Sök:

Sökresultat:

1089 Uppsatser om Tidiga skolćren - Sida 11 av 73

Den tidiga skrivinlÀrningen - hemmets betydelse i förskoleÄldern

Syftet med rapporten var att undersöka vilken betydelse hemmets anvÀndning av skrift har för barns tidiga skrivinlÀrning. Undersökningen bygger pÄ 59 enkÀter till förÀldrar i Är 2 som visat pÄ hur mycket man har anvÀnt sig av skrift och höglÀsning i hemmet nÀr barnen var smÄ. LÀrarna i respektive klass har gjort en bedömning pÄ vilken nivÄ varje elev ligger i sin skrivutveckling. Bedömningen ligger pÄ en skala frÄn ett till fem.Efter bearbetning av enkÀterna visar resultatet att hemmets roll och betydelse vid barns första skrivinlÀrning Àr ingenting man med sÀkerhet kan faststÀlla. Hemmets pÄverkan skiftar frÄn barn till barn.

Vad pÄverkar de smÄ barnens sprÄkutveckling?

Syftet med detta examensarbete var att undersöka vad som kan hjÀlpa smÄ barns tidiga sprÄkutveckling samt vilka pedagogiska verktyg som verksamma pedagoger anser kan underlÀtta barns tidiga sprÄkutveckling. Studien byggde pÄ tidigare forskning inom omrÄdet, samt enkÀter frÄn verksamma pedagoger. Sex pedagoger ingick i studien varav tvÄ av dessa Àven stÀllde upp pÄ en muntlig intervju. Efter analys valde jag att presentera resultaten i form av olika teman. Dessa teman speglade jag sedan mot den tidigare forskningen.

Paddor och datorer i klassrummet? : LÀrare och elevers förhÄllningssÀtt till digitala verktyg som stöd i den tidiga lÀs- och skrivundervisningen

I takt med att samhÀllet utvecklats har Àven tekniken gÄtt framÄt, och digitala verktyg, sÄsom datorer och lÀsplattor, blir allt vanligare i klassrummen. En metod som gÄr hand i hand med digitaliseringen Àr Att skriva sig till lÀsning-metoden som gÄr ut pÄ att elever i Ärskurs 1 skriver sig in i lÀsningen med hjÀlp av dator, eller lÀsplatta. Först i Ärskurs tvÄ börjar de skriva med penna. Syftet med denna studie Àr att genom en kvalitativ undersökning studera ett urval lÀrare och deras elevers förhÄllningssÀtt till digitala verktyg som stöd i den tidiga lÀs- och skrivundervisningen. För att uppnÄ mitt syfte har jag intervjuat tvÄ lÀrare och deras elever, samt observerat klassrumssituationer dÀr de anvÀnde sig av digitala verktyg.

Kan skola, fritid och familj hjÀlpa barn som befinner sig i riskzonen till kriminalitet?

Vi har valt att titta pÄ om familj, skola och fritid kan hjÀlpa barn som befinner sig i riskzonen för att utveckla en kriminell livsstil. Syftet med undersökningen Àr att studera om man kan förebygga kriminalitet för barn som befinner sig i riskzonen genom tidiga insatser i skola, familj och pÄ fritid. För att fÄ djupare information har vi anvÀnt oss av kvalitativ metod. För att fÄ en djupare förstÄelse om hur man kan förebygga kriminalitet genom tidiga insatser i skolan, fritid och förÀldrarna för barn som befinner sig i riskzoner har vi valt att göra intervjuer samt anvÀnt oss av relevant litteratur och tidigare forskning. Vi har intervjuat tvÄ ungdomar, en skolkurator samt svar pÄ tvÄ frÄgor frÄn vÄr b-uppsats, "Jag har alltid varit oskyldig...".

Laborativ matematik : - en vÀg till förstÄelse, utifrÄn lÀrares perspektiv

ABSTRAKTMatematiken bör vÀcka lust och nyfikenhet. Skolverket menar att elevers lust att lÀra i de tidiga skolÄren fortfarande Àr stor, innehÄllet i matematikundervisningen Àr omvÀxlande och eleven fÄr aktivera alla sina sinnen. Dock visar undersökningar att den laborativa matematiken i undervisningen snabbt minskar i omfattning upp i skolÄren.Syftet med arbetet Àr att undersöka hur och varför lÀrare anvÀnder laborativ matematik i skolans tidiga Är. Resultatet av studien grundar sig pÄ intervjuer och observationer av tre lÀrare som undervisar elever i Är 1-3. Samtliga lÀrare i studien arbetar laborativt i nÄgon omfattning.Undersökningen visar att lÀrarna arbetar för att matematikundervisningen ska ge eleven förstÄelse för matematiken och möjlighet till kreativitet och variation.

Den individuella utvecklingsplanen Tidstjuv eller pedagogiskt hjÀlpmedel?

Arbetet handlar om en ny förordning som kommit till i januari 2006. Förordningen innebÀr att alla elever i skolÄren 1-9 ska ha en individuell utvecklingsplan. Vi har undersökt hur arbetet med förordningen fungerar ute pÄ fyra skolor i södra Halland och hur skolorna arbetat fram sin individuella utvecklingsplan samt hur den anvÀnds i det vardagliga arbetet. Den viktigaste frÄgan för oss har varit att ta reda pÄ om lÀrarna har ansett att arbetet med den individuella utvecklingsplanen tagit tid frÄn undervisningen eller om det Àr ett hjÀlpmedel. VÄrt resultat visar att de intervjuade lÀrarna tyckte att frÄn början tog arbetet mycket tid, men efter att ha arbetat med den en tid ser alla lÀrarna en stor fördel med att alla elever har en individuell utvecklingsplan.

Lekens betydelse vid inlÀrning

Syftet med denna uppsats var att undersöka hur lÀrarna anvÀnder leken som verktyg i undervisningen i skolans tidiga Är. Med lek menar vi att verksamheten skall ha lekens karaktÀr och verksamheten skall verka under lustfyllda former. Barns emotionella utveckling pÄverkas i leken genom att engagemang i lek ger barn mÄnga tillfÀllen till att göra saker sjÀlva, att pröva gÄng pÄ gÄng tills de kÀnner att de behÀrskar nÄgot. PÄ sÄ vis vinner barnen en kÀnsla av egen makt och möjlighet. I vÄr undersökning har vi anvÀnt oss av en metodtriangulering, vi vÀnde oss till lÀrare i de tidiga Ären i skolan via enkÀter och intervjuer för att fÄ deras syn pÄ lekens betydelse.

"Tiden Àr ju den största bristfaktorn" : LÀrare och specialpedagogers uppfattningar om arbetet med ÄtgÀrdsprogram

Syftet med studien Àr att undersöka grundskollÀrares och specialpedagogers uppfattningar om sitt arbete med ÄtgÀrdsprogram. VÄra frÄgestÀllningar var: Vad anser lÀrare och specialpedagoger om sina förutsÀttningar i arbetet med ÄtgÀrdsprogram? Anser lÀrare och specialpedagoger att nÄgonting behöver förÀndras, i sÄ fall hur? För att ta reda pÄ detta har vi anvÀnt oss av kvalitativ intervju som metod. Intervjuerna genomfördes med sex grundskollÀrare och fyra specialpedagoger pÄ fem olika skolor i en medelstor kommun i norra Sverige. Resultatet visar att lÀrarna och specialpedagogerna upplever att arbetet med dokumentation kring ÄtgÀrdsprogram har ökat.

Med utgÄngspunkt i grundskolan : En undersökning om hur tidiga studiebetingelser sluter an till uppnÄdd utbildning och psykisk ohÀlsa över livsloppet

SammanfattningSyftet med denna uppsats har varit att studera sambandet mellan utbildning och hÀlsa i ett livsloppsperspektiv. I studier av levnadsförhÄllanden under barndomen i relation till individens livschanser och hÀlsa senare i livet har utgÄngspunkten ofta varit förÀldrarnas utbildning och den socioekonomiska situationen under uppvÀxten. Vad som inte studerats i lika stor omfattning Àr individens eget förhÄllande till skolan under tidiga Är och dess betydelse för uppnÄdd utbildning och hÀlsa senare i livet. Denna uppsats tar sin utgÄngspunkt i grundskolan genom att fokusera tre aspekter av individens subjektivt skattade situation vid tidpunkten för sjÀtte klass: motivation för skolarbetet, hur man upplever att man klarar skolans krav samt hur förÀldrarna vÀrderar utbildning. Dessa förutsÀttningar stÀlls sedan i relation till oddsen att 1) ta gymnasie- respektive högskoleexamen samt 2) drabbas av psykisk ohÀlsa i vuxen Älder. Studien har en longitudinell design och Àr baserad pÄ materialet Stockholm Birth Cohort Study (?Född i Stockholm pÄ 50-talet?), en kombinerad enkÀt- och registerdatabas som inkluderar 14 294 individer.

Dyslexi : Tidiga tecken hos förskolebarn

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att undersöka hur fyra yrkesverksamma lÀrare i skolÄren 6-9 ser pÄ sin skönlitteraturundervisning samt vad de tycker om boksamtalet som pedagogiskt verktyg. SkönlitteraturlÀsning som fritidssysselsÀttning har fÄtt stark konkurrens av andra medier som TV, datorspel och Internet.Som bakgrund ges en överblick över forskningen kring skönlitteraturens roll i skolan. Boksamtal och dess relation till sprÄkkunskap, motivation och lÀrande Àgnas sÀrskild uppmÀrksamhet. Författare och pedagoger sÄ som Aidan Chambers, Douglas H. Brown, Gunilla Molloy och Steven Johnson stÄr för mycket av den tidigare forskningen som relateras till i denna uppsats.Undersökningen bestÄr av kvalitativa intervjuer med fyra lÀrare i södra Sverige.

Att identifiera lovande affÀrsidéer: en förbÀttring av
urvalsprocessen i ett entreprenörsdrivet Venture Capital-
bolag

I dagens snabba, globala och förÀnderliga omvÀrld anser allt fler att innovation Àr en viktig och nödvÀndig faktor för ekonomisk tillvÀxt. Entreprenörer har dÀrför en betydande roll för samhÀllet i jakten pÄ nya innovationer och start av nya företag. PÄ samma sÀtt har Àven riskkapitalister en lika betydande roll dÄ staten, banker och andra institutioner sÀllan vÄgar satsa pÄ nya riskfyllda affÀrsidéer. För affÀrsidéer i tidiga faser, som kanske Ànnu inte blivit företag med intÀkter, Àr Venture Capital-bolag den vanligaste och största form av riskkapitalister som Àr villiga att ta en sÄdan investeringssrisk. AffÀrsidéer i tidiga faser Àr mycket riskfyllda dÄ det kan vara svÄrt att förutse marknaden eftersom det Ànnu inte finns ett företag.

Sound Annoyance : Definitioner och anvÀndning av begreppet

Generell anestesi kan ges som inhalationsanestesi eller total intravenös anestesi (TIVA). En förutsÀgbar anestesi med snabbt uppvaknande och bibehÄllen vakenhet Àr en högt önskvÀrd egenskap oavsett anestesiform. Det rÄder en klinisk och vetenskaplig diskussion om vilken anestesiform som ger snabbast tidig postoperativ ÄterhÀmtning. syftet med studien var att jÀmföra patienters tidiga postoperativa ÄterhÀmtning efter inhalationsanestesi respektive efter total intravenös anestesi (TIVA). Metoden var en litteraturstudie baserad pÄ 15 vetenskapliga artiklar.

Elevperspektiv pÄ motivation i matematik : En studie kring elevers uppfattningar om motivation i grundskolans tidiga Är

Denna studie handlar om elevers uppfattningar om motivation i Àmnet matematik. Syftet med denna studie var att lyfta fram elevers egna utsagor och upplevelser om sin motivation, samt fÄ en bild av eventuella förÀndringar eller mönster kring elevers motivation till matematikÀmnet under deras tidiga Är i grundskolan. Studien har genomförts med hjÀlp av elevenkÀter och elevintervjuer, dÀr kvalitativa och kvantitativa metoder kombinerats för att möjliggöra ett fördjupat analysarbete i undersökningens resultatdel. HÀr presenteras elevers uppfattningar av motivation i Àmnet matematik samt deras tankar om vad som pÄverkar motivationen. Analysen av resultaten visar att eleverna har en god uppfattning om vad som pÄverkar deras motivation. De ger mÄnga exempel, dÀr fysiskt och psykiskt vÀlmÄende samt lÀrarens pedagogiska arbete i klassrummet, har betydelse för motivationsprocessen.

KvalitetssÀkring av byggnadsprocessen i de tidiga skedena

Initiativet till detta projekt togs av Tekniska förvaltningen eftersom de kÀnde att det fanns oklarheter med grÀnsdragningarna och anvisningarna i de tidiga skedena av byggnadsprocessen. PÄ grund av detta har man upplevt svÄrigheter att sÀkerstÀlla kvaliteten i byggnadsprocessen. Rapporten belyser tre viktiga punkter för att uppnÄ rÀtt kvalitet, nÀmligen: · PÄbörja pÄ rÀtt sÀtt · Skapa bÀttre förutsÀttningar<br> · Kontrollera resultatet mot kraven Huvudsyftet med rapporten Àr att beskriva hur Tekniska förvaltningen, genom ett utförligt förstudiearbete och ett vÀlgenomarbetat programskede kan sÀkerstÀlla kvaliteten i hela byggnadsprocessen. Dessutom belyser rapporten var man ska göra sin kvalitetssÀkring och varför man ska göra det i detta skede. MÄlet med examensarbetet Àr att identifiera de problem som organisationen har i det nuvarande arbete samt att undersöka hur andra aktörer arbetar i byggnadsprocessen.

BrÀnner vi ut vÄra barn?: om barns stress i deras skol- och nÀrmiljö

Syftet med vÄrt arbete var att se om vi med hjÀlp av vÄra undersökningar kunde fÄ en ökad förstÄelse för barnens stress i skolan. De frÄgor vi stÀllde oss var hur stressen pÄverkar elevers inlÀrning samt pÄ vilket sÀtt och hur ofta de upplever stress. Vi har tagit del av olika forskningsrapporter, artiklar samt litteratur. De elever som medverkade i vÄr studie Àr de klasser dÀr vi gjort vÄra respektive VFU-praktiker. För att komma fram till ett resultat valde vi att anvÀnda oss av datainsamlingsmetoder i form av ostrukturerade observationer, tester och enkÀter.

<- FöregÄende sida 11 NÀsta sida ->