte har uppnåtts genom en intervjustudie med respondenter vars företag använder återvunnen termoplast samt gummi från uttjänta däck i tillverknings- och bearbetningsprocesser. Möjligheterna för ökad materialåtervinning har även betraktats från en termodynamisk synvinkel.Företagens anledningar till arbete med materialåtervinning grundas i ekonomiska incitament men även miljöhänsyn. Förutsättningarna för ökad materialåtervinning återfinns i sorterade och ickekontaminerade, termoplastfraktioner samtidigt som en marknad för produkter tillverkade av gummi från uttjänta däck behöver utvecklas.
Torsten Sylvén : Möblernas mästare
Torsten Sylvén, född 1915 och tredje generationen konstsnickare, blev våren 2005 utnämnd till Teknologie Hedersdoktor vid Linköping universitet för sin insats att placera möbelforskning på den akademiska agendan. Handgriplig restaurering och tillverkning tillsammans med parallella studier av framförallt 1700-talets möbelkonst har lett till att Torsten Sylvén besitter exceptionella kunskaper inom möbelområdet. Detta har resulterat i ett flertal böcker samt också medverkat till att initiera en utbildning i möbelkonservering på ?Malmstens?, dvs. Carl Malmsten Centrum för Träteknik & Design vid Linköpings universitet.Från 1700-talet och framåt finns det belägg för att kända snickarmästare också sysslat med renovering av gamla möbler.
Karakterisering av teknisk metylen-diphenyldiisocyanat med HPTLC och MS
Isocyanater är en grupp kemiska ämnen som framförallt används vid tillverkning av polyuretan (PUR). PUR förekommer i en mängd olika varianter så som skum i möbler och bilar, men även som färger och lacker. Isocyanaters hälsovådliga effekter är välkända och exponering kan leda till olika typer av luftvägsbesvär (texbronkit och astma). Det finns många olika metoder beskrivna för att mäta halter av isocyanater i luft.De isocyanater som används i industriella sammanhang är ofta tekniska kvalitéer som består av olika typer och isomerer av isocyanater.Försök har visat att det totala isocyanatinnehållet underskattas i vissa tekniska kvalitéer av isocyanater vid bestämning med kromatografiska metoder [1].Anledningen till detta är oklart, men analyter som är svåra att eluera medomvändfas LC eller allmänt svårlösta analyter skulle kunna vara en förklaring.I den här rapporten presenteras en metod för att karakterisera tekniska kvalitéer av isocyanaten MDI. Metoden baseras på kromatografisk separation med hjälp av HPTLC och karakterisering av fraktioner från HPTLC-plattan med MS.Isocyanaterna har analyserats främst som derivat med dibutylamin, men andraderivat har även studerats.Det gick att påvisa en fraktion med okänt isocyanatinnehåll, på HPTLC-plattan.Strukturen på ingående komponenter kunde inte säkerställas.
Energiförbrukning och utsläpp av koldioxid vid byggande av väg
Markförstärkning i ett vägbygge kan göras på olika sätt. I detta examensarbete jämför vi två av dessa metoder, nämligen massutskiftningsmetoden och användning av kalkcementpelare ur energi- och miljösynpunkt. För att jämföra dessa två metoder togs fram ett excelbaserat räkneverktyg där resultatet av energiförbrukningen fås i kWh och koldioxidemissioner i ton CO2. Denna jämförelse gjordes för ett specifikt vägprojekt som använde massutskiftningsmetoden för vägunderbyggnaden. Det som ingick i beräkningen var schaktning, fyllning, krossning, sprängning, transporter och kalkcementpelare.
Utveckling av kundavtal och förbättringar i
materialförsörjningsprocessen
Företaget är specialiserat på utveckling och tillverkning av tekniskt avancerade produkter. Deras kunder äger rättigheterna till produkterna och företagets mål är att alltid vara en del i kundernas framgångar. På företaget finns en medvetenhet om att villkoren i kundavtalen kan påverka företagets kapitalbindning och förmåga att leverera i tid. Syftet med arbetet är att identifiera de faktorer i kundkontrakten som påverkar kapitalbindningen och leveransprecisionen och med utgångspunkt i det utveckla arbetet med upprättande av nya kundavtal, samt kartlägga och ge förslag på förbättringsåtgärder i materialförsörjningsprocessen. En kartläggning av nuläget på företaget har gjorts i form av intervjuer, observationer och studier av dokument för att hitta de parametrar som påverkar och de rutiner som kan förbättras.
Lean mellanväggstillverkning vid Siemens Industrial Turbomachinery AB : Värdeflödeskartläggning för kundorderstyrd lågvolymproduktion
Detta examensarbete inom lean produktion anpassar, tillämpar och utvecklar metoden för värdeflödeskartläggning på Siemens Industrial Turbomachinery AB:s tillverkning av mellanväggar. Företaget ser en ökad efterfrågan på ångturbiner, där mellanväggar är ingående komponenter. Produktionen av mellanväggar sker idag i funktionell verkstad där mellanväggen genomgår drygt 20 operationer. Värdeflödeskartläggningen ska presentera ett förbättrat produktionssystem för mellanväggar som kan möta den prognostiseradeefterfrågan.Metoden för värdeflödeskartläggning har sitt ursprung hos Toyota och bilindustrin. Examensarbetet utvecklar metoden för kundorderstyrd lågvolymproduktion och presenterar en metodhandbok för leanimplementatörer.
Framtagning av hjälpfunktion för PDM-system
Syftet med detta examensarbete har varit att ta fram ett förslag på utformning av en målgruppsanpassad hjälpfunktion för PDM-systemet på Bombardier Transportation i Västerås. Företaget Bombardier tillverkar flyg (Aerospace) och tåg (Transportation) och huvudkontoret för Transportation i Sverige ligger i Västerås. I företaget används ett PDM-system (Product Data Management) för administrering och distribuering av data och processer kring design, tillverkning, hantering och återvinning av produkter. Information om PDM-systemets funktionalitet finns tillgänglig genom flera olika källor som både är officiella och inofficiella inom företaget. Dessa källor finns både i tryckt och i digital form. Bombardier Transportation i Västerås har efterfrågat ett förslag på en gemensam hjälpfunktion som ersätter befintliga, och istället sammanför nuvarande information till en enhetlig och lättanvänd hjälpfunktion. Hjälpfunktionen har utvecklats i form av en digital manual placerad i anslutning till PDM-systemet och innehåller information som läses på skärm. Informationen om PDM-systemets funktionalitet och användning förklaras för nya och befintliga användare.
Hudkrämer - vad innehåller de? : Med fokus på barns hälsa och miljö
Titel: Hudkrämer ? vad innehåller de? Med fokus på barns hälsa och miljö.Syfte: Att undersöka vad råvarorna i två olika hudvårdsprodukter för barn utgörs av samt deras påverkan på huden och miljön.Bakgrund: Idag används 100 000 olika kemiska ämnen i produkter. Deras reglering är begränsad till dess enskilda effekter men ingen vet hur deras kombinerade verkan är eller hur många som konsumenter kommer i kontakt med. Vid allergier försvåras utredningen i sjukvården, om den alls är möjlig att göra, pga. den stora mängden av kemiska ämnen.