Sökresultat:
792 Uppsatser om Ta tillvara pć mat - Sida 3 av 53
RÀddare i nöden eller...? Hur specialpedagogens kompetens tas tillvara i förskolan
Syftet med vÄr studie var att undersöka hur den specialpedagogiska kompetensen tas tillvara i förskolan samt förskolepedagogernas förvÀntningar pÄ denna. Vi valde att göra en kvalitativ undersökning i form av fokusgruppsamtal som metod. Underlaget bestod av fyra fokusgrupper vilket gjorde att tolv pedagoger sammanlagt deltog i studien. VÄrt resultat visade att specialpedagogen har en viktig funktion i förskolan och dÄ frÀmst gÀllande enskilda barn i behov av sÀrskilt stöd. Det framkom att bristen pÄ tid till reflektion för pedagogerna kunde utgöra en av orsakerna till ett utökat behov av specialpedagogisk kompetens.
Naturvetenskap och undersökande arbetssÀtt i förskolan
Abstract
Blomqvist, C & Skaneborn, C (2009). Naturvetenskap och undersökande arbetssÀtt i förskolan. Malmö: LÀrarutbildningen: Malmö Högskola.
VÄrt arbete handlar om hur ett undersökande arbetssÀtt kan ta sig uttryck i en förskoleverksamhet, i synnerhet nÀr det gÀller de allra yngsta barnen, samt hur pedagogerna kopplar detta till naturvetenskapliga fenomen i ett brett perspektiv. Arbetet handlar Àven om hur pedagogerna pÄ förskolan förhÄller sig till barns upptÀckarlust, hur de tar tillvara pÄ det i verksamheten samt vilka tankar de har kring ett undersökande arbetssÀtt.
VÄr forskningsteoretiska utgÄngspunkt Àr frÀmst det sociokulturella perspektivet i ett undersökande arbetssÀtt, samt det pedagogiska förhÄllningssÀttet i ett naturvetenskapligt utforskande.
Kundservice pÄ Facebook : Hur Facebook kan anvÀndas som kundservicekanal
Kommunikation sker varje dag pÄ olika sÀtt och i olika konstellationer, mÀnniskan har ett behov av att föra dialog med andra mÀnniskor. Detta behov kan med hjÀlp av dagens tekniker tillfredsstÀllas Àven digitalt genom sÄ kallade sociala medier. Facebook Àr en social media som Àr till för nÀtverksbyggande och den tjÀnsten anvÀnds idag av bÄde företag och privatpersoner över hela vÀrlden. Undersökningens syfte har varit att beskriva hur stora företag i Sverige anvÀnder och kan anvÀnda Facebook för att kommunicera med sina kunder ur ett kundservice perspektiv. Det fanns flera sÀtt att belysa detta fenomen och ett av dem var genom att fundera pÄ hur mÀnniskor kommunicerar samt se om det fanns begrÀnsningar i kommunikation via Facebook.
KL-trÀ och limtrÀ : hur rÄvarans kvalité tas tillvara i den fÀrdiga produkten
Detta Àr en studie som behandlar hur vÀl kvalitén i trÀdet tas tillvara för sortimenten limtrÀ och KL-trÀ. LimtrÀ bestÄr av ett antal lameller som limmas samman med fibrerna i lÀngdriktningen medan KL-trÀ Àr en krysslimmad skiva som bestÄr av en mÀngd sammansatta lameller. TrÀ Àr ett heterogent material som har skilda egenskaper beroende pÄ var och hur det vÀxt. Genom att sÀtta samman heterogena trÀlameller vill man skapa en homogenare produkt. Eftersom att produkterna anvÀnds inom olika omrÄden kan man tÀnka sig att det gÄr att optimera anvÀndandet av rÄvaran till respektive produkt.
Om möjligheten att arbeta med familj- och barnperspektiv inom vuxenpsykiatrisk öppenvÄrd
Studien har som syfte att undersöka hur vuxenpsykiatriska öppenvÄrdsmottagningar bedriver familjearbete och tar tillvara barnperspektivet. Vidare att ta del av goda erfarenheter och exempel pÄ nÀr ett familjearbete blivit bra och nÀr det finns ett barnperspektiv och tankar kring hur detta arbete kan förbÀttras. Det Àr en kvalitativ intervjustudie. Det empiriska materialet Àr sex intervjuer med enhetschefer. Genom intervjuer med personal vid en kommunal verksamhet och en BUP mottagning belyses barnperspektivet ytterligare.Undersökningen utgÄr ifrÄn fem frÄgeomrÄden: struktur/organisation, behandling/inriktning, behandlare, patient samt framtid/förbÀttringar.
?Ibland Àr man jÀttesugen pÄ att lÀsa och dÄ gÄr det jÀttesnabbt och man fattar allting. Ibland Àr man lite trött och dÄ har man inte lust att lÀsa. Och dÄ gÄr det segt och man fattar ingenting.? : Hur elever i lÀs- och skrivsvÄrigheter upplever skolan.
Arbetets syfte var att med hjÀlp av kvalitativa intervjuer kunna fÄ en bild av hur elever i Är fyra, fem och sex, i lÀs- och skrivsvÄrigheter, upplevde sin skolsituation. Föresatsen med arbetet var att likasÄ fÄ en uppfattning om eleverna ansÄg att skolan tog tillvara deras starka sidor och om det i sÄ fall lÀnkades samman med lÀs- och skrivarbetet, samt hur elevernas upplevelse var av hur skolan bemötte de svÄrigheter de var i.Resultatet visade att de flesta av eleverna upplevde sin skolsituation som mestadels positiv, de menade dÀremot att skolan inte nÀmnvÀrt lyfte fram eller tog tillvara deras starka sidor. Skolans bemötande av de svÄrigheter de befann sig i (de flesta eleverna ansÄg sjÀlva att de inte befann sig vara i större svÄrigheter nÀr det gÀllde lÀsning och skrivning) menade de överlag vara nöjda med, Àven om flera av eleverna inte hade reflekterat sÀrskilt mycket över hur arbetet skulle ha kunnat göras annorlunda. Det som man kan uppfatta som positivt var att skolan inte verkade rikta all koncentration pÄ de svÄrigheter, som eleverna befann sig i, utan koncentrerade sig pÄ att se helheten av eleverna, Àven om ett större tillvaratagande av elevernas starka sidor kanske kunde ha varit önskvÀrt..
Pedagogens krishantering i förskolan ur ett trygghets- och lÀrandeperpektiv
VÄrt syfte Àr att skapa kunskap om hur pedagoger i förskolan tar ansvar och arbetar för att möta barn som befinner sig i krissituationer, sÄ att tryggheten och lÀrandet hos det enskilda barnet och gruppen tas tillvara. LÀroplanen för förskolan, Lpfö98 (Utbildningsdepartementet, 2006) innefattar mÄl om att lÀgga grunden för ett livslÄngt lÀrande, dÀr verksamheten ska erbjuda en trygg och lÀrorik miljö för alla barn som deltar och dÀr Àven omsorg, fostran och lÀrande ska bilda en helhet. VÄr problematisering Àr hur dessa mÄl kan uppfyllas dÄ ett eller flera barn befinner sig i krissituationer eftersom tryggheten kan raseras och lÀrandet bli hÀmmat. För att komma fram till vÄrt resultat och besvara vÄrt syfte har vi utgÄtt frÄn tre forskningsfrÄgor och anvÀnt kvalitativa intervjuer som metod. Resultatet av vÄr problematisering Àr att omsorg, fostran och lÀrande i krissituationer kan bilda en helhet dÀrför att de Àr beroende av varandra Àven om de olika delarna inte tar lika stort utrymme.
Sjuksköterskans syn pÄ sin yrkesroll i den kommunala Àldreomsorgen. : en empirisk studie med kvantitativ ansats
Syfte: Syftet var att undersöka sjuksköterskans syn pÄ sin yrkesroll i den kommunala Àldreomsorgen. Metod: studien Àr en empirisk studie med kvantitativ ansats och utförd i form av en enkÀtstudie, speciellt utformad för denna studie. Populationen bestod av 24 sjuksköterskor i en liten kommun i mellersta Sverige. Av dessa valde 22 sjuksköterskor, 92 %, att besvara enkÀten. Resultat: Flertalet av sjuksköterskorna hade arbetat mÄnga Är inom kommunen och var nöjda med sitt arbete och sin arbetstid.
Att möjliggöra att eleverna nÄr mÄlen med hjÀlp av
individanpassad undervisning.
Syftet med denna studie var att undersöka hur lÀrare möjliggör att eleverna uppnÄr mÄlen, bÄde strÀvansmÄl och uppnÄendemÄl, med hjÀlp av att individanpassa undervisningen. För att kunna individanpassa undervisningen krÀvs det först att man ser elevens behov och sedan tillgodoser dem. UtifrÄn litteraturen sÄ fann jag att det Àr vÄr skyldighet att anpassa undervisningen och att detta krÀvs för att alla elever ska ha möjlighet att nÄ mÄlen och utvecklas sÄ lÄngt som möjligt. Litteraturen visade Àven pÄ att det Àr ett uppdrag som lÀrare anser Àr svÄrt och som tar mycket tid. Jag genomförde min studie pÄ en skola dÀr jag genomförde kvalitativa intervjuer med sex lÀrare frÄn Är 1-6.
Ăppna ögonen för vardagsmatematik i förskolan
Detta arbete handlar om att synliggöra vardagsmatematik för barn i förskolan och vi har koncentrerat oss pÄ om pedagogerna anvÀnder matematik i vardagen och i sÄ fall hur de gÄr tillvÀga. Resultatet av vÄr undersökning bygger pÄ observationer med videokamera. Det framkom i undersökningen att pedagogerna inte tÀnkte matematiskt i alla vardagliga situationer. Under arbetets gÄng sÄg vi en viss skillnad i hur pedagogerna anvÀnde sig av och tog tillvara pÄ matematiken i förskolan..
En ögonblicksbild frÄn muntlig kommunikationsundervisning : 105 sfi-lÀrares anvÀndande av bildmaterial i undervisning med muntlig kommunikation
I det hÀr arbetet har jag studerat hur lÀrare i svenska för invandrare (sfi) arbetar med sina elever med bilder och kommunikation. Syftet med undersökningen har varit att bidra med kunskap om sfi-lÀrares val av bilder för att fÄ igÄng muntlig kommunikation i studievÀg 1. Jag har genomfört en enkÀtundersökning pÄ nÀtet med 105 deltagande lÀrare.Resultatet av undersökningen visar att mer Àn hÀlften av lÀrarna anvÀnder bilder varje dag. Bildmaterialet lÀrarna anvÀnder sig av Àr igenkÀnnbara fÀrgfotografier som förestÀller olika hÀndelser. LÀrarna anvÀnder sig av mÄnga olika typer av bilder och materialet Àr utformat pÄ ett varierat sÀtt.
Norrbottniska exportföretags pÄverkan av Sveriges medlemskap i Europeiska unionen: en fallstudie av tvÄ exporterande smÄföretag
Det Svenska medlemskapet i den europeiska unionen (EU) har förÀndrat förutsÀttningarna för smÄföretagen i Norrbottens lÀn. Syftet med denna uppsats Àr belysa hur Sveriges medlemskap i EU pÄverkat exportförutsÀttningarna för smÄföretag i Norrbottens lÀn, sammanstÀlla en survey pÄ nÄgra tidigare gjorda EU-projekt dÀr vi undersökt hur EU och EU- verktyg kan ha pÄverkat exportförutsÀttningarna för Norrbottniska smÄföretagen, identifiera om Sveriges medlemskap i EU kan ha pÄverkat exportförutsÀttningarna för tvÄ redan etablerade mindre exportföretag i Norrbottens lÀn samt identifiera vilka för och nackdelar EU-medlemskapet kan ha inneburit för Norrbottniska smÄföretags exportförutsÀttningar. Slutsatsen blev att EU-medlemskapet inneburit bÄde positiva och negativa aspekter för företagen. Det positiva kan sÀgas vara den stora marknad som skapats genom den inre marknaden, borttagande av tullar inom EU, fri rörlighet för varor, tjÀnster, kapital samt personer. Strukturfonderna har skapat möjligheter att ta tillvara dessa fördelar.
MjölkalÄnga - landsbygd i utveckling : för hÀsten, naturen och mÀnniskan
Arbetet handlar om att planera ett omrÄde för att tillgodose de behov och förvÀntningar som stÀlls pÄ en tÀtortsnÀra landsbygd. Arbetet presenterar ett förslag till planering dÀr olika intressen samspelar i utformningen och dÀr platsens förutsÀttningar utgör grunden.
OmrÄdet Àr belÀget vÀster om Finjasjön vid MjölkalÄnga by och omfattar ca 150 ha. Marken Àgs av HÀssleholms kommun. Som ett led i kommunens arbete med att profilera sig inom hÀst- och ridsportverksamhet vill man skapa möjligheter för etablering av hÀstgÄrdar i kommunen. Detta har tillsammans med strÀvan att tillvarata omrÄdets naturvÀrden, kulturhistoriska bakgrund och förutsÀttningar för rekreation och friluftsliv, utgjort förutsÀttningarna för mitt arbete.
Jag har genom studier av platsens förutsÀttningar och historia skaffat kunskap om omrÄdet.
FemÄringars skrivande i förskolan : En kvalitativ studie om hur sex pedagoger i förskolan resonerar och tÀnker kring femÄringars skrivande
VĂ„rt syfte med denna uppsats var att ta reda pĂ„ hur pedagoger i förskolan resonerar och tĂ€nker kring arbetet med femĂ„ringars skrivande. ĂverensstĂ€mmer detta arbetet med det styrdokument som ska genomsyra verksamheten, förskolans lĂ€roplan [Lpfö98]. VĂ„ra frĂ„gestĂ€llningar fokuserar pĂ„ hur femĂ„ringarnas skrivintresse tas tillvara, om pedagogerna arbetar efter nĂ„gon speciell skriftsprĂ„klig metod samt pĂ„ hur pedagogerna tĂ€nker kring femĂ„ringarnas skrivande inför övergĂ„ngen till förskoleklassen.I teori och tidigare forskning fokuseras pĂ„ förskolans lĂ€roplan, skriftsprĂ„klig miljö samt pedagogens förhĂ„llningssĂ€tt.För att uppnĂ„ syftet anvĂ€nde vi oss av en kvalitativ metod och intervjuade sex pedagoger pĂ„ olika förskolor i en medelstor stad i Sverige.Resultatet visar att de intervjuade pedagogerna överlag har goda kunskaper om barns skrivutveckling. Pedagogerna Ă€r Ă€ven medvetna om att de, liksom Lpfö98 anger, ska ta tillvara pĂ„ barns eget visade intresse och initiativ för skriftsprĂ„kliga aktiviteter. I relation till teori och tidigare forskning, visar studien att pedagogerna bör inta en mer aktiv roll i femĂ„ringarnas skriftsprĂ„kliga utveckling.
Insatsen kontaktfamilj : en studie av barn i kontaktfamilj via intervjuer av barn, socialsekreterare och genomgÄng av akter
Syftet med denna studie har varit att undersöka hur nÄgra barn upplever insatsen kontaktfamilj, hur nÄgra socialsekreterare anser att bistÄndet kontaktfamilj ter sig ur barnens perspektiv samt via intervjuerna av socialsekreterarna och aktstudier undersöka hur barnens perspektiv tas tillvara i handlÀggningen kring kontaktfamiljsÀrenden.Studiens frÄgestÀllningar fokuserar pÄ hur det Àr för barn att vara i en kontaktfamilj. Ytterligare frÄgestÀllningar Àr hur barnens perspektiv tas tillvara i möten och handlÀggning i beslut gÀllande kontaktfamilj.Jag har anvÀnt mig av en kvalitativ metod, dÀr jag intervjuat tolv barn, nio socialsekreterare i barn- och familjegrupp och gÄtt igenom 25 akter. De teoretiska utgÄngspunkterna Àr det utvecklingsekologiska perspektivet, salutogena teorier, teorier om samtal med barn och familjemönster.Resultaten visar att barnen till stor del Àr positiva till insatsen kontaktfamilj och att de genom kontaktfamiljerna fÄr möta positiva och vÀlfungerande vuxenförebilder och att socialsekreterarna tror att det Àr positivt för barnen att vara i en kontaktfamilj. I intervjuerna med barnen framskymtar förstÄelse inför förÀldrarnas situation och barnens svÄrigheter att pÄverka sin vistelse i kontaktfamiljen. I intervjuerna och akterna framkommer att barnens perspektiv inte alltid blir synligt.