Sök:

Sökresultat:

1089 Uppsatser om Tidiga skolćren - Sida 54 av 73

Vilket stöd? En kvalitativ studie om speciallÀrares uppfattningar kring stödet i matematik och svenska

Syfte: Studien hade som syfte att undersöka speciallÀrares uppfattningar om stödet till elever i behov av stöd i matematik och svenska. Följande frÄgestÀllningar belystes:? Vilken roll har speciallÀrare i arbetet med elever i behov av stöd i matematik och svenska?? Vilka faktorer uppfattar speciallÀrare hindrar eller möjliggör arbetet med stödet? ? Vad uppfattar speciallÀrare att stöd i matematik och svenska Àr?? Hur utformas och organiseras stödet för elever i behov av stöd i matematik och svenska?Teori: Den teoretiska utgÄngspunkten i studien togs i det sociokulturella perspektivet och det kommunikativa relationsinriktade perspektivet dÀr grunden Àr att lÀrande sker i samspel med andra och dÀr kommunikation och delaktighet Àr viktiga komponenter för att lÀrande och utveckling ska Àga rum. Det kompensatoriska perspektivet finns med i studien dÄ resultatet visade att detta perspektiv förekom. Metod:För att nÀrma oss speciallÀrarnas uppfattningar i frÄgan om hur de anser att stödet, till elever i behov av stöd i matematik och svenska, ser ut valdes en halvstrukturerad (semistrukturerad) kvalitativ intervju.

En studie av lÀrares lÀs- och skrivundervisning i grundskolans tidiga Är

SammanfattningEtt av skolans viktigaste uppdrag Àr att skapa goda möjligheter för barn att lÀra sig att lÀsa och skriva. DÄ vi som blivande lÀrare kommer att arbeta med barns lÀs- och skrivutveckling ansÄg vi det vara viktigt för oss att fÄ en djupare insikt i hur det arbetet gÄr till. Vi vill Àven kunna bidra till utveckling av den tidigare vetenskapliga forskningen inom detta omrÄde. Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur lÀrare arbetar med elevers lÀs- och skrivutveckling samt hur de motiverar sina val av arbetsmetoder. NÀr vi lÀste kurslitteraturen om barns lÀs- och skrivutveckling sÄ konstaterade vi att det fanns delade meningar om hur barn bÀst ska och kan lÀra sig att lÀsa och skriva.

Att förebygga och lindra konfusion: En litteraturstudie

Konfusion kan drabba vem som helst, men risken ökar med stigande Älder. Det Àr en störning av medvetande och kognitiva funktioner. Utlösande faktorer kan vara medicinska tillstÄnd som allvarlig sjukdom, infektioner, metabola rubbningar, dehydrering eller lÀkemedel. Konfusion ökar risken för skador och komplikationer, försvÄrar vÄrdandet, förlÀnger vÄrdtiden samt innebÀr ett lidande för patienter och anhöriga. Syftet Àr att identifiera omvÄrdnadsaktiviteter som kan förebygga och lindra konfusion hos patienter som vÄrdas pÄ sjukhus.

Vad kan grundskolan lÀra av sÀrskolan? Att arbeta med matematik med elever i grÄzonen

Andersson, Anna (2008) Vad kan grundskolan lÀra av sÀrskolan? Att arbeta med matematik med elever i grÄzonen. (What can compulsory school learn from the special school for pupils with learning difficulties? Teaching mathematics to children in the gray zone). Skolutveckling och ledarskap, Specialpedagogisk pÄbyggnadsutbildning, LÀrarutbildningen, Malmö högskola. Syftet med arbetet Àr att undersöka och beskriva hur man pÄ tvÄ olika sÀrskolor arbetar med elever i grÄzonen och deras matematiska utveckling för att kunna ha nytta av det för eleverna i grÄzonen i grundskolans tidiga skolÄr (F-6). Genom studiebesök och intervjuer med specialpedagoger i sÀrskola har jag tagit reda pÄ hur de arbetar med elever i grÄzonen och deras matematiska utveckling.

SÀrskilda behov i matematik : matematisk begÄvning och matematiksvÄrigheter

Sammanfattning:Vi har undersökt hur pedagoger arbetar med de elever som har matematiksvÄrigheter samt de matematiskt begÄvade eleverna. Vi presenterar olika metoder för hur man kan hjÀlpa dessa elever och diskuterar kring begreppet "elever med sÀrskilda behov". VÄr enkÀtundersökning Àr riktad till pedagoger som undervisar matematik i skolans tidiga Är. Redovisningen av resultatet sker genom stapeldiagram och sammanfattningar. Bakgrund: VÄrt intresse för matematik vÀcktes nÀr vi deltog i kursen didaktisk matematik.

LÀrares arbetssÀtt i matematik : framgÄngsrik undervisning för elever i matematiksvÄrigheter

Syftet med uppsatsen har varit att undersöka hur lÀrarna arbetar med elever i matematiksvÄrigheter i Ärskurs 1-5 i relation till lÀrarnas utbildningsbakgrund i matematikÀmnet. Dessutom Àr syftet att belysa lÀrares uppfattning om framgÄngsrik undervisning för elever med matematiksvÄrigheter. Bakgrunden till det valda Àmnet Àr att antalet elever som inte nÄr den grundlÀggande kunskapsnivÄn i matematikÀmnet har ökat(TIMMS 2008). BÄde svensk och internationell forskning visar att lÀrarens kompetens Àr den enskilda faktorn, som har mest betydelse för hur framgÄngsrika studierna blir för eleverna. Med hjÀlp av enkÀtfrÄgor undersöktes i studien hur verksamma lÀrare arbetar med elever i matematiksvÄrigheter i förhÄllande till sin utbildning. I litteraturgenomgÄngen belyses olika teman.

FörÀldrars upplevelse av barnets sömn- och matproblem före och efter kontakt med Special-BVC

BakgrundSömn och matproblem Àr vanliga hos smÄ barn. Bekymren kan vara stora och förÀldrarna i behov av professionell hjÀlp. BarnavÄrdscentralerna har stor stöd- och hjÀlpfunktion men inte alltid resurser för detta. I Uppsala lÀn finns en specialbarnavÄrdscentral som erbjuder rÄd och stöd vid dessa problem.Syftemed studien var att studera förÀldrarnas bedömning av barnets sömn- eller matproblem före och efter kontakt med Special-BVC, samt om det fanns ett samband mellan antal kontakter och förÀldrarnas bedömning av barnets situation efter avslutat kontakt.MetodDesignen var en deskriptiv, komparativ studie dÀr 67 av 102 (66 %) förÀldrar besvarade frÄgor om förhÄllanden före och efter kontakt med Special-BVC.ResultatInom flera omrÄden minskade barnens sömn- eller matproblem efter kontakten med enheten. Emellertid bedömde förÀldrar till barn med matproblem att dessa fortfarande var ett problem för barnet men inte för familjen medan barns problem gÀllande sömn minskat bÄde för barnet och familjen.DiskussionKvalitetssÀkring av vÄrdverksamheters resultat Àr viktigt.

LÀs- och skrivsvÄrigheter Förebyggande ÄtgÀrder

Nationella utvÀrderingar har visat att lÀsförmÄgan hos svenska elever har minskat och vi upplever ofta specialundervisningen som om den försöker reparera istÀllet för att förebygga. Studiens syfte var att beskriva pedagogers tankar och kunskaper om det förebyggande arbetet med lÀs- och skrivsvÄrigheter i förskola, förskoleklass och Är 1 samt kartlÀgga sprÄkmiljön i de olika pedagogiska verksamheterna. Enligt litteraturen Àr det viktigt med en medveten sprÄkstimulans redan i förskolan för att göra barnen sprÄkligt medvetna. SprÄkmiljön stödjer och stimulerar barnens sprÄkutveckling dÄ den erbjuder god tillgÄng pÄ litteratur, pennor, papper och ordbilder. Den empiriska delen utfördes med en kvalitativ halvstrukturerad intervjumetod samt genom observation av sprÄkmiljön. MÄlgruppen bestod av pedagoger frÄn förskola, förskoleklass och Är 1. Resultatet visade att pedagoger i förskola och förskoleklass ansÄg att de inte hade tillrÀckliga kunskaper inom lÀs- och skrivomrÄdet.

Samspel pÄ förskolan- Barns sociala utveckling genom samspelen pÄ förskolan./Interaction in preschool- Childrens social development through interaction in preschool.

Syftet med denna studie Àr kunna uppmÀrksamma det sociala deltagandet och utbytet som sker mellan barnen utifrÄn en interaktion i leken. Jag vill göra pedagoger medvetna om nÀr samspel sker, hur samspelt ser ut samt dess betydelse för barns tidiga utveckling av ett socialt beteende, det vill sÀga att kunna delta i andras upplevelser och erfarenheter samt sjÀlv kunna delge upplevelser och erfarenheter, att föra en ömsesidig kommunikation. Lev Vygotskij och Daniel Stern beskriver hur och nÀr barnen bli medvetna individer som börjar kunna delge samt delta i egna och andras upplevelser och erfarenheter genom samspel. Vygotskij talar om vad barnen klara av sjÀlv och tillsammans med andra medan Stern beskriver barnens utveckling av det interpersonella som behövs för att kunna förstÄ sig sjÀlv och andra. Jag har valt att genomföra en kvalitativ undersökning med observationer av tre- och fyraÄringars lek pÄ en förskola för att uppmÀrksamma deras samspel. I resultatet kom jag fram till att barnen lÀr sig förstÄ sin omvÀrld genom att pröva och utforska tillsammans, de kommer tillsammans fram till det som gÄr att veta. Kommunikationen Àr en viktig del i att vara en social individ och denna kommunikation uppstÄr redan i tidig Älder dÄ barn uttrycker sig genom kroppssprÄket det vill sÀga blickar, minspel med mera. Denna kommunikation behövs för att barnen ska kunna utbyta och uppfatta varandra i ett samspel. Nyckelord: Förskola, samspel, lek, social utveckling, lÀrande.

Ett evigt kvitter pÄ Twitter : En studie av svenska miljöjournalisters anvÀndning av Twitter

Allt fler journalister vÀrlden över anvÀnder sig av mikrobloggen Twitter i sin yrkesutövning. Studier har visat att det handlar om allt frÄn att hÄlla sig uppdaterad pÄ nyhetslÀget till att live-rapportera. Gruppen miljöjournalister valdes ut till den hÀr studien vars syfte Àr att ta reda pÄ mer om hur journalister anvÀnder Twitter och hur det pÄverkar deras arbete och inflöde. Miljöjournalister utmÀrker sig genom att de figurerar pÄ ett brett och ÄsiktsspÀckat fÀlt dÀr Twitter kan tÀnkas fylla en speciellt viktig funktion som plattform för kontakt med mÄnga olika aktörer. Fem miljöjournalister djupintervjuades för att fÄ svar pÄ frÄgorna.

TillstÄndsanalys av tvÀttpress inom pappers- och massaindustrin

Examensarbetet som genomförts pÄ uppdrag av Askalon AB belyser svÄrigheten kring övervakning och dÀrigenom att hitta tidiga lagerfel hos maskiner med lÄga varvtal. Vid anvÀndning av vibrationsanalys som diagnosmetod pÄ lÄgvarviga maskiner Àr det svÄrt att identifiera lagerskador. Detta beror pÄ att de lÄga energier som genereras frÄn lager lÀtt döljs av brus frÄn omkringliggande komponenter. Detta arbete behandlar frÀmst en tvÀttpress belÀgen pÄ Billerud AB Gruvöns bruk. TvÀttpressen Àr en nyckelmaskin som Àr avgörande för processen. Ett oplanerat stopp medför dÀrmed stora kostnader.

Att frÀmja ungdomars hÀlsa: ?Det handlar ju om att fÄ ungdomarna att vÀxa, ta för sig och tycka det hÀr Àr roligt? : - En kvalitativ intervjustudie om aktivitetsledarskapet i Aktivitet Förebygger

BAKGRUND: Föreningslivets hĂ€lsofrĂ€mjande potential var utgĂ„ngspunkten för projektet Aktivitet Förebygger (AF) som 2009 startades upp som ett samarbete mellan skolorna och föreningslivet i Ängelholms kommun, i syfte att frĂ€mja ungdomarnas fysiska och psykiska hĂ€lsa. I tidigare studier kring hĂ€lsofrĂ€mjande interventioner för ungdomar, riktades fokus mot mottagarna av projektet, d.v.s. ungdomarna, men eftersom processen i vilken hĂ€lsa frĂ€mjas och skapas, Ă€r lika intresserat ur ett hĂ€lsopedagogiskt perspektiv, riktade denna studie istĂ€llet fokus mot ledarna. SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR: Syftet med studien var att belysa aktivitetsledarskapet i Aktivitet Förebygger ur ett ledarskapsdidaktiskt perspektiv och att be­svara följande frĂ„gestĂ€llningar, a) Vilka villkor för aktivitetsledarskapet, i form av utmaningar och möjligheter, ger ledarna uttryck för i relation till rollen som aktivitetsledare i AF? b) Vad (vilka vĂ€rden, kunskaper och erfarenheter etc.) uppger aktivitetsledarna att de vill utveckla hos eleverna inom ramen för AF-aktiviteten och hur förhĂ„ller det sig till de hĂ€lso­frĂ€mjande ambitioner som finns för projektet? c) Vilka hĂ€lsopedagogiska strategier och metoder ger ledarna uttryck för i relation till den egna AF-aktiviteten, för att uppnĂ„ dessa vĂ€rden, kun­skaper och erfarenheter? METOD: Studien var kvalitativ med hermeneutik­inspirerad ut­gĂ„ngspunkt, och genomfördes som en intervjustudie med sex aktivitetsledare frĂ„n sĂ„vĂ€l idrottsliga som estetetiska verksamheter.

Jeg har vÊrt sÄ satans flink : Manlighet och samhÀllssyn i Doppler av Erlend Loe

I denna uppsats har jag jÀmfört mottagandet i dagspressen av Agnes von Krusenstjernas roman Kvinnogatan och Karin Boyes roman Astarte. Syftet med uppsatsen var att analysera och jÀmföra hur tvÄ romaner av författarinnor som Àr kÀnda för sina moderna och progressiva verk togs emot av en framförallt manlig kritikerkÄr. För att kunna göra det anvÀnde jag tvÄ teorier. Den ena Àr utformad av Gunilla Domellöf och tittar pÄ hur kritiker, framförallt manliga, i allmÀnhet tog emot kvinnliga författare under det tidiga 1930-talet. Den andra, utformad av Tomas Forser, utgÄr istÀllet frÄn kritikern och handlar om kritikerns uppgift.

KartlÀggning av poÀng enligt Maastricht Vital Exhaustion hos personalen pÄ ett bank- och finansbolag i Stockholm

De senaste tre Ären har ca 34000 personer i Sverige varit sjukskrivna för nÄgon typ av stressreaktion, under det sammanfattande diagnosnumret F.34, anpassningsstörningar och svÄr stress, som i verkligheten kan rymma allt frÄn lÀttare till mycket svÄra tillstÄnd.Ett av de formulÀr som anvÀnds vid arbetslivsrehabilitering Àr Maastricht Vital Exhaustion Index. Det anvÀnds bÄde vid kartlÀggning och vid vÀrdering av insats. Det bestÄr av 23 frÄgor rörande förekomst av symtom och besvaras enligt 3-gradiga svarsalternativ (Ja=2, Vet ej=1, Nej=0). I en redan identifierad sjuk grupp har det visat sig att höga poÀng (=hög stressnivÄ) pÄ denna skala gav ökad risk för sÄvÀl hjÀrtinfarkt, depression samt stroke.SyfteAtt kartlÀgga en personalgrupp enligt Maastricht Vital Exhaustion Index hos personal vid ett bank/finansbolag med kontor i Stockholms innerstad. Metod och undersökt gruppStudien som var en enkÀtstudie gÀllde anstÀllda som var i tjÀnst vecka 7 och 8 2008.EnkÀten utdelades till 46 personer.

"Jag vill inte bli mamma, jag vill hellre bli pappa" : en kvalitativ studie om förÀldraskap

UtifrÄn intervjuer med sju mödrar som har ÄtergÄtt till arbetet efter en sÄ kallad ?kort? förÀldraledighet, avser den hÀr studien att undersöka hur dessa kvinnor definierar, förhandlar med samt utmanar eller Äterskapar ideal och diskurser om moderskap respektive faderskap. Min empiri visar hur kvinnorna genomgÄende jÀmför moderskap med faderskap och hur de, i mÄnga avseenden, implicit uppfattar faderskap som bÀttre och nÄgot som de vill efterlikna. Kvinnorna definierar förvÀntningar kring moderskap som negativa och beskriver idealen som ?sunkiga? och de skildrar hur moderskap, bÄde enligt dem sjÀlva och samhÀllet, ses som nÄgot annorlunda i förhÄllande till faderskap.

<- FöregÄende sida 54 NÀsta sida ->