Sök:

Sökresultat:

420 Uppsatser om Sprćk sociologi - Sida 17 av 28

Ideologi och hegemoni i svensk film: en innehÄllsanalys av de tre guldbaggevinnarna En kÀrlekshistoria, Pelle Erövraren & Lilja 4-ever

Bakgrund för studien Àr ett intresse för filmens förmÄga att spegla ett samhÀlle och ge uttryck för olika hegemoniska ideologier. Sverige Àr ett litet land med en liten, till stora delar statssubventionerad, filmindustri och det Àr dÀrför intressant att se vilken ideologi som uttrycks i de filmer som belönas med Guldbaggar och dÀrmed framhÀvs som filmer av god kvalitet.Syftet Àr att genom analys av tre utvalda prisbelönta filmer försöka ge exempel pÄ hur i Sverige rÄdande hegemoni och dess ideologi avspeglas i svensk film.FrÄgestÀllningen lyder: gÄr det att spÄra nÄgra trender i uttryck av ideologi och hegemoni i studiet av En kÀrlekshistoria (1970 - Roy Andersson), Pelle Erövraren (Bille August) och Lilja 4-ever (2002 - Lukas Moodysson).Studiens utförande har skett i formen av en innehÄllsanalys av filmerna med fokusering pÄ deras tema och stil.Studiens resultat pekar pÄ att det finns ett intresse bland dagens svenska filmmakare att skildra och kritisera sin samtid i större utstrÀckning Àn vad 1980-talets regissörer gjorde, nÄgot som dagens film verkar ha gemensamt med 1960- och 1970-talsfilmen. Det som Àr svÄrt att sÀga Àr vilken hegemoni eller ideologi som kritiseras..

En studie av det sociala fenomenet mobbning

MÄnga forskare, sÄ som Dan Olweus har i sina undersökningar kommit fram till att mobbning Àr ett utbrett problem som finns över hela vÀrlden och i alla Äldrar. Denna uppsats inriktar sig pÄ ungdomars mobbning, frÀmst den mobbningen som sker pÄ högstadiet. Arbetets teori beskriver mobbning ur ett helhetsperspektiv dÀr vi bland annat tar upp vad mobbning Àr, den nya elektroniska mobbningen, följder av mobbning, ÄtgÀrder samt vilka organisationer som arbetar med mobbning. Teorin har vi valt för att kunna analysera vÄr empiri som framkommit genom intervjuer. Vi har valt att göra nio kvalitativa intervjuer för att fÄ en djupare förstÄelse.

Undersköterskors upplevelse av kommunikationen i en avdelning pÄ ett Àldreboende

Mitt syfte med studien har varit att beskriva hur undersköterskorna pÄ en avdelning vid ett Àldreboende upplever kommunikationen med boende, anhöriga, enhetschef, sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut och hur upplevelsen av kommunikationen pÄverkar arbetsmiljön. Undersökningen har utförts genom sju intervjuer och ett enkÀtformulÀr. EnkÀtformulÀret besvarades av undersköterskorna. Intervjuerna gjordes med ett arbetslag, det var sex undersköterskor och en enhetschef vid ett Àldreboende. Det undersköterskorna ansÄg vara viktigt nÀr det gÀller att nÄ gemensamma mÄl pÄ arbetsplatsen, var att ha en dialog under tiden.

Att vara Flashpacker eller Backpacker: identitetsutveckling i Global tid

Det har vuxit fram en ny identitet inom resekulturen, flashpackern, som har sitt ursprung i backpackerkulturen. Denna identitet skiljer sig dock frÄn den traditionella backpackern pÄ olika plan. Jag antog mig att följa flashpackern jorden runt vilket resulterade i en fÀltstudie.Syftet med denna undersökning Àr att diskutera identitetsförÀndringar inom resekultur, som sker nÀr samhÀllets struktur förÀndras och en ny kontext uppstÄr.Uppsatsen inleds med en bakgrundsdel vars syfte Àr att ge en förstÄelse till terminologin. HÀr förklaras hur termen backpacker samt flashpacker och Àven eurocentrism och en nationell aspekt pÄ backpacking. Den andra delen syftar till att ge en teoretisk förklaring till den förÀndrade samhÀllsstrukturen och en förÀndring i kontext som sker i Europa och Nordamerika.

"Det pratas mycket, det Àr det stora forumet" : En meningskonstitutionsanalys av fyra fritidsledares svar i en intervjukontext

UtifrÄn hur fritidsgÄrden diskuteras idag vill denna uppsats problematisera och diskutera fritidsgÄrdens verksamhet.Syftet med uppsatsen Àr att med en meningskonstitutionsanalys analysera och tolka fyra fritidsledares syn pÄ sitt yrke i en intervjukontext. Denna analys syftar till att finna en kÀrna i denna specifika fritidsgÄrdsverksamhet, som nÄs genom ett sökande i intervjupersonernas subjekt.HuvudfrÄgan Àr: Vad Àr kÀrnan i en fritidsgÄrds verksamhet? UnderfrÄgor i uppsatsen Àr: Hur berÀttar fritidsledarna om sitt arbete pÄ en fritidsgÄrd? Hur ser fritidsledarna pÄ ungdomarna som besöker fritidsgÄrden? Hur ser fritidsledarna pÄ fritidsgÄrden som plats?Författaren har metodologiskt utgÄtt frÄn de intervjuer som genomförts. Dessa intervjuer har skrivits ut och analyserats utifrÄn en meningskonstitutionsanalys.Resultatet av analysen visar pÄ att fritidsledarna jobbar pÄ tvÄ olika platser som givits namnen dÀruppe- och dÀrnereverksamheten. I dÀrnereverksamheten, som varit fokus i uppsatsen, framstÄr samtalet eller pratet som kÀrnan.

Internationella topoi i etern : En utbildningssociologisk studie av tankefigurer pÄ webbplatser hos Stockholms gymnasieskolor

Med bakgrund i de skolreformer som genomfördes i Sverige under 90-talet och i studier av differentiering inom gymnasieskolan behandlar den hÀr uppsatsen skillnader i hur gymnasieskolor ger uttryck för ?det internationella?, ett samlingsuttryck för en mÀngd internationella och global strömningar. Inspiration tas frÄn Bourdieus sociologi. Genom kvalitativa och kvantitativa textanalyser undersöks hur ett internationellt innehÄll tar sig i uttryck pÄ webbplatser som tillhör 45 gymnasieskolor i Stockholm. Undersökningen fokuserar hur internationella inslag skiljer sig mellan skolor med olika social rekrytering och syn pÄ utbildning.Studiens resultat och analys pekar pÄ att skolor med hög social rekrytering Àgnar ett större och bredare utrymme Ät det internationella i förhÄllande till skolor med lÄg social rekrytering.

FrÄn insikt till handling : Prövning av Luhmanns systemteori pÄ Miljödiplom i Jönköpings kommun

Uppsatsens syfte Àr att göra en teoriprövande fallstudie av hur Miljödiplom fungerar i Jönköpings kommun sett utifrÄn Luhmanns systemteorier om kommunikation. Miljödiplom ett alternativt miljöledningssystem skapat av Göteborgs Stad som riktar sig till smÄ och medelstora företag dÄ det stÀller mindre krav pÄ dokumentation och resurser, jÀmfört med ISO och EMAS, utan att göra avkall pÄ kvalitet. Den metod som valts Àr teoriprövande fallstudie dÀr de teorier som vi prövar dÀrför Àr en del av metoden vi anvÀnder oss av.Niklas Luhmann (1927 ? 1998) var utbildad jurist men studerade Àven sociologi, vilket han Àven doktorerade i, bland annat pÄ Harvard University under Talcott Parsons. Luhmanns arbete har resulterat i en allmÀn social systemteori som innebÀr att den gör ansprÄk pÄ att behandla ett allomfattande system dÀr det finns generella delar och principer som Àr likadana för alla system.

Eftergymnasial utbildning- Individens egna val?

Hösten 2010 infördes nya antagningsregler till högskolan, vilka pÄverkar den enskilda individens förutsÀttningar för att bli antagen till den önskade högskoleutbildningen. Syftet med vÄr studie Àr att undersöka sex gymnasieelever, som gÄr sitt tredje Är pÄ sitt gymnasieprogram, och försöka fÄ kÀnnedom om dessa personers kÀnslor och upplevelser av de nya antagningsreglerna. Genom vÄr studie Àmnar vi Àven att undersöka om habitus, individens pÄverkan av uppvÀxtförhÄllanden och av familjen, pÄverkar mÀnniskors förutsÀttningar för vidareutbildning. Vi Àmnar Àven undersöka om handlingshorisonten, individens valmöjligheter, krymper eller vÀxer för dessa sex ungdomar vilka gÄr yrkesförberedande gymnasieprogram. Detta för att pÄ sÄ sÀtt kunna förstÄ hur individen resonerar om sina valmöjligheter kring studier och yrken.

Golfklubben som arbetsplats : C-uppsats i sociologi om Golfklubben som arbetsplats ur de anstÀlldas perspektiv

SammanfattningDenna studie har som huvudsyfte att försöka förstÄ golfklubben som arbetsplats ur de anstÀlldas perspektiv. Jag har arbetat hermeneutiskt med avsikten att förstÄ de anstÀlldas upplevelse av sitt arbete och sin arbetsplats. Uppsatsen bygger pÄ intervjuer av sex anstÀllda pÄ sex golfklubbar i Mellansverige. Min tolkning av den empiri jag haft tillgÄng till lyfter fram tre teman vilka Àr: Den problematiska golfklubben, den acceptabla golfklubben samt den ideala golfklubben. Resultatet pekar pÄ en stor variation mellan golfklubbarna, men Àven likheter som ligger till grund för de teman jag definierat.Som förklaringsmodell har jag anvÀnt begreppet organisationskultur vilket innefattar aspekter av betydelse för respondenternas upplevelse av att vara anstÀlld pÄ en golfklubb.Organisationskulturen skapas och utvecklas ur de gemensamma vÀrderingar, normer och verklighetsuppfattningar som existerar inom en organisation.

UtvÀrdering av offentlig verksamhet: begrepp kontext, motiv, strategier, anvÀndningen och aktörerna

Based on a review of literature on evalution of public activities and in purpose to introduce amore general framework, this study describes a picture of the concept, context, motives,strategies, use and actors in Evaluation as these are experienced outside the field of libraryand information. The background is the increased need for" evaluations in public libaries and aneed for new LIS knowledge about it. The reviewed literature has its origin in differentdisciplinary contexts and the study include contributions from policy studies, sociologi,education research, business administration, philosophy and anthropology. The focus, though,is not placed upon differences in the literature but on similarities.The review is organised in six parts. In the first part a presentation is given of how evaluationsare conceptualized and its meaning in a historical perspective.

?Det Àr ganska fantastiskt egentligen - att jobba ideellt?: en sociologisk studie om mÀnniskan och motivet bakom det ideella arbetet

Ca 51% av den svenska befolkningen engagerar sig i ideellt arbete. Ca 600 miljoner timmar ideellt arbete lÀggs ned varje Är, eller ca 350 000 heltidsarbeten. Syftet med denna uppsats Àr att fÄ en djupare förstÄelse och kunskap om mÀn och kvinnors motiv till deras ideella arbete. För att erhÄlla detta har i studien anvÀnts en kvalitativ ansats. Uppsatsen Àr avgrÀnsad till kvinnor och mÀn som arbetar ideellt i Norrbotten, samt utför frivilligt arbete inom ideella föreningar.

"Det Àr ganska fantastiskt egentligen - att jobba ideellt": en sociologisk studie om mÀnniskan och motivet bakom det ideella arbetet

Ca 51% av den svenska befolkningen engagerar sig i ideellt arbete. Ca 600 miljoner timmar ideellt arbete lÀggs ned varje Är, eller ca 350 000 heltidsarbeten. Syftet med denna uppsats Àr att fÄ en djupare förstÄelse och kunskap om mÀn och kvinnors motiv till deras ideella arbete. För att erhÄlla detta har i studien anvÀnts en kvalitativ ansats. Uppsatsen Àr avgrÀnsad till kvinnor och mÀn som arbetar ideellt i Norrbotten, samt utför frivilligt arbete inom ideella föreningar.

Festbilder i nÀrbild : En kvalitativ undersökning av festfotografins sociala funktion och praktik

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att försöka förstÄ varför mÀnniskor fotograferar nÀr de Àr pÄ fest. Vilken roll spelar festfotograferingen för enskilda individer och dessa individers möten med andra mÀnniskor? För att uppnÄ syftet med uppsatsen har jag studerat den sociala funktionen hos dels festfotografierna (produkterna), dels festfotograferandet (praktiken). Uppsatsens frÄgestÀllning Àr: ?Vad betyder egentligen festbilder för mÀnniskor ur ett socialt perspektiv??Metoden som valts Àr fokusgrupper.

Fokusering och mobilisering : sociala processer kring sexualbrottslagstiftningen

I denna uppsats diskuterar vi hur de sociala processerna kring en lagÀndring kan se ut. Vi studerar hur samhÀllets syn/samhÀllsklimatet gÀllande ett visst fenomen kan pÄverka framvÀxten av en lagÀndring och vilka argument aktörerna inom de sociala processerna anvÀnder. Den 1 april 2005 trÀdde en lagÀndring i sexualbrottslagen i kraft som bland annat innebar att en sÀrskild straffbestÀmmelse om vÄldtÀkt mot barn infördes. Anledningen till att vi har valt att titta nÀrmare pÄ denna lagÀndring beror pÄ den mediedebatt som pÄgÄtt kring tvÄ domar som Högsta domstolen beslutat. Högsta domstolen valde att döma efter den mildare rubriceringen, sexuellt utnyttjande av barn istÀllet för vÄldtÀkt mot barn.

Ett jÀmlikt samtalsklimat : Stamning, normer och strategier i samtalssituationer

I föreliggande uppsats avhandlas stamning som en social egenskap i syfte att uppmÀrksamma normer omkring tal, kommunikation och funktionalitet. Stamning avhandlas följaktligen som en ?störning? i samspelet mellan individer snarare Àn ett individuellt tillkortakommande, som en funktionsnedsÀttning. DÀrigenom uppmÀrksammas ocksÄ hur personer som stammar och deras samtalspartner förhÄller sig till stamningen i syfte att Ästadkomma ett fungerande samtal.Studien visar pÄ att Àven om stamning ingalunda utgör ett oöverstigligt hinder för ett fungerande samtal finns det emellertid tillfÀllen dÄ den medför betydande kommunikationsproblem i ett normativt reglerat samtalsklimat. Dessa svÄrigheter hÀrleds till det moderna samhÀllets normer om effektivitet, konformitet och sjÀlvdisciplin, vilka ger upphov till ett samtalsklimat som stÀmplar vissa personers talmönster som avvikande.

<- FöregÄende sida 17 NÀsta sida ->