Sök:

Sökresultat:

1089 Uppsatser om Tidiga skolćren - Sida 9 av 73

LÀrande genom lek : Lekens betydelse för lÀrandet i förskoleklass och Ärskurs 1-3 utifrÄn ett lÀrarperspektiv.

Syftet med denna studie Àr att undersöka och beskriva hur lÀrare i grundskolans tidiga Är och förskollÀrare i förskoleklass ser pÄ begreppen lek och lÀrande samt i vad mÄn lÀrarna ser ett samband mellan lek och lÀrande. Undersökningen Àr en kvalitativ studie som undersöker pedagogers syn pÄ lek och lÀrande samt hur lÀrarna anvÀnder sig av leken som ett verktyg i undervisningen. I studien har tre förskollÀrare samt tre grundskollÀrare i Ärskurs 1-3 intervjuats. Resultatet visar att lÀrare i grundskolan vill anvÀnda sig av leken i större utstrÀckning Àn vad de gör idag. De anvÀnder sig av lek i syfte att öka motivationen hos eleverna samt att göra lÀrandet lustfyllt. FörskollÀrarna anvÀnder sig i större utstrÀckning av lek i undervisningen för att frÀmja lÀrandet, deras lek Àr spontan och den anvÀnds i olika syften. LÀrarna i studien pÄtalade att de Àr för styrda, dÀremot kÀnner förskollÀrarna i förskoleklassen en större frihet och mer utrymme i sin undervisning.

Orsaker och motivation att gÄ pÄ ett valt program ur ett elevperspektiv -en jÀmförelse mellan ett yrkesinriktat program och ett studieinriktat program.

Bakgrunden till vÄrt val av ÀmnesomrÄde har uppkommit eftersom vÄr uppfattning Àr att den undervisning som sker i vÀrdegrundsfrÄgor, mÄnga gÄnger fungerar i klassrummen, ÀndÄ uppstÄr konflikter av olika slag utanför klassrummet, till exempel pÄ skolgÄrden eller i korridorerna. Syftet Àr att, genom en kvalitativ studie, undersöka lÀrares uppfattningar av villkor för vÀrdegrundsarbetets betydelse för eleverna i skolans tidiga Är. I studien analyseras hur lÀrare förstÄr samspelet mellan Ä ena sidan undervisning i vÀrdefrÄgor och Ä andra sidan elevers tillÀmpning i deras praktik. Metoden baseras pÄ enskilda intervjuer med sex lÀrare som arbetar i skolans tidiga Är. I studien redogörs kortfattat för tre perspektiv pÄ lÀrande, vilka Àr tolkade ur respondenternas utsagor.

Metodikens betydelse i den begynnande lÀs- och skrivinlÀrningsfasen. En kartlÀggning av sex lÄgstadielÀrares erfarenheter

BakgrundMÄnga forskare och undersökningar visar att den tidiga lÀs- och skrivinlÀrningen Àr av stor betydelse för att lyckas som elev i grundskolan. Mot denna bakgrund vÀcktes ett intresse av vilka metoder lÀrare anvÀnder i den tidiga lÀs- och skrivinlÀrningen, samt vilka kartlÀggningar och ÄtgÀrder som vidtas nÀr svÄrigheter uppmÀrksammas.SyfteSyftet med studien Àr att studera nÄgra lÄgstadielÀrares erfarenheter av metoder och ÄtgÀrder i samband med elevers svÄrigheter i den begynnande lÀs- och skrivinlÀrningen. NÄgra centrala frÄgestÀllningar i studien Àr:1. Hur kartlÀgger lÀrare den tidiga lÀs- och skrivinlÀrningen?2. Vilka handlingsstrategier har lÀrare nÀr elever uppvisar svÄrigheter i lÀs ? och skrivinlÀrningen?3. Vilken kunskapssyn ger lÀrarna uttryck för?4. Skiljer sig de didaktiska insatserna Ät nÀr det gÀller elevers olikartade svÄrigheter inom lÀs- och skrivutveckling, och i sÄ fall hur? MetodI studien anvÀndes en kvalitativ metod för att fÄ tillgÄng till vÄra informanters erfarenheter i den tidiga lÀs- och skrivinlÀrningen. Den kvalitativa metoden blev dÀrmed inspirerad av fenomenologin som forskningsansats, dÄ metoden lÀmpar sig för lÀrmiljöer.

Pedagogens roll i barns (tidiga) samspel

Examensarbetets övergripande syfte Àr att mot bakgrund av litteratur inom omrÄdet studera erfarna pedagogers förhÄllningssÀtt i barngrupper i allmÀnhet samt med barn som har svÄrigheter i samspelet med andra barn och vuxna i förskolan. Datainsamlingen har skett i form av en kvalitativ intervjustudie, dÀr sex pedagoger inom förskolan har deltagit. Dessa pedagoger har alla lÄng erfarenhet av arbete i barngrupper, och vi har varit angelÀgna om att nÄ pedagogernas erfarenheter av barns tidiga samspel och deras syn pÄ sin roll i detta samspel. Resultatet visar pÄ att pedagogerna i stor utstrÀckning anvÀnder sig av sin person i arbetet med barnen. Det visar ocksÄ pÄ vikten av att vara medveten om sitt förhÄllningssÀtt och lyhörd gentemot barnen, och att arbeta lÄngsiktigt.

ArbetsförmÄgeindex för att identifiera tidiga tecken pÄ ohÀlsa hos arbetstagare: upplevelser hos personal som arbetar inom företagshÀlsovÄrden i Finland

Bakgrund: I Sverige stÀller lagen högre krav pÄ de bedömningar som görs av arbetsförmÄga Àn vad som kan genomföras med dagens befintliga bedömningsinstrument. I samband med att begreppet arbetsförmÄga började anvÀndas vÀxte WAI (Work Ability Index) fram och började anvÀndas i Finland under 1980-talet. WAI anvÀnds pÄ bÄde grupp- och individnivÄ för att bedöma befintlig och framtida arbetsförmÄga i relation till nuvarande arbete. Syfte: Att undersöka vilken betydelse WAI har i Finland för att identifiera tidiga tecken pÄ ohÀlsa hos arbetstagare samt hur resultatet kan anvÀndas i utformandet av insatser/interventioner. Metod: För att kunna ta del av upplevelser kring anvÀndandet av WAI genomfördes sex intervjuer med personal inom den privata företagshÀlsovÄrden i Finland.

Pedagogers reflektion kring motivationens betydelse för elevers tidiga lÀs- och skrivutveckling

Syftet med vÄr uppsats, Àr att ta reda pÄ hur pedagoger reflekterar och arbetar kring motivationens betydelse i elevers tidiga lÀs - och skrivutveckling. Uppsatsen inleder med att presentera samhÀllets krav pÄ elevers lÀs- och skriv förmÄga. Vi redogör Àven för vad lÀroplanen sÀger om lÀs- och skrivundervisningen i skolan, samt professor GÀrdenfors artikel om elevers motivation i lÀrandet. I det teoretiska ramverket, presenteras det sociokulturella perspektivet, samt teorier om lÀrande och motivation Àven Maslows behovshierarki bearbetas. Vidare i uppsatsen tar vi upp relevant forskningslitteratur omkring miljöns betydelse samt bemötande och samspel.

Individualisering : -Ett kliv utanför matematikboken?

Den föreliggande studien syftar till att undersöka hur lÀrare i de tidiga skolÄren förhÄller sig till individualisering i matematikundervisning. UtifrÄn detta syfte formulerades frÄgestÀllningar angÄende hur lÀrarna uppfattar vad individualiserad undervisningen innebÀr och hur man uppnÄr individualisering inom Àmnet matematik samt vilka faktorer som pÄverkar individualiseringen. VÄr studie baseras pÄ intervjuer av lÀrare i de tidiga skolÄren. Materialet analyserades utifrÄn antagna teoretiska utgÄngspunkter, ramfaktorteorin och det sociokulturella perspektivet. Resultatet indikerar pÄ att individualisering Àr ett mÄngskiftande begrepp som kan definieras pÄ olika sÀtt, och har generaliserats till att gÀlla mötet med elevers olika kunskapsnivÄ och inlÀrningssÀtt i undervisningen.

Datorn i lÀs- och skrivundervisningen - ett pedagogiskt redskap

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur datorn kan anvÀndas i de tidiga skolÄren, och dÄ framför allt vid lÀs- och skrivundervisningen. Vi ska Àven undersöka vilka bakomliggande faktorer som kan pÄverka hur datorn anvÀnds som pedagogiskt redskap i undervisningen. I forskningsbakgrunden redogörs för tre olika metoder för lÀs- och skrivinlÀrning. Vidare beskrivs tvÄ olika projekt, dÀr fokus legat pÄ lÀs- och skrivinlÀrning via datorn. För att fÄ en förförstÄelse för projekten redogörs det Àven för skillnaden mellan eleven som konsument eller producent, ordbehandlingsprogram och pennan som skrivverktyg samt samspelet vid datorn.

Hur lÀrare anvÀnder sig av höglÀsning i elevernas tidiga lÀsinlÀrning och utveckling i lÀsförstÄelse : En intervjustudie

Syftet med detta arbete var att undersöka hur lÀrare anvÀnder sig av höglÀsning i elevernas tidiga lÀsinlÀrning och utveckling i lÀsförstÄelse samt att ta reda pÄ hur höglÀsning kan pÄverka elevers lÀsinlÀrning och utveckling i lÀsförstÄelse. Tidigare forskning har visat pÄ att höglÀsning Àr en viktig del i elevernas lÀsinlÀrning. Genom att lyssna till höglÀsning sÄ fÄr eleverna bland annat ett större ordförrÄd, en medvetenhet kring sprÄkförstÄelse och grammatisk förstÄelse och de fÄr kunskaper om om olika Àmnen som de kan ha nytta ut av i sina liv. UtifrÄn en kvalitativ metod och semistrukturerade intervjuer har sex lÀrare i Ärskurs f-3 fÄtt svara pÄ hur de anvÀnder sig av höglÀsning i undervisningen för att stödja elevernas lÀsinlÀrning och utveckling i lÀsförstÄelse. Resultatet visar att de intervjuade lÀrarna anvÀnder sig av höglÀsning nÀstan varje dag för att frÀmja elevernas lÀsinlÀrning.

Kunskapsdiagnos i matematik ? nÄgot att rÀkna med? : En kvalitativ studie av lÀrares och rektorers tankar kring kunskapsdiagnos i de tidiga Ären.

Syftet med studien Àr att belysa lÀrares och rektorers tankar kring diagnostisering av elever i de tidiga skolÄren vid anvÀndande av Skolverkets diagnosmaterialDiamant, som riktar in sig pÄ den förberedande aritmetiken.Studien har en kvalitativ ansats med semistrukturerad intevju som metod. Deltagarna i undersökningen Àr fyra lÀrare samt tvÄ rektorer med erfarenhet och utbildningen inom omrÄdet.Resultatet visar att informanterna anser att de fÄr betydelsefull information om var barnen befinner sig i den grundlÀggande taluppfattningen via diagnosen och dÀrmed kan barn med behov av hjÀlp och stöd uppmÀrksammas. Informanterna har en formativ syn pÄ diagnostisering. De fokuserar pÄ hur resultatet följs upp, hur de finner pedagogiska och organisatoriska lösningar. Rutiner för detta Àr olika pÄ de enheter dÀr informanterna Àr verksamma.

Pedagogers tal om barns tidiga lÀs- och skrivinlÀrning, frÄn teori till praktik

Syftet med vÄr undersökning var att undersöka hur pedagogerna talar om sin inledande lÀs- och skrivundervisning. Vi ville Àven belysa pedagogernas instÀllning till datorn och andra tekniska verktyg som en del i undervisningen..

Om konsten att skapa balans : Brist pÄ konceptualisering av tidiga symtom och stress ökar risken för Äterfall vid bipolÀr sjukdom

Undersökningsgruppen bestÄr av fem patienter som behandlas för bipolÀra tillstÄnd. Syftet med studien Àr att kartlÀgga konceptualiseringens betydelse för att förhindra Äterfall i depressiva och maniska episoder utifrÄn följande begrepp: tidiga symtom, olika sÄrbarhets- och stressfaktorer, tanke- och beteendemönster samt copingstrategier. Undersökningen har skett vid tvÄ tillfÀllen med tvÄ till tre veckors mellanrum. Som stöd vid den första intervjun anvÀndes semistrukturerat frÄgebatteri med avsikt att kartlÀgga patientens livshistoria, symtombild, stressfyllda livshÀndelser och om det finns sÀrskilda sÄdana som har haft en direkt betydelse för försÀmring, antingen Ät det depressiva eller maniska hÄllet, och om Äterkommande hÀndelser inverkar negativt pÄ patientens sÀtt att hantera sin sjukdom. Vid den andra intervjun har individuella frÄgor stÀllts för att be om förtydliganden och kompletterande uppgifter. Av resultatet framgÄr att avsaknad av konceptualisering ökar risken för Äterfall vid bipolÀr sjukdom.

Sebastian 2 Är lÀser! - har man som tidig lÀsare försprÄng i skolan?

Med detta arbete vill vi undersöka hur barn pÄverkas av att redan i förskoleÄldern arbeta effektivt med lÀsinlÀrning. LÀsning och skrivning Àr viktiga grundkunskaper för barn och dÀrför Àr det av betydelse att veta om det Àr relevant att redan under deras tidiga levnadsÄr arbeta effektivt med lÀs- och skrivinlÀrning. Vi ville se om barns lÀs- och skrivförmÄga ser annorlunda ut i skolans första Är beroende pÄ om de fÄtt regelbunden lÀs- och skrivtrÀning under förskoletiden eller ej. UtifrÄn det vi fÄtt reda pÄ kan vi som pedagoger möta barnen pÄ bÀsta sÀtt och utmana dem till en lekfull och spontan inlÀrningsmetod. För att fÄ en bakgrund har vi fördjupat vÄra kunskaper i vad forskare och pedagoger anser om barns tidiga lÀsning och skrivning.

En studie i den tidiga hÄrdrockens vokala melodier

Abstract Anders Robelius: En studie av den tidiga hÄrdrockens vokala melodier. ? Uppsala: Musikvetenskap 2002. 60 p.Syftet med denna uppsats Àr att undersöka de vokala melodierna hos tre stycken grupper som anses vara viktiga företrÀdare för den tidiga hÄrdrocken, som vÀxte fram i England vid sjuttiotalets början. De tre grupperna Àr Led Zeppelin, Deep Purple och Black Sabbath.

Det finns elever vars resurser inte tas om hand : 24 elever pÄ IV-programmet och deras skolkarriÀr

Årligen slutar 30 procent av eleverna gymnasieskolan utan betygsbehörighet. PĂ„ individuella program (IV) Ă€r siffran 85 procent. För att kartlĂ€gga skolsituationen för en elevgrupp pĂ„ IV-programmet intervjuades 24 elever. Utöver detta gjordes en kognitiv bedömning samt en sjĂ€lvskattning av upplevd psykisk hĂ€lsa. Huvuddelen av eleverna presterade pĂ„ en ojĂ€mn kognitiv nivĂ„, inom normalvariationen.

<- FöregÄende sida 9 NÀsta sida ->