Sök:

Sökresultat:

792 Uppsatser om Ta tillvara pć mat - Sida 33 av 53

JÀmstÀlldhet som drivkraft för tillvÀxt : - En studie i hur jÀmstÀlldhet kan skapa förutsÀttningar för tillvÀxt i smÄ tjÀnsteföretag.

I denna uppsats har frÄgan om jÀmstÀlldhet kan ses som drivkraft för tillvÀxt undersökts och diskuterats. Temat Àr aktuellt ? jÀmstÀlldhetens olika perspektiv för företag diskuteras flitigt i press sÄvÀl som nyhetsmagasinen inom tv. De företag vi valt att inrikta oss mot Àr smÄföretag inom konsultbranschen som karakteriseras av hög tillvÀxt. AnstÀllda inom denna typ av företag har sedan fÄtt uttrycka sitt medhÄll eller icke-medhÄll i tio pÄstÄenden som vi förmedlat till dem.

KÀra Alicia: En workbook om att bygga destinationen HaparandaTornio med hjÀlp av historien och med storytelling som redskap

HaparandaTornio har varit med om en snabb tillvÀxt tack vare Ikeas etablering 2006. MöbeljÀtten blev startskottet pÄ en ny och positiv era. Handeln exploderade och marknadsföringen har till stor del kretsat kring denna nÀring, men mÀnniskorna stannar inte i den utstrÀckning som man vill. Syftet med mitt arbete har varit att ge förslag pÄ hur man skulle kunna skapa en ny bild av regionen för att locka besökare och stÀrka vi-kÀnslan hos invÄnarna. Med detta som utgÄngspunkt valde jag att förmedla regionens unika historia genom ett antal fiktiva karaktÀrer som har anknytning till denna tid och befinner sig i HaparandaTornio under första vÀrldskriget.

Patienters anvÀndande av copingstrategier i samband med cancerdiagnos

Varje Är insjuknar i Sverige omkring 50 000 mÀnniskor i cancer. Det innebÀr att ungefÀr var tredje svensk kommer att drabbas av cancer under sitt liv. Ett cancerbesked framkallar starka kÀnslor hos patienten. För att kunna bemÀstra kÀnslorna samt hantera situationen tillÀmpar patienten nÄgon form av coping. I svensk forskningslitteratur beskrivs coping som vad en person gör för att handskas med olika stressorer i vardagen samt vilka resurser personen i frÄga har för att ta sig an problemen.

Hur kan barn/elever pÄverkas av att gÄ i en svensk skola i utlandet? ? möjlighetens skola?

Den hÀr uppsatsen belyser barns/elevers uppfattningar och tankar kring den kinesiska kulturen. Men Àven hur Swedish School Beijing tar till vara pÄ den nya kulturen i undervisningen. Vidare belyser den om svenska elever i utlandet fÄr möjlighet till en likvÀrdig utbildning som de eleverna i Sverige fÄr. Uppsatsen upplyser Àven er lÀsare om hur lÀrarna arbetar pÄ Swedish School Beijing och i den mÄn de tar tillvara pÄ den nya kultur som barnen/eleverna möter i Kina. I litteraturdelen tas det upp vilka olika kulturkrockar som kan uppstÄ vid flytt till ett nytt land med ny och annorlunda kultur.

Pedagogers uppfattningar om specialpedagogiska insatser i förskolan för barn i socioemotionella svÄrigheter : Specialpedagogens yrkeskunnande, rutiner och sprÄkstöd, att ta tillvara barnens intressen

Syftet med undersökning har varit att ta reda pÄ idrottslÀrarens kunskap om och förhÄllningssÀtt till Àtstörningar bland elever. Vilken kunskap anser idrottslÀrare sig ha om Àtstörningar?Har skolan nÄgon handlingsplan för elever med Àtstörningar?Hur agerar idrottslÀrare mot elever som visar tecken pÄ Àtstörningar?Finns det nÄgon skillnad pÄ hur lÀrarna uppfattar sin kunskap och med antalet Är de har jobbat? MetodJag har anvÀnt mig av en kvantitativ metod och i denna studie enkÀter med bÄde öppna och slutna svarsalternativ. EnkÀterna besvarades av 72 lÀrare frÄn hela landet. Urvalet av lÀrarna skedde genom ett bekvÀmlighetsurval, dÀr datainsamlingen gjordes under ett Idrotts- och HÀlsokonventet pÄ GIH i Stockholm och till idrottslÀrare som arbetade i StockholmsomrÄdet. SammanstÀllningen av enkÀterna har bearbetats i Microsoft Excel och statistikprogrammet SPSS. Resultat37 av lÀrarna instÀmmer i de delvis har bra kunskaper kring Àtstörningar.

HÀlso- och sjukvÄrdspersonalens bemötande av personer med HIV

BakgrundHumant immunbristvirus (HIV) Àr ett virus som attackerar kroppens immunförsvar. ISverige lever cirka 6200 personer med HIV. Sjukdomen smittar bland annat via sexuellakontakter och blod. Det Àr viktigt med tidig diagnostisering och pÄbörjad behandling för attförhindra följdsjukdomar och smittspridning. Det finns möjligheter till lÄngsiktigöverlevnad med bromsmediciner.Enligt tidigare studier behövs mer utbildning om HIV.

Patienters erfarenheter av diabeteskontroller pÄ hÀlsocentral

Sammanfattning Titel: Patienters erfarenheter av diabeteskontroller pÄ hÀlsocentraler.Bakgrund: Diabetes Àr en kronisk sjukdom som kan orsaka flera olika komplikationer. För att undvika diabeteskomplikationer erbjuds patienter med diabetes typ 2 regelbundna kontroller. Sjuksköterskan har en viktig roll i behandlingen av dessa patienter, genom dialog och kompetens kan sjuksköterskan stÀrka patienten i sin diabetes. Med denna studie vill författarna ta tillvara pÄ patienternas erfarenheter för att utveckla de Äterkommande diabeteskontrollerna pÄ hÀlsocentralerna.Syfte: Att belysa de erfarenheter som patienter med diabetes typ 2 har av Äterkommande kontroller pÄ vÄrd-/ hÀlsocentral.Metod: Studien genomfördes med en kvalitativ ansats. Nio patienter med diabetes som gick pÄ regelbundna diabeteskontroller pÄ vÄrd-/ hÀlsocentral, intervjuades med semistrukturerade frÄgor utifrÄn en intervjuguide.

Samarbete - ett pedagogiskt arbetssÀtt : En intervjustudie om förskolans och förskoleklassens samarbete inom matematik

Det övergripande syftet Àr att studera hur pedagoger i förskola och skola samarbetar. För att mer specifikt ta reda pÄ potentiella möjligheter för utveckling av samverkan fokuseras ett exempel: arbetsÀtt och innehÄll avseende matematik. Den belyser vilka samarbetsformer pedagogerna anvÀnder och hur pedagogerna utformar arbetssÀttet/arbetsÀtten inom matematik med hÀnsyn tagen till information som delges vid samarbetet mellan förskola och förskoleklass. Intresset till det valda undersökningsomrÄdet baseras pÄ erfarenheter av att vissa barn inte ges möjlighet att utvecklas vidare utan arbetar med samma innehÄll i flera Är och ofta pÄ samma sÀtt. Studien Àr av kvalitativ karaktÀr och bygger pÄ Ätta intervjuer varav fyra med förskollÀrare i förskola och fyra med förskollÀrare i förskoleklass.Resultatet visar att det inte förekommer nÄgot samarbete inom matematik mellan förskola och förskoleklass.

Kulturell mÄngfald i den svenska skolan

Abstract Denna uppsats handlar om hur kulturarv och kulturell mÄngfald uppfattas bland nÄgra pedagoger pÄ tre svenska skolor som Àr mÄngkulturella arenor. VÄr undersökning ingÄr i forskningsfÀltet MÄngfald i förskola och skola. VÄrt syfte med detta arbete Àr att lyfta fram pedagogernas uppfattningar kring kulturarv och kulturell mÄngfald. Detta pÄ grund av att fÄ en ökad förstÄelse och samtidigt fÄ fram en tydlig och klar bild av hur man som pedagog pÄ bÀsta möjliga sÀtt kan hantera de olika situationer som uppstÄr pÄ grund av kulturella olikheter inom dagens skola. Undersökningen genomförde vi genom att intervjua och observera fyra pedagoger med inriktning mot grundskolans tidigare Är pÄ tre olika skolor i Malmö. Vi har genomfört observationerna under en skoldag i respektive pedagogs klass och dÀrefter har vi utfört intervjun med respektive pedagog.

Sjuksköterskors erfarenheter av att tillvarata forskningsresultat i patientvÄrd och studenthandledning

Tidigare forskning pÄvisar att sjuksköterskor i ringa omfattning kan ta sig tid till att söka och lÀsa vetenskapliga rapporter vilket Àven speglar sig i handledarskapet. Om studenter inte ser sjuksköterskor söka ny kunskap i forskningen eller fÄr handledning i att söka, kan vi dÄ förutsÀtta att de kommer att uppfylla kravet frÄn högskoleverket under studietiden samt socialstyrelsens kompetensbeskrivning nÀr de Àr fÀrdiga sjuksköterskor?Att belysa sjuksköterskors egna erfarenheter av att anvÀnda forskningsrapporter kan ge kunskaper om sjuksköterskor har behov av att stÀrka sitt eget kritiska tÀnkande och sin vetenskapliga hÄllning som sedan kan berika dem i deras handledarroll.Syftet med studien Àr att belysa sjuksköterskors erfarenheter av att anvÀnda forskningsrapporter i sitt dagliga arbete med vÄrd och handledning av studenter i klinisk verksamhet. För att belysa handledande sjuksköterskors erfarenheter valdes intervju som metod och texten analyserades med kvalitativ innehÄllsanalys.Uppsatsens resultat ger en nulÀgesbeskrivning av studiens forskningsomrÄde och stöds av tidigare forskningsresultat. Resultatet redovisas i tvÄ domÀner, hinder och begrÀnsningar samt möjligheter och förutsÀttningar för att tillvarata forskningsresultat i vÄrdandet och studenthandledning.Hinder och begrÀnsningar var tidsbrist, brist pÄ vilja och engagemang, brist pÄ kunskap i informationssökning och att kunna tillgodogöra sig det vetenskapliga sprÄket och till sist bristande tillgÀnglighet pÄ forskningsrapporter.

Klimatanpassningen i Sverige, Finland och Holland : Styrningens uppbyggnad, problem och möjligheter

För att möta kommande klimatförÀndringar behövs klimatanpassning vilket innebÀr att skydda samhÀllet mot klimatförÀndringarna och ta tillvara eventuella möjligheter. Olika lÀnder har tillÀmpat olika sÀtt att styra anpassning, vilka generellt kan delas in i top-down och bottom-up styrning. Dessa styrformer generar olika problem och möjligheter för implementering. Till exempel sÄ brister ofta styrning genom top-down implementeringen pÄ lokal nivÄ, medan bottom-up ofta försvÄras av att lokala aktörer saknar resurser i implementering. I denna litteratur och dokumentsbaserade studie undersöker vi aktuell forskning och policydokument för att med stöd av Environmental Governance-teorin, klargöra styrningsformernas uppbyggnad, effektivitet, problem och möjligheter.

Informationsöverföring i byggprojekt mellan projektering och produktion: Produktionsplanering med BIM pÄ Veidekke

Den svenska byggbranschen stÄr idag inför ett vÀgskÀl, börja basera produktionsplaneringen pÄ bygginformationsmodeller (BIM) eller att fortsÀtta genomföra planeringen pÄ traditionellt vis. Tidigare har det inte funnits programvara som har haft funktionaliteten att koppla ihop hela processen frÄn BIM till en produktionstidplan. PÄ senare tid har det kommit program som klarar av processen, dÀrmed har ett antal byggföretag börjat se nyttan av att ta tillvara pÄ den information som finns i BIM frÄn projekteringen och anvÀnda den för produktionen. Arbetet har genomförts hos entreprenadföretaget Veidekke. Det Àr ett av företagen som vill börja utnyttja informationen som finns tillgÀnglig i BIM, för produktionsplanering.

Laboratorieförsök pÄ EAF-slagg som ballastmaterial i asfalt

I Sverige hamnar mÄnga restprodukter direkt pÄ deponi Àven om det finns möjlighet att ta de tillvara i olika konstruktioner. Detta projekt har gÄtt ut pÄ att undersöka vilka möjligheter det finns att skapa en asfaltprodukt innehÄllande EAF-slagg. I undersökningsarbetet gjordes en litteraturstudie för att sammanstÀlla befintlig kunskap samt laboratorieförsök. EAF-slagg anvÀnds i stora delar av vÀrlden och till mÄnga olika ÀndamÄl. Den största anvÀndningen sker i vÀgar dÀr det gÄr att nyttogöra den höga nötningsbestÀndigheten och den kubiska formen.

Adbusters eller adbusting : Rörelse eller metod

Vi möts stÀndigt av tusentals bilder och budskap nÀr vi rör oss i det offentliga. DÄ och dÄ rubbas dessa budskap ochvi tvingas ta stÀllning till vad det faktiskt Àr vi tittar pÄ. Adbusters.se, en svensk rörelse med rötter i USA och Kanada, tar reklam och etablerade symboler och gör om dem. Tanken Àr att ett ifrÄgasÀttande av reklamen blir ett ifrÄgasÀttande av reklamens plats i det offentliga rummet. Med hjÀlp av en socialkonstruktionsteoretisk utgÄngspunkt, dÀr tanken förenklat Àr att vi skapar vÄr vÀrld pÄ samma gÄng som vi lever i den, och ideologi som metodverktyg tar jag mig an Adbusters.se, adbusting och reklamen.Inledningsvis kommer Adbusters sjÀlva att granskas, de manifest rörelsen tar utgÄngspunkt i parallellÀses och jÀmförs.

Pedagogiska strategier för att bemöta barns olikheter : en kvalitativ studie

Syftet med mitt arbete har varit att undersöka pedagogers strategier att bemöta barns olik­heter. Hur gÄr de tillvÀga för att göra den pedagogiska verksamheten meningsfull för alla barn? Jag vill genom undersökningen ocksÄ skaffa mig redskap för mitt kommande yrkesliv genom att ta del av verksamma pedagogers erfarenheter. Genom studien kan jag ocksÄ knyta ihop teorin frÄn min utbildning med verksamheten pÄ fÀltet.I lÀroplanen stÄr att förskolan har i uppdrag att bemöta och ta tillvara alla barns individu­ella behov samt att de skall göra verksamheten meningsfull för alla barn. Jag har stÀllt mig följande frÄgor.

<- FöregÄende sida 33 NÀsta sida ->