Sökresultat:
792 Uppsatser om Ta tillvara pć mat - Sida 2 av 53
Talangfull? : En studie om hur medarbetare i en stor organisation upplever att deras kompetens och talang tillvaratas
Denna studie har som syfte att se hur medarbetare pÄ ?golvet? i en stor organisation upplever att deras kompetens och talang tas tillvara pÄ. Avsikten Àr dessutom att jÀmföra hur denna hantering av kompetens och talang skiljer sig i tvÄ likadana verksamheter pÄ olika platser i Sverige. För att undersöka detta har enkÀter delats ut, dÀr medarbetare ombads skatta hur de anser att organisationen tar tillvara pÄ deras kompetens och talang. De ombads Àven skatta den egna kompetensen och talangen samt besvara en rad bakgrundsfrÄgor som senare lÄg till grund för analysen.
Vardagsteknik i förskolan : hur tas tekniken tillvara?
Syftet med denna studie Àr att synliggöra hur teknik tas tillvara i vardagen, Àr det i ögonblicket eller Àr det i de iscensatta aktiviteterna? Enligt lÀroplan för förskolan Skolverket (2010) bör barnen utmanas i aktiviteter och i lek men samtidigt locka och utmanas i sitt lÀrande som Àven frÀmjar barns lÀrande och utveckling inom teknik. Studien genomfördes genom kvalitativa intervjuer med tio förskollÀrare pÄ sex olika förskolor i Mellansverige. Vi transkriberade intervjusvaren tillsammans, och lÀste sedan svaren vid flera tillfÀllen och kodade innehÄllet. Vi anvÀnde oss av olika nyckelord sÄ som förhÄllningssÀtt, tekniska verktyg, olika Äldrar, material, miljö, pedagogisk dokumentation.
"Det andra fÄr man lÀra sig pÄ fritiden" - En studie om hur elevers historiekultur tas tillvara i skolan
BAKGRUND:Begreppet historiekultur Àr relativt nytt inom den historieteoretiska och historiedidaktiska vÀrlden. Historiekultur innebÀr kortfattat de kanaler genom vilka historia kommuniceras. Historiemedvetande Àr ett centralt begrepp och uppnÄendemÄl i kursplanen för histo-ria(Lpo94). För att skolan skall hjÀlpa elever att utveckla ett historiemedvetande, menar forskning att historieÀmnet mÄste fÄ relevans för eleverna. Detta möjliggörs genom mötet mellan elevens subjektiva historiekultur och den vetenskapliga historia som förmedlas i sko-lan.
"Det Àr lÀttare att vara nÄgon pÄ nÀtet Àn att vara nÄgon pÄ riktigt? : Gymnasieelevers medieerfarenheter i mötet med svenskÀmnet
I denna studie undersöker jag hur svenskÀmnet pÄ gymnasiet lever upp till syftet som sÀger att eleverna i undervisningen ska fÄ lÀsa andra texter Àn enbart skönlitterÀra och vars innehÄll ska sÀttas i relation till elevernas egna intressen och erfarenheter. Texterna ska ocksÄ vara en kÀlla till sjÀlvinsikt, utmana eleverna till nya tankesÀtt och öppna upp för nya perspektiv. Det blev dÀrför intressant att undersöka om/hur texter av olika slag pÄverkar unga mÀnniskors identitetsbyggande inom svenskÀmnet. Samtidigt visar tidigare forskning att skolan Àr dÄlig pÄ att ta tillvara elevers medieerfarenheter i klassrummet. Syftet med studien Àr sÄledes att i intervjuer med nio elever undersöka hur elevernas medieerfarenheter ser ut och hur de vill att skolan ska tillvara pÄ dessa:Hur anvÀnder eleverna medier för att uttrycka och utforska sin identitet? Hur ser eleverna pÄ hur skolan tar tillvara deras medieerfarenheter i svenskundervisningen?Resultatet av undersökningen visar att svenskÀmnet i stort sett inte anvÀnder sig av texter hÀmtade frÄn olika slags medieplattformar i undervisningen.
Möteskultur i tillverkningsindustrin - dilemman och möjligheter
Studien har undersökt möteskulturen vid tre funktioner pÄ ett internationellt företag inom tillverkningsindustrin. Möteskulturen Àr avgrÀnsad till mötenas strukturella beskaffenhet, deltagarnas interaktioner och hur man tar tillvara deltagarnas kompetens under arbetsmöten. Studien utgÄr frÄn en materialnÀra metod dÀr möteskulturen har studerats genom tre fokusgrupper med 20 respondenter. Resultatet tyder pÄ tre liknande möteskulturer med bÄde vÀlfungerande, strukturerade möten och otydliga dysfunktionella möten. Kulturerna karaktÀriseras av en hög kvantitet möten, en utbredd strÀvan efter konsensus, obalanserade deltagarroller som innebÀr att alla kompetenser inte tas tillvara pÄ.
MÄngkultur i förskolan : - förskollÀrares förhÄllningssÀtt och instÀllning
Syftet med denna uppsats var att undersöka Ätta förskollÀrares instÀllning och förhÄllningssÀtt till mÄngkultur i förskolan. En kvalitativ forskningsmetod i form av intervjuer anvÀndes och totalt intervjuades Ätta stycken förskollÀrare frÄn en homogen- och en heterogen förskola. Resultatet visade att förskollÀrarna var positivt instÀllda till mÄngkultur men att de hade svÄrt att lyfta fram mÄngkulturen i verksamheten. Ingen av förskollÀrarna tog tillvara pÄ barns kulturella olikheter i vardagen utan endast vid planerade tillfÀllen. Resultatet visade ocksÄ att det inte fanns nÄgra nÀmnvÀrda skillnader mellan de tvÄ förskolorna nÀr det gÀllde att ta tillvara pÄ barns olika kulturella bakgrund.
Kompetensutveckling : Utveckling genom tillÀmpning
Studiens syfte var att belysa akademikers syn pÄ hur kompetensutvecklingen bÀst tas tillvara pÄ arbetsplatsen. Jag valde en kvalitativ ansats dÀr jag genomförde fem intervjuer med akademiker frÄn branscherna privat tjÀnsteföretag, privat produktionsföretag, idéburen organisation, stat och kommun. Resultatet visar att det oftast Àr chefen som fattar det formella beslutet om kompetensutvecklingsinsatser, Àven om det i den hÀr studien har visat sig att det Àr i personalgruppen den första diskussionen om behovet av kompetensutveckling tas. Det Àr chefen som kÀnner till vilken kompetens medarbetarna har, kollegorna har dÀremot mycket dÄlig kunskap om vad de övriga pÄ arbetsplatsen besitter för kompetens. Delaktighet, frÀmst genom information, uppges vara mycket viktigt för att motivera medarbetarna att göra sitt bÀsta.
SmÄ kryp och barn med spring i benen : Hur de yngsta barnen upptÀcker djur samt hur pedagoger i förskolan bemöter barns tidiga utforskande av djur
Denna studie undersöker hur smÄ barn anvÀnder sina sinnen för att utforska smÄkryp, vilken instÀllning pedagoger i förskolan har till smÄkryp samt hur barnens intresse för smÄkryp tas tillvara pÄ i förskoleverksamheten.Studien skedde genom observationer i en förskola med barn i Äldrarna 1-2 Är (toddlare), samt genom intervjuer av tio pedagoger som alla har arbetat med de yngsta barnen i förskolan. I studien framkommer att toddlare har ett stort intresse för smÄkryp och att de utforskar djuren verbalt och med hjÀlp av sina sinnen. Pedagogernas förhÄllningssÀtt till smÄkryp Àr varierande men de försöker att i barngrupp inte visa eventuell motvilja till djuren, eftersom de alla tror att vuxnas instÀllning pÄverkar barnens intresse för och vilja till att utforska. Det framkommer ocksÄ att det Àr vanligt att för stunden ta tillvara pÄ toddlares intresse för smÄkryp, men mindre vanligt att arbeta vidare inom ÀmnesomrÄdet med ett exempelvis temainriktat arbetssÀtt..
Naturvetenskap i den fria verksamheten : En studie i hur pedagoger upptÀcker och tar tillvara pÄ naturvetenskap
Syftet med denna studie Àr att undersöka vad som hÀnder i olika naturvetenskapliga situationer i den fria verksamheten i förskolan. PÄ vilket sÀtt tas sÄdana situationer tillvara pÄ av pedagogen? Jag har anvÀnt mig av videoobservationer i tvÄ förskolor i Mellansverige för att försöka upptÀcka situationer i den fria verksamheten som har potential att bli en naturvetenskaplig lÀrandesituation för barnen. I studien observerades 11 pedagoger. Resultatet visade att det finns potential för att utveckla naturvetenskapligt lÀrande för barnen i den fria verksamheten i förskolan.
Mobility management i planeringen : En fallstudie av integrering av mjuka ÄtgÀrder i planeringen i Uppsala kommun
Denna studie undersöker hur smÄ barn anvÀnder sina sinnen för att utforska smÄkryp, vilken instÀllning pedagoger i förskolan har till smÄkryp samt hur barnens intresse för smÄkryp tas tillvara pÄ i förskoleverksamheten.Studien skedde genom observationer i en förskola med barn i Äldrarna 1-2 Är (toddlare), samt genom intervjuer av tio pedagoger som alla har arbetat med de yngsta barnen i förskolan. I studien framkommer att toddlare har ett stort intresse för smÄkryp och att de utforskar djuren verbalt och med hjÀlp av sina sinnen. Pedagogernas förhÄllningssÀtt till smÄkryp Àr varierande men de försöker att i barngrupp inte visa eventuell motvilja till djuren, eftersom de alla tror att vuxnas instÀllning pÄverkar barnens intresse för och vilja till att utforska. Det framkommer ocksÄ att det Àr vanligt att för stunden ta tillvara pÄ toddlares intresse för smÄkryp, men mindre vanligt att arbeta vidare inom ÀmnesomrÄdet med ett exempelvis temainriktat arbetssÀtt..
"...det Àr ju i Bolibompa-vÀrlden som man kan möta barnen" : En studie av hur pedagoger anvÀnder sig av barnprogram i undervisningen
Syftet med denna undersökning Àr att studera hur nÄgra pedagoger, som arbetar med utomhuspedagogik i sin verksamhet, uppfattar hur barn pÄverkas av televisionen samt hur det barnprogrammen förmedlar kan anvÀndas inom förskolans verksamhet. De frÄgestÀllningar vi har utgÄtt frÄn Àr: Hur anser pedagoger att barnen inom förskolan pÄverkas av barnprogram? Hur kan man ta tillvara pÄ det som Sveriges Televisions barnprogram förmedlar i den pedagogiska verksamheten? Hur anser de pedagoger vi intervjuat att de fÄr inspiration till sin utomhuspedagogiska verksamhet? Sker det via barnprogram? Vi har anvÀnt oss av kvalitativ metod för att studera detta fenomen. Detta skedde genom intervjuer med pedagoger som arbetar inom utomhuspedagogisk verksamhet. Resultatet visade att de intervjuade pedagogerna anvÀnde sig av televisionen i sin utomhuspedagogiska verksamhet pÄ mycket skilda sÀtt, exempelvis genom att anvÀnda aktiviteter som inspirerats av programmen samt att de sade sig ta tillvara pÄ barnens intresse för vad de ser pÄ televisionen.
SamhÀllsentreprenöriell anda : Engagemang ger förÀndring baby!
Syftet med uppsatsen Àr att utveckla förstÄelse av villkor som Àr specifika för den kontext samhÀllsentreprenörer verkar i och som pÄverkar dem att utveckla en samhÀllsentreprenöriell anda. Den frÄgestÀllning jag sökte svar pÄ var vad verksamma samhÀllsentreprenörer upplever som vÀsentliga kontextuella villkor för sitt agerande, sina tankar och sina attityder för att kunna utveckla en samhÀllsentreprenöriell anda. Uppsatsen har en etnografisk ansats, dÄ intresset har varit att skapa förstÄelse och en beskrivning av samhÀllsentreprenörskap ur samhÀllsentreprenörernas synvinkel. Det empiriska materialet utgörs av 10 intervjuer, samt observationsmaterial av informanternas agerande pÄ internet. Materialet har tolkats med hjÀlp av en tolkningsram.
Vem vÀljer tema?
Denna uppsats behandlar arbetet med tema. Betecknande för temaarbete Àr bland annat dess obundenhet frÄn traditionella lÀromedel. Inom det tematiska arbetet finns en röd trÄd, och elevernas förkunskaper tas tillvara. Det som har studerats Àr hur lÀrarna arbetar med tema och hur de tar tillvara pÄ elevernas erfarenheter och förkunskaper samt vilket inflytande eleverna har enligt lÀrarna och eleverna sjÀlva. Detta har studerats i tvÄ olika klasser med hjÀlp av observationer och intervjuer med lÀrare och elever.
SmÄföretags framtida utvecklingsavdelning : En katalysator för innovation?
Det kunskapssamhÀlle som rÄder idag medför att organisationer mÄste rusta sig och hÄlla ett högt tempo i den förÀndringsbenÀgna omvÀrlden. Kunskap och lÀrande ses dÀremellan som nyckelaktiviteter i relation till förÀndring vilket i sin tur föder innovation. Forskning har pÄvisat att smÄföretag förvÀntas bidra till en större del av nÀringslivets tillvÀxt, men att smÄföretagen samtidigt har behov av att höja sin innovationskapacitet för att möta utmaningen. Studien avsÄg dÀrför att utforska smÄföretag i extern samverkan för att se huruvida ett sÄdant kunskapsutbyte skapat förutsÀttningar för innovation hos den egna organisationen. Med hjÀlp av en kvalitativ forskningsmetodik undersöktes sex smÄföretagsledare som deltagit i det lÀrande nÀtverket, TillvÀxtmotorn, via semistrukturerade intervjuer.
FrÄn utbildning till yrke : En kvalitativ studie angÄende tre nyexaminerade grundlÀrare med inriktning mot arbete i fritidshems upplevelser i arbetet.
Syftet med undersökningen Àr att ta reda pÄ hur tre nyexaminerade grundlÀrare med inriktning mot arbete i fritidshem uppleveler första tiden i arbetet. Uppsatsen behandlar frÄgestÀllningarna: PÄ vilket sÀtt uppfattar de nyexaminerade lÀrarna mot fritidshem att utbildningens innehÄll har haft betydelse för yrkesutövandet inom skola respektive fritidshem? Hur upplever de nyexaminerade lÀrarna mot fritidshem att deras utbildningskompetenser tas tillvara av skola och fritidshem? Vad finns det för villkor i verksamheten som begrÀnsar eller möjliggör lÀrarna mot firitidshems egna förvÀntningar pÄ arbetet? Undersökningen bestÄr av kvalitativa intervjuer frÄn tre grundlÀrare med inriktning mot arbete i fritidshem. Resultatet visar att utbildningens teoretiska och praktiska innehÄll till stor del bidragit att ge en grund för de nyexaminerade lÀrarna mot fritidshem i yrkesutövandet. Undersökningen visar ocksÄ att de tre lÀrarna mot fritidshems utbildningskompetenser tas tillvara utefter skolans behov och förutsÀttningar.